Alevi Haber Ajansi

Londra Gik-Der, göçmenler için açlık grevi başlattı-VİDEO

İngiltere’de Ruanda’ya gönderilmesi beklenen ve şu anda açlık grevinde olan göçmenlere destek amacıyla GİK-DER dayanışma amacıyla 3 günlük açlık grevi başlattı.

İngiltere’nin ‘ırkçı’  göçmenleri Orta Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderme planı 14 Haziran’dan itibaren uygulanacak. Göçmenlerin Ruanda’ya gönderilme planı kapsamında Göçmen Merkezi’nde tutulan 17 kişini açlık grevi sürerken, insan hakları örgütleri ve bir çok kesim planı ‘ırkçı ve utanç verici’ olarak nitelendiriyor. Kamuoyunda plana karşı tepkiler yükselirken, Göçmen Merkezi’nde açlık grevine başlayan 17 kişi için bir destek te Londra’da çalışmalarını sürdüren Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nden geldi.

Gik-Der üyesi bir grup dernek binasında 3 günlük açlık grevi başlattıklarını duyurdu. Açlık grevine ilişkin bilgi veren Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) aktivisti Helin Peköz, Muhafazakar Hükümet tarafından göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının devreye koyduğunu hatırlattı. Ruanda’ya gönderilmek istenen ve açlık grevi eylemi başlatan 17 göçmen ile dayanışmayı amacıyla bu eylemi başlattıklarını ifade eden Peköz, “İnsanlık onuru ve yaşam hakkını ihlal eden bu saldırıya karşı tepkimizi ortaya koymak için üç gün açlık grevine girdik” dedi.

‘BU SUÇA ORTAK OLMAYALIM’

Siyasal sığınma ve mülteciliğin insan hakkı olduğunu savunulması gerektiğini kaydeden Peköz, “Bu suça ortak olmayacağız. Çünkü bu saldırı sadece belli bir gruba karşı değil, bütün göçmenlere karşı ırkçı bir uygulama ve bütün göçmenleri kapsayan bir saldırıdır. Eğer bu uygulamaya bugün sessiz kalırsak, bugün Gatwick havaalanı yakınlarında tutulan 17 göçmen gönderilirse ve buna karşı etkili bir dayanışma hareketi öremezsek saldırı daha da boyutlanarak hepimizi içine alacaktır” dedi.

‘IRKÇILIĞA KARŞI TAVIR ALALIM’

Açlık grevinde bulunan Gik-Der aktivisti İbrahim Avcil ise, şu anda Ruanda’ya gönderilmek istenen mültecilerin açlık grevine girdikleri için baskı ve tehditlere maruz kaldığını ifade etti. Britanya’da çıkarılan ırkçı göçmenlik yasasının geri çekilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Avcil, “Göçmenlik yasasının kendisi insani değildir. Bu yasa ile sonra dan vatandaşlık hakkı elde etmiş olan göçmenleri de etkileyecek bir yasa tasarısı uygulanıyor. Yani bugün bu yasa tasarısının önüne geçemezsek daha ırkçı yaklaşımlarla karşı karşıya kalacağız. Bu hepimizi ilgilendiyor ve bu yasaya karşı topyekun bir mücadele yürütmeliyiz. Bugün yaptığımız açlık grevinde olan göçmenlere insani tepki veriyoruz ve ırkçılığa karşı herkesin tavır almasını gerektiğini belirtiyoruz” diye kaydetti.

Üç günlük açlık grevi başlatan Gik-Der aktivistleri, eylemi Gatwick Havalimanı yakınlarındaki Brook House gözaltı merkezi önünde yapacakları basın açıklaması ile sona erdirecek.

PİRHA/İNGİLTERE

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak