Alevi Haber Ajansi

İstanbul’da Beyazıt ve Halepçe anması: Unutma, unutturma!-VİDEO

PİRHA- Öğrenci gençlik örgütleri ve 78’liler Girişimi’nin çağrısıyla Beyazıt ve Halepçe katliamlarının yıldönümünde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde eylem yapıldı. Açıklamada, 7 devrimci öğrencinin faşistler tarafından katledilmesi, Halepçe’de 5 bin Kürt’ün katledilmesi lanetlendi. 

16 Mart 1978 Beyazıt Katliamı ve 16 Mart 1988 Halepçe Katliamı’nın yıldönümünde üniversite öğrencileri ve 78’liler Girişimi’nin çağrısıyla, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde açıklama yapıldı.

Üniversite öğrencilerinin “Beyazıt ve Halepçe katliamını unutmadık, hesap soracağız”, 78’liler Girişimi’nin “16 Mart 78 Katliamı davamız toplum vicdanında sürüyor” yazılı pankartları açtığı eylemde “Beyazıt faşizme mezar olacak”, “Beyazıt Katliamı’nın hesabı sorulacak”, “16 Mart’ı unutma, unutturma”, “Halepçe’yi unutmadık”, “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” yazılı dövizler taşındı.

“16 MART DAVASI BİTMEDİ, ADALETİN PEŞİNDEYİZ”

78’lİler Girişimi, HDK, HDP İstanbul, Karşı Sanat Çalışmaları, ortak yaptıkları açıklamada, 16 Mart davasının, doğrudan bir kontrgerilla davası ve alanında açılan ilk ve tek dava olduğunu belirtti.

Açıklamayı 78’liler Girişimi’nden İsmail Ağan okurken, “Suç ilişkileri, MİT’e, Emniyet’e ve askere kadar uzanıyordu. Her üç kurum da mahkemeye hiçbir bilgi vermedikleri gibi bu yollu en küçük çatlağı süratle kapattılar. Soykırım, katliam, işkence gibi insanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağı biçimindeki insanlığın hukuki müktesep hakkına rağmen dava zamanaşımı ile bitirildi. 16 Mart davası bitmedi, adaletin peşindeyiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Üniversite öğrenci gençlik dernekleri de İstanbul Üniversitesi önünde “Beyazıt ve Halepçe Katliamını Unutmadık, Hesap Soracağız!” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bugün Beyazıt Katliamı’nın 45. Yılı. 1978’de yükselen devrimci dalgayı zayıflatmak için düzen halka karşı örtülü iç savaş ilan etti. Devlet destekli faşist çetelerce  kontrgerilla yöntemleri kullanıldı. İstanbul Üniversitesi’nde devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilerin kampüse toplu girişleri engellenmek isteniyor, toplu halde giriş ve çıkış yapan öğrencilere planlı saldırılar gerçekleştiriliyordu. 16 Mart 1978 tarihinde Beyazıt’ta 7 devrimci öğrencinin ölümü ile sonuçlanan planlı saldırı tam burada gerçekleşti. Beyazıt Katliamı’nda yaşamını yitiren devrimci öğrencilerin mücadelelerinin daima devamcısı olacağız. Bu meydanda yitirdiğimiz yoldaşlarımızın hesabını soracağız” denildi.

“HALEPÇE KATLİAMI, HALKLARA DÖNÜK KANLI SALDIRILARDAN BİRİ”

Açıklamada, Irak’ta yapılan Halepçe katliamı da lanetlenirken, şunlar kaydedildi:

“16 Mart 1988’de Irak, Halepçe’de çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden bölgede yaşayan Kürtlerin kimyasal silahlarla katletmesinin üstünden 35 yıl geçti. Halepçe semalarından gaz bombaları yağdırılırken, arka planda Ortadoğu’da akan bütün kanın ve gözyaşlarının asıl sorumlusu olan emperyalist devletlerdir. Halepçe Katliamı, iktidarların tarih boyu direnen halklara dönük yapılan kanlı saldırılarından biridir. Katledilen, kanı dökülen, yurtlarından edilen yüz binlerin hesabını sorma bilinciyle bir kez daha yan yana geldik. İnsanlığa karşı işlenen suçların affedilemez olduğunu buradan bir kez daha, Beyazıt’tan yineliyoruz. Faşizme karşı omuz omuza!”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak