Alevi Haber Ajansi

Cumartesi Anneleri, Bahri Kağanaslan için adalet istedi – VİDEO

PİRHA – Cumartesi Anneleri’nin 1022. hafta eyleminde 30 yıl önce gözaltında kaybedilen Bahri Kağanaslan için adalet istendi. Açıklamada, “Bahri Kağanaslan’ın 30 yıldır karanlıkta bırakılan akıbeti açıklansın” denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle başlattıkları ve Türkiye’nin en uzun soluklu eylemi olan Cumartesi Anneleri‘nin mücadelesi, 1022. haftada devam etti.

Galatasaray Meydanı’nda yapılan açıklamada, iktidardan iktidara devredilen şiddete dayalı politikaların yarattığı ağır hak ihlalleriyle yüzleşilmesi, hesaplaşılması çağrısı yapılarak 30 yıl önce gözaltında kaybedilen Bahri Kağanaslan için adalet istendi.

1022. hafta buluşmasının basın açıklamasını, İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu.

“BAHRİ’Yİ ARACA BİNDİRİP GÖTÜRDÜLER”

Ersoy’un okuduğu açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

“Bahri Kağanaslan Diyarbakır merkeze bağlı Baroğlu Köyü’nde yaşıyordu. Kağanaslan Ailesi ve köylüler üzerinde ağır bir koruculaştırma baskısı vardı. 29 Ekim 1993 tarihinde gece saat 01.30-02.00 civarında Kağanaslan Ailesi’nin kapısı çalındı. Kapıyı açtıklarında iki kadın ve bir erkekle karşılaştılar. Kendilerini örgüt militanı olarak tanıtan bu kişiler yiyecek istiyordu. Üzerlerinde kot pantolon ve deri ceket, ellerinde de uzun namlulu silahlar vardı. Köye iki otomobille gelmişlerdi. Araçlarına giderken kendilerini köyün köpeklerinden koruması için Bahri’nin de kendilerine eşlik etmesini istediler. Aracın yanına geldiklerinde Bahri’yi araca bindirip götürdüler.

BAHRİ’DEN BİR DAHA HABER ALINAMADI

Bahri’den haber alamayan ailesi OHAL Valiliğine, DGM savcılığına, Merkez Komutanlığına, Alay Komutanlığına ve Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundu ancak sonuç alamadı. Olaydan 20 gün sonra Kuşlukbağı köyü korucularından Nafiz Çelik, aileye Bahri’yi jandarmada gördüğünü, para karşılığında yardımcı olabileceğini, Yüzbaşı Mithat Gül’ün de dahil olduğu 4 kişilik bir ekip olduklarını söyledi. Kardeşini arayan Naif Kağanaslan Diyarbakır Merkez Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Mithat Gül ile görüştü. Mithat Gül ona “sen korucu olmadıkça ve köyü koruculaştırmadıkça Bahri’yi göremeyeceksin” dedi. Ailesinin tüm girişimlerine rağmen Bahri Kağanaslan’dan bir daha haber alınamadı.”

“30 YILDIR SÜREN CEZASIZLIK SON BULSUN”

30 yıldır süren cezasızlıüın son bulması çağrısında bulunan Ersoy, “Bahri Kağanaslan’ın akıbeti etkin bir biçimde soruşturulsun, failleri yargılanarak cezalandırılsın. Kaç yıl geçerse geçsin; Baki Kağanaslan için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin eylemi Galatasaray Meydanı’na bırakılan karanfillerle son buldu.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak