Alevi Haber Ajansi

Muğla Akbelen’deki zeytin ağaçlarının söküm işlemine halk tepki gösterdi

PİRHA-Zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetine açan yönetmeliği fırsat bilen YK Enerji, Akbelen Ormanı’ndaki zeytin ağaçlarını sökmeye başladı. Bölge halkının tepkisi üzerine söküm işlemi şimdilik durdurulurken, şirketin çalışmalarına tepki gösteren TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin ile EMEP Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç gözaltına alındı.

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy yakınlarındaki Akbelen Ormanı’ndaki zeytin ağaçlarının Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’ne kömür temin etmek için kesilmesine yönelik bölge insanlarının tepkisi ve mücadelesi sürüyor. 31 Mart Perşembe sabahı bölgede bulunan ve kamuya ait zeytin ağaçlarını kesmeye başlayan şirket, halkın duruma tepki göstererek, jandarmaya ihbarda bulunmasının ardından kesim işlemlerini durdurdu. Bölgeye gidenler şirketin 20-30 kadar zeytin ağacını söktüğünü kaydetti. Ağaçların sökülmesine tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Muğla İl Başkanı Volkan Çetin ile Emek Partisi (EMEP) Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç gözaltına alındı.

“KANUNA AYKIRI YÖNETMELİK HÜKMÜ UYGULANAMAZ”

Zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan ve büyük tepki çeken yönetmelik değişikliğine değinen bölge halkı, şirketlere özel olarak çıkarılan yönetmeliğin uygulama kabiliyetinin olmadığını belirtti. Konuya ilişkin konuşan Avukat İsmail Hakkı Atal, “Kanuna aykırı yönetmelik hükmü uygulanamaz. Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkında kanuna göre madenciler zeytinliklerin yanına 3 kilometreden daha fazla da yaklaşamazlar. Bunu jandarmaya beyan ettik. Yasal göreviniz bunu engellemektir, dedik. Aksi yönde savcı size görev verecek olursa yazılı emir isteyin, bu sefer siz değil savcı yargılanır, dedik” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKET, KANUN TANIMAMAKTADIR”

Şirketin gerçekleştirdiği eylemin birden çok suça sebebiyet verdiği ifade edilen açıklamada şunlara değinildi:

“Maden yönetmeliğinde değişikliğin zeytin ağaçlarıyla ilgili uygulanma kabiliyeti yoktur. Zira söz konusu yönetmelik değişikliği, zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna açıkça aykırı olup, normlar hiyerarşisi gereği kanuna aykırı yönetmelik uygulanamaz. Kanun yönetmelikten önce gelir. Bu kapsamda 1939 tarihli “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna” açıkça aykırı olan, maden yönetmeliği değişikliğinin uygulanması mümkün değildir. Kanuna göre madencilerin zeytinliğe 3 kilometreden daha fazla yaklaşmaları yasaktır.

Türkiye’de hiper enflasyonist ortam nedeniyle Türk halkı geçim sıkıntısı içerisinde bunalmıştır. İkizköylüler bu zor günlerde yaşayabilmek için topraklarını ve ağaçlarını savunmak zorunda kalmışlardır. Bütün bu küresel ve yerel şartların bunalttığı, yaşama mücadelesi veren halkı sürekli tahrik ederek kaotik bir ortam oluşturmaya çalışan Limak termik santrali, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmeye çalışmakta, tahrik etmekte, kamu güvenliğini sarsan eylemlerde bulunmakta, sürekli olarak kamu görevlileri ile halkı karşı karşıya getirerek devlet ve adalet sistemine olan güvenin sarsılmasına neden olmakta, kanun tanımamaktadır.”

Limak-YK Enerji A.Ş. hakkında zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması kanununa muhalefet ettiği, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle soruşturma yapılarak, kamu davası açılması talebiyle suç duyurusunda bulunuldu.

PİRHA / MUĞLA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak