PİRHA-Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek, çiftçinin desteklenmesini talep eden Tüm Köy-Sen Malatya İl Başkanı Ali Gürel, “Mazot, gübre, tarımsal ilaçlar ve hayvan yemi gibi ürünlere yapılan son zamlarla birlikte tarım ve hayvancılık yapılamaz hale geldi” dedi.
Yurttaşın alım gücünün her geçen gün düştüğü Türkiye’de iktidar çeşitli ‘müjdeler’ vererek halkın tepkisini azaltmaya çalışsa da, yurttaşlar bir çok kentte sokağa çıkarak, ‘geçinemiyoruz’ demeye devam ediyor. Köyde yaşayanlar da kentte yaşayanların durumundan farklı değil. Gelen zamlarla birlikte tarla ekmek de, hayvanlara yem almak da zorlanıyor.
Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek, çiftçinin desteklenmesini talep eden Tüm Köy-Sen Malatya İl Başkanı Ali Gürel, “Başta mazot, gübre, tarımsal ilaçlar, hayvan yemi vb. ürünlere yapılan son zamlarla birlikte tarım ve hayvancılık yapılamaz hale geldi. Ülkemizde yakın döneme kadar tarım ürünlerinde kendi kendine yeten ve aynı zamanda dış ülkelere ihraç yapan bir ülke iken son 10 yılda kendisine yetemeyen ve tarım ürünlerini ithal eden bir ülke haline gelmiştir. Bu duruma gelmesinin nedeni hükümetlerin uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır” dedi.
“DÜNYANIN EN PAHALI MAZOTUNU TÜKETEN ÇİFTÇİLERİLERİYİZ”
Tarım girdilerinin yüksek tutulduğu bu tarım politikaları sonucu çiftçi ekim yapamadığını ifade eden Ali Gürel, “Ektiği ekine yetersiz gübre atarak ekim yaptı. Dolardaki yükseliş sebebi ile başta mazot, gübre, elektrik ve tarımsal ilaçlar, hayvan yemleri her geçen gün zamlanmaya devam etti. Doların düşmesi fiyatlara yansımadı. Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarların büyük bir kısmı boş bırakıldı. Ayrıca dünya kuru kayısısının %85 ini üreten bir il olarak kayısı bahçelerinde sonbaharda kullanılmaya zorunlu olan ilaç ve gübre atılamadı. Böyle giderse ilkbaharda da atmayacağız, bu da kayısı üretiminde rekolteyi ve kaliteyi düşeceği gibi ağaçlarda onarımı zor hastalıklar yaratacaktır. Gübrede %30 indirim tamamen bir göz boyamadır. Mazotun 17 TL’yi geçtiği dünyanın en pahalı mazotunu tüketen ülkenin çiftçileri ve üretici köylüleriyiz” diye konuştu.
“TARIMIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Süt ve et üreticisine ‘üretime devam et’ demenin akıl işi olmadığını vurgulayan Gürel, şunları söyledi:
“Diğer taraftan, üreticiler tarım kredi ve Ziraat Bankasına olan borçları nedeniyle icralık duruma düşmüşlerdir. Traktörlerine, zirai ekipmanlarına icra yoluyla el konulmaktadır. Üretimin yapılması, üreticinin para kazanması, tüketicinin uygun fiyattan ürün bulması için tarımın desteklenmesi gerekiyor. Bu da mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik vb. girdilerde başta ÖTV ve KDV nin kaldırılması gerekiyor. Fiyatların uygun duruma çekilmesi ve tarımın desteklenmesi ile olur. Uygulanan bu tarım politikalarından derhal vazgeçilmeli ve üretici köylü desteklenerek üretime ve tarlasına geri döndürülmelidir.”
“DIŞA BAĞIMLI TARIM POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLMELİ”
Mazot, gübre, elektrik, tarımsal ilaçlarda ÖTV ve KDV kaldırılması gerektiğini ifade eden Gürel, “Üreticilerin Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredilerinin faizleri silinmeli, ana borçlar çiftçinin geliri gözetilerek yapılandırılmalıdır. Çiftçiye ucuz mazot verilmeli, tarımsal girdilerde zamlar geri çekilmelidir. Gübrede %30 indirim denilen kandırmacadan vazgeçilmeli, üretici köylüye ucuz gübre verilmelidir. Sulama elektriğindeki %126 artıştan vazgeçilmelidir. Dışa bağımlı tarım politikalarından vazgeçilmeli, ithalat yasası değiştirilmeli, stratejik ürünlerde gümrük vergileri yükseltilerek koruma altına alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki çiftçi yoksa et de yok, ekmek de yok, buğday da yok, süt de yok, mercimek de yok, kısacası yaşam için gereken temel ihtiyaçlar yok demektir. Gıdada koşulsuz dışa bağımlılık demektir “ ifadelerine yer verdi.
PİRHA/MALATYA
Yoruma kapalı.