Alevi Haber Ajansi

Zaman aşımına uğratılma tehlikesi olan Musa Anter davasının duruşması yarın-VİDEO

PİRHA- İHD Ankara Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, 20 Eylül 1992’de katledilen Musa Anter’in yarın görülecek olan duruşmasına katılım çağrısında bulunarak, “Anter’in katledilmesini üzerinden 30 yıl geçti. Dava zaman aşımına uğratılmaya çalışılıyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

video eklenecek

İHD Ankara Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, 20 Eylül 1992’de katledilen Musa Anter’in 23 Mart’ta Ankara 6. Ağır Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan İHD Ankara Eş Genel Başkanı Nuray Çevirmen,  30 yıllık süreçte açık itiraf ve belirgin kanıtlara rağmen, Musa Anter davasının zaman aşımı tehdidine maruz bırakıldığını belirtti.

“AÇIK İTİRAF, KANITLARA RAĞMEN ZAMANAŞIMI TEHDİDİNE MARUZ BIRAKILDI”

Kürtlerin hak, adalet ve özgürlük arayışının sembol isimlerinden olan Gazeteci-Yazar Musa Anter’in, katledilmesinin üzerinden 30 yıllık sürecin geçtiğini hatırlatan Çevirmen, cezasızlık politikası ile birçok davanın sonuçsuz bırakıldığına vurguda bulunarak, “Bu 30 yıllık süreçte, açık itiraflara, belirgin kanıtlara rağmen, Kürt sorununu varlığının paranoyası olarak gören egemen zihniyetin bir türlü vazgeçmediği cezasızlık politikasının yansıması olarak, dava uzatıldıkça uzatıldı ve zaman aşımı tehdidine maruz bırakıldı. 1999’da açılan 11 sanıklı dava ile 2005 yılında açılan 5 sanıklı davanın JİTEM Ana Davası olarak birleştirilmesinden sonraki süreçte de bu anlamda ciddi bir adım atılmadı. 90’lı yılların yaşam hakkı ihlallerinin, katletme, kaçırarak kaybetme şeklindeki kabarık bilançosu, zorlukla açtırılan soruşturma ve davalar, muktedir yapı tarafından büyük bir titizlikle sürdürülen cezasızlık politikasının gereği olarak çok büyük oranda sonuçsuz bırakılmıştır” şeklinde konuştu.

DAVAYI SAHİPLENME ÇAĞRISI

Ülkede yaşanan pek çok sorunun kaynağının çözümsüzlüğü sürdüren güvenlikçi politikalar olduğunu söyleyen Çevirmen, davaya katılım çağrısında bulunarak, “Çare bellidir, bir an önce barış politikalarına dönmek, geçmişin ve anın acılarıyla yüzleşmek, hakikatlerin ortaya çıkmasının önündeki engelleri kaldırmak, adaleti sağlamak gerekiyor. Yarın, 23 Mart Çarşamba günü, Ankara 6. Ağır ceza mahkemesinde görülecek duruşmaya, İnsan Hakları Derneği Ankara şubesi olarak, tüm emek ve demokrasi güçlerini, insan hakları savunucularını, barış, özgürlük ve demokrasi istemi olan herkesi, parti, sendika ve odaları katılıma ve sahiplenmeye çağırıyoruz. Ayrıca derneğimiz duruşmaya müdahil olarak katılma talebinde bulunacaktır. Adalet ve hakikat arayışımız vazgeçilmez bir arayıştır. Kararlıyız, ısrarcıyız” dedi.

DİCLE ANTER: DAVANIN ZAMAŞIMINA UĞRATILMASI İNSANLIK SUÇU

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de, JİTEM denen kurumun inkar edildiğini dile getirerek, Musa Anter davasında zamanaşımı olmayacağını ifade etti. Anter, “Musa Anter dosyasına baktığımızda 20 Eylül 2022′ de zaman aşımına uğrayacak. Ama henüz hukuki süreç bitmiş değil. Anayasa mahkemesi ve AİHM’ne gideceğiz. JİTEM diye bir kurum var ama inkar ediliyor. Mehmet Eymür ifade verdi ve bazı bildikleri olduğunu ve gizli olduğu için açıklamayacağını söyledi. Bu davada zaman aşımı olmaz. Hukuk 90’lı yıllarda yoktu ama bugün o günleri bile arar olduk. Erdoğan, yarın Musa Anter cinayetini aydınlatın derse hemen yarın aydınlatılır. Bu davada tüm deliller ortada açık. Devletin bu cinayetleri ortaya çıkarması lazım. Musa Anter davasının zaman aşımına uğraması insanlık suçudur kabul edilemez. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Dün aydınlar Sivas’ta yakıldı. Bugün ise bu iktidardan kaçıp gidiyor. Her dönem bu devlet aydınlara baskı uyguladı” diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: HAKİKAT KOMİSYONLARI KURULMALI

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olamayacağına dikkat çekerek, “Bir cezasızlık politikası söz konusu. Hakikat komisyonları kurularak katliamlarla yüzleşilmeli. Bize düşen bu tür cinayetleri katliamların aydınlatılması için mücadele etmeye devam etmektir. Bir JİTEM gerçekliği var bu ülkede. Bu tip davalar cezasız kalmasın diye müdahil oluyoruz kurum olarak. Bunlar insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu suçlarda zaman aşımı yoktur. Ankara buna sessiz kalmamalı aydınlatılmalı” ifadelerini kullandı.

“FAİLİ MEÇHULLERLE İSMİ ANILANLAR YENİDEN SİYASETE GİRİYOR”

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, faili meçhul cinayetler ile ismi anılanların şimdilerde ise yeniden siyasete girmeye çalıştığını söyleyerek, “90’lı yıllarda Kürt illeri yakılıp yıkıldı. Tansu Çiller o zaman başbakandı. Bugün siyasete girmeye çalışıyor yine. Önce döneminde yapılanların hesabını vermeli. Başta faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Üçüncü yol ittifakıyla bu hesaplaşma gerçekleştirilecek” diye belirtti.

Sağlık Emekçileri Sendikası Eş genel Başkanı Selma Atabey de, “Ben Diyarbakır da yaşadım. Kürt’üm. 90lı yıllarda çok katliam, işkence yaşadık. Bugüne geldiğimizde hala ilerleme yok. O dönemde yaşananlar şeffaf bir şekilde aydınlatılmalı. Demokrasiye giden yol buradan geçer” şeklinde konuştu.

SYKP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Enis ise, “Dönemin iktidarları muhalefeti susturmak için cinayetler, yakıp yıkmalar yaşandı. İnsanlığa karşı işlenen suçlar da zaman aşımı yoktur, davanın takipçisi olacağız” dedi.

HDP Ankara İl Örgütü Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, “Faili belli cinayetlerin, katliamların takipçisi olacağız” derken, HDK Ankara İl Sözcüsü Fikret Çalağan ise, “Devlet toplum üzerinde sürekli baskı kurmaya çalışıyor. Musa Anter’e yapılan katliam tüm topluma yapıldı. Tuğla çekip devlet sistemini yıkacağız” diye vurguladı.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak