Alevi Haber Ajansi

Diyarbakır’da Xızır cemi ve lokması-VİDEO

PİRHA – PSAKD Diyarbakır Şubesi ve Cemevi’nde Xızır lokmaları paylaşıldı, Xızır cemi bağlandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi ve Cemevi’nde Xızır cemi bağlandı.

Dede Karkın Ocağı’ndan Musa Karkın cemi yürütürken zakirliği ise Halil İbrahim Erkul yaptı.

Xızır ayına ilişkin aktarımlarda bulunan Pir Musa Karkın, “Xızır farklı farklı anlatılır ama hepsi bir bütündür. İnançların dinlerin hepsinde, tüm kitaplarda Xızır’ın varlığı kabullenilerek ifade edilmektedir. Xızır bir nebidir, aynı anda bir velidir, yani Xızır 124 bin Nebi içinde sadece ve sadece Hakk’ın gizli ilmine, gizli sırlarına vakıf olabilecek bir yapıdadır ki bu da ona Hakk tarafından verilmiştir canlar” dedi.

Pir Karkın, “Diğer bir rivayete göre Alevi toplumunun ve bu inanca tâbi olan canların ifadelerine göre Xızır ile İlyas kardeştir. Birisi karada, birisi deryada darda, zorda olanların imdadına yetişecek olan erenlerdir bunlar. Bizim mevsimlerimizin belirlendiği tarihte birleştikleri anlatılmaktadır. Bu tarihte Xızır Ellez diye veya Xızır İlyas diye adlandırılır ki bu tarihler arasında bu erenlerin evleri gezdiği ifade edilmektedir. Bunların bazı nişangahları ispat edilmiştir, anlatılmıştır.
Bir ifadede bulunacağım Bozatlı Xızır olarak geçer. Aleviler Ali’yi bu şekilde de değerlendirirler ki gaipten gelen her bir canın varlığı Xızır’dır” diyerek Xızır muhabbetini gerçekleştirdi.

Deyişlerin okunup semahların dönüldüğü cemden sonra pirlerin gülbeng vermesiyle Xızır lokmaları paylaştırıldı.

PİRHA/DİYARBAKIR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak