Alevi Haber Ajansi

KESK: Asgari vicdandan da eser yok!

PİRHA- KESK, hükümetin açıkladığı 2021 asgari ücrete tepki göstererek, “açıklanan oran tek bir işçinin asgari geçim haddinin bile altında olup sefalet koşullarının devamını ifade etmektedir. İnsan onuruna yaraşır bir ücreti işçilere, emekçilere çok gören iktidar tercihini sermayeden yana koymaya devam etmiştir” denildi.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını bu sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı. Toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 yılı için asgari ücret teklifini açıkladı. 7 milyonun üzerinde çalışanı ilgilendiren asgari ücret bekar bir işçi için net 2825 olarak belirlendi.

Hükümetin açıkladığı 2021 asgari ücretine ilişkin Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yazılı açıklama yaptı.

Günlerdir sonuçlarından etkilenecek milyonların yaptığı tüm çağrılara kulaklarını tıkayan iktidarın bir kez daha sermayenin istediği oranı açıkladığına dikkat çekilen açıklamada, “açıklanan oran tek bir işçinin asgari geçim haddinin bile altında olup sefalet koşullarının devamını ifade etmektedir. İnsan onuruna yaraşır bir ücreti işçilere, emekçilere çok gören iktidar tercihini sermayeden yana koymaya devam etmiştir” denildi.

“MİLYONLARCA ASGARİ ÜCRETLİNİN KAYIPLARI TELAFİ EDİLMEMİŞTİR”

Açıklanan rakam “bekâr bir işçi” için olup aile unsurunun dikkate alınmadığının belirtildiği açıklamada “Konfederasyonumuzun ve üç işçi konfederasyonunun asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebi bir kez daha görmezden gelinmiştir. Milyonlarca asgari ücretlinin milli gelirden pay verilmemesi nedeniyle yaşadığı kayıplar telafi edilmemiştir” diye aktarıldı.

“AÇIKLANAN ASGARİ ÜCRET ARTIŞI MİLYONLARI SEFALETLE BAŞBAŞA BIRAKMIŞTIR”

Açıklamanın devamında şunlar dile getirildi:

“Rakamları açıklayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı asgari ücretin geçen yıla göre 500 lira arttığını, yüzde 21,56 oranında yükseltildiğini ifade ederken milyonların gözü önünde gerçekliği gizlemiştir. İktidar işverenlere sigorta prim kesintileri dahil birçok mali muafiyet sağlarken pandemi koşullarında dahi işçiden yapılan kesintilerin en azından bir kısmından feragat etmemiştir. Oysa Saray’ın 4 dakikalık gideri için devletin 2021 bütçesinden ayrılan miktar bir asgari ücretlinin 1 yıllık ücretine denk gelmektedir. Yine 2021 yılında cumhurbaşkanının aylık brüt maaşı 88 bin lira olacaktır. Asgari ücretliye insanca yaşamaya yetecek ücreti çok gören aynı iktidar 2021 yılında teşvik-istisna gibi gerekçelerle işverenlerden alınacak 230,8 milyar TL’lik vergiden ise vazgeçmiştir. İktidar, asgari ücretliden, kamu emekçisinden, kısacası %99’dan topladığı toplam verginin dörtte birini sadece vergiden vazgeçme yoluyla sermayeye aktarırken asgari ücretlinin payına kuru ekmeğe denk düşen bir artışı reva görmüştür. 2021 yılı için açıklanan asgari ücret artışının milyonları sefaletle başbaşa bırakmak olduğu gerçeğinden hareketle KESK olarak, milyonlarca çalışanın ve yurttaşın hayatını etkileyen asgari ücretin insanca yaşamın ücreti olması mücadelesinde işçi sınıfının yanında olmaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”

PİRHA/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak