Alevi Haber Ajansi

Dersim’de pestil zamanı-VİDEO

PİRHA-Dersim’de pestil zamanı. Kadınların yoğun emeğinin sonucu yapılan pestil, kış hazırlıkların vazgeçilmezleri arasında. 

Pestil ya da bastık. Ne zaman ve kimler tarafından üretildiği bilinmese de dünyanın bir çok ülkesine yayılmış durumda.

Dersim’de pestil daha çok duttan yapılırken, üzüm, incir gibi meyvelerden de hazırlanabiliyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi pestil kadınlar tarafından yoğun uğraşlar sonucu hazırlanıyor. Haziran ayının ortalarında başlanıp Temmuz’un ortasına kadar yaklaşık bir ay süren pekmez yapımının ardından pestil hazırlığına geçiliyor.

Pestil’de pekmez gibi dutların toplanmasıyla başlıyor. Daha sonra kaynatılan ve süzülen dutlar içine az miktarda katılan un ile birlikte ‘bulamaç’ haline getiriliyor.

Dersim’in Pertek ilçesinde kadınlar, bir araya gelip pestilin hazırlığına pestilin üzerine serileceği örtülere un serperek devam ediyor.

Pertek’in Pınarlar köyünden Gülcan Ak, pestilin hazırlanış sürecini anlatırken, diğer taraftan kaplara konulan bulamacı elindeki malaya benzer bir aletle eşit bir şekilde örtünün üzerine dağıtıyor.

Son olarak badem ve susamı da bulamacın üzerine serpilen pestil kurutulmaya bırakılıyor.

Pestil, yüzyıllardır kış sohbetlerinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Diren KESER/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak