Alevi Haber Ajansi

Veli Büyükşahin: Devletin hegemonyasına karşı Alevi ocak sistemimizi geliştirmeliyiz -VİDEO

PİRHA- Hacıbektaş’ta ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı İçin Aleviler Bugünü ve Geleceği Tartışıyor’ çalıştayında konuşan Gazeteci Veli Büyükşahin, “Alevi ocakları yatay şekilde örgütlenen bir yapıda ve devletin hegemonyasına karşı kendisini kapatmıştır. Bunu yapmadığımız sürece kendi içimizdeki tartışmalar da bizi tüketecektir. Herkesi bir Alevi dairesi içerisinde tutmalıyız” dedi. 

7 Alevi çatı kurumunun 17-18 Eylül’de ortaklaşa düzenlediği ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı İçin Aleviler Bugünü ve Geleceği Tartışıyor’ çalıştayında çok sayıda katılımcı fikir beyan etti ve sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.

Çalıştaya katılan Gazeteci Veli Büyükşahin konuşmasında, Alevi dünyasının kentleşme ve modernleşme ile birlikte ciddi sorunlar yaşadığını ve asimilasyona açık hale geldiğini belirtti. Saldırılara karşı Alevilerin birliktelik oluşturması gerektiğini de vurgulayan Büyükşahin, devletin hegemonyasına karşı ocak sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

“KENTLEŞME VE MODERNLEŞMEYLE BİRLİKTE ASİMİLASYONA AÇIK HALE GELDİK”

Devletin şiddet aygıtlarının yanında kültürel anlamda da Aleviler üzerinde bir hegemonya kurduğunu ifade eden Büyükşahin, “Bizi bizimle ikna ediyorlar. Son bir, bir buçuk yılda İçişleri, Kültür Bakanlıklarının ve iktidarın çeşitli örgütlerinin cemevlerini gezip genel merkezlerimizin altını boşaltmaya çalışmasının da amacı budur. Asimilasyona açık hale geliyoruz. Geçmişte kentleşmeden, modernleşmeden önce kendimizi koruma araçlarımız vardı. Alevi ocak sistemi aslında Alevi inancını, kültürünü, yaşam biçimini bir şekilde koruyan bir özelliğe sahipti. Ama kentleşme, modernleşme ile birlikte bu konuda ciddi sorunlar yaşandı ve saldırılara, asimilasyona açık hale geldik” diye konuştu.

“ALEVİ DÜNYASININ YAPMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY BİR ARAYA GELMEKTİR”

Alevi dünyasının son 20-30 yılda bir gelişen ayrım noktaları olduğunu söyleyen Büyükşahin, “Farklı Alevilik noktaları var. Farklı Alevi gelenekleri oluşuyor. Alevi dünyasının yapması gereken en önemli şey bir araya gelmektir” dedi.

“DEVLETİN HEGEMONYASINA KARŞI ALEVİ OCAK SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Aleviler olarak ocaklarına, ritüellerine, inançlarına, kültürlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Veli Büyükşahin, Alevi kurumlarının aralarındaki ilişkiyi sağlıklı bir şekilde kurmaları ve ilerletmeleri gerektiğini söyledi.

Cemevlerinin Alevileri ne kadar yansıttığını sorarak sözlerine devam eden Büyükşahin, son olarak şunları kaydetti:

“Sadece lokma vermek, cemlere gitmek bizi Alevi yapar mı? Alevi kurumları Alevilerin sosyal, siyasal ihtiyaçları için çok kıymetli şeyler yapıyorlar ancak Alevi kurumlarının ve cemevlerinin varlığı tek başına bizi asimilasyona karşı korumada yetersiz kalıyor. Çünkü işin inanç boyutu kalmayınca siz bir kuşak sonra birçok şeyi kaybediyorsunuz. Hükümet 1500 küsür cemevini gezerek, cemevlerimizi genel merkezlerimizden koparmaya çalıştı. Alevi ocak sistemini tartışmalıyız. Bu sistemleri güçlü bir şekilde hayata geçirmeliyiz. Çünkü Alevi ocakları yatay şekilde örgütlenen bir yapıda ve devletin hegemonyasına karşı kendisini kapatmıştır. Bunu yapmadığımız sürece kendi içimizdeki tartışmalar da bizi tüketecektir. Herkesi bir Alevi dairesi içerisinde tutmalıyız.”

PİRHA/HACIBEKTAŞ

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak