Alevi Haber Ajansi

Avustralya’da, Madımak Katliamı belgesel filmi gösterildi

PİRHA- Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin belgesel filmi ‘Çok Kötü Bir Şey Oldu- Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’in gösterimi Avustralya’da da gerçekleşti. Melbourne’de bulunan Hallac-ı Mansur Cemevinde gerçekleşen belgesel gösterimine ilgi büyüktü. 

Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi çalışmalarının beşinci ayağı olan belgesel film İzmir Alsancak’taki Mimarlar Odası’nda gösterildi.

Yapımcılığını Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun üstlendiği ve Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan Madımak Katliamı Hafıza Merkezi çalışmalarının beşinci ayağı olan belgesel film Avustralya’da gerçekleşti.

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu’nun emekleri ile düzenlenen ve Melbourne’de bulunan Hallac-ı Mansur Cemevinde gerçekleşen belgesel gösterimine ilgi büyüktü.

“33 CANI BİR KEZ DAHA SAYGI VE ÖZLEMLE ANDIK”

Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu açıklamasında Madımak Belgesel Filmine dair şunlar paylaşıldı:

“7  Temmuz 2024 Pazar günü, saat 13.00’da Ümit Kıvanç’ın yönetmenliğini yaptığı “Çok Kötü Bir Şey Oldu” Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’inin özel gösterimini-Hallac-ı Mansur Cemevi 28-32 Williams Road Coburg North, Melbourne’de Sivas Madımak Katliamı’nda yitirdiğimiz 33 canı, bir kez daha saygı ve özlemle andık.

Belgeselin, yapımcılığını üstlenen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu – AABK yönetimi ve özellikle de konfederasyon eşit başkanları Hüseyin Mat ve Nevin Kamilağaoğlu’na, lokmalarıyla katkı sunan Avrupa’daki Alevi canlara, Türkiye’deki Alevi çatı örgütleri; Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) adına Genel Başkan Mustafa Aslan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi adına Genel Başkan Cuma Erçe’ye, Alevi Kültür Dernekleri adına Genel Başkan Seher Şengünlü Yılmaz’a, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı adına Genel Başkan Ercan Geçmez’e, Federasyonumuz, Alevi Federation of Australia adına Suzan Saka’ya ve YOL Televizyonu ailesi başta olmak üzere, emeği geçen, katkı sunan herkese ve özellikle de belgeselin yönetmeni Ümit Kıvanç, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi yönetmeni Eylem Şen, Web belgeseli yönetmeni Yücel Tunca’ya ve onların nezdinde tüm teknik ekibe çok teşekkür ederiz. Emeğiniz Hakk katında kabul olsun!

“TARİHE HAKİKATLER KESİTİNDEN NOT DÜŞÜLDÜ”

Dün izlediğimiz belgeselle, ilk defa yakınlarını kaybeden 33 canın ailelerini, o dönemin siyaset, kamu görevlilerini, kolluk görevlileri, katliamda yitirdiğimiz canlara ve yaralılara bakan vicdanlı sağlık görevlilerini, davanın avukatlarını, akademisyenleri, psikolog, antropolog ve otelden sağ çıkan canların duygu ve düşünceleri eşliğinde; katliam öncesi, katliam zamanı ve katliamdan sonra Türkiye konjonktürüne ışık tutması açısından oldukça önemli bir belgeseli hem Türkiye hem de dünya kamuoyunun vicdanına sunulduğuna ve tarihe hakikatlerin kesitinden not düşüldüğüne şahit olduk.

4,5 saatlik belgesel film boyunca, gözyaşları, öfke, çaresizlik, ailelerin yaşadığı acı ve travmaya tanık olmak, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde aslında demokrasi açısından hiçbir şeyin değişmediğine, tek tip din, ırk, dil yönetimiyle devlet ve gelen her hükümetin kendinden olmayan her inancı, her dili, her kültürü yok ettiğini bir kez daha net bir şekilde gördük.

Bununla birlikte bu belgesel ile bizlerin bir kez daha dik durmak, kimliğimizi unutmamak, hakikatin peşinde olmak için pirlerimizin yolunda yürüyerek binlerce yıldır asılan, yakılan, katledilen, yok sayılan, inancı/kültürü aşağılanan ve asimile edilen bir inancın çocukları olarak; bin yıllık türkümüzü, evreni bir bütün görerek, hiçbir canlıyı incitmeyerek, adaleti ve eşit vatandaşlığı herkes için isteyerek, bilimin, sanatın, edebiyatın, çağdaş laik bir eğitimin yolunda giderek varlığımızı her kara parçasında sürdüreceğimizi, yaşadığımız her alanı güzelleştireceğimize inancımızla bir kez daha doğru yolda olduğumuzu kavradık.”

PİRHA/AVUSTRALYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak