PİRHA-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, evlerde yapılan cemlere ilişkin PİRHA’ya konuştu. Tekten, “İnancımız bu konuda aslında son derece özgür bir düşünceye sahiptir. Üç can bir cemdir. Cemin illa cemevinde yapılması gibi bir mecburiyeti yoktur” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten evlerde yapılan cemlere ilişkin PİRHA’ya konuştu.
Alevi inancının bu konuda özgür bir düşünceye sahip olduğunu dile getiren Vedat Tekten, “Üç can bir cemdir, cemin illa cemevinde yapılması gibi bir mecburiyeti yoktur. Köy yaşantımızda cemler kimin evi müsaitse orada yapılırdı. Ev olarak kullanılan yerler silinip, süpürülür temizlenir akşam da ibadet olurdu. Normalde terliğiyle, çorabıyla, ayakkabısıyla girilen yerler cemevi kisvesine büründükten sonra eşiğine niyaz edilerek girilen yerler haline dönüşürdü” dedi.
“ŞEHİRLEŞMEYLE BİRLİKTE CEMEVLERİ HAYATIMIZA GİRMEYE BAŞLADI”
Şehirleşmeye başladıktan sonra ihtiyacımız olan cemevlerinin hayatlarına girmeye başladığını belirten Tekten, “Köylerimizde yaptığımız cemevlerimizde pir-mürşit-talip ilişkisi sürekli yan yana olmaları nedeniyle çok sağlıklı, çok sağlam, herkesin herkesten haberdar olduğu dolayısıyla rızalık müessesesinin tam layıkıyla oluşturulduğu cemlerdi. Şehirlerde yapılan cemler de, bizim de içinde olduğumuz cemler de maalesef İslam’ın cuma namazına benzer hale dönüştü. Birbirini tanımayan insanlar birbirlerine rızalık verir oldular. Kimin hesabını kimden soracağını bilmeyen post dedeleri, bir folklorik şeymiş gibi cemleri yürütür olduk maalesef. Dolayısıyla hem öğretimizin gelişmesi hem sorunlarımızın hali, hem de muhabbet ederek birbirimizi kültürel manada güçlendirecek bir olayken cem, giderek sıradanlaşıp amacından farklı bir noktaya taşıdı. Tabii görgü cemlerini buna katmak istemem görgü cemlerinde pir ve talip ilişkisi kısmen de olsa hala sürmekte ama periyodik yapılan cemlerde maalesef sorunlar yaşıyoruz” dedi.
“CEMEVLERİ AYNI ZAMANDA EĞİTİM YERİDİR”
Cemevlerinin ibadethane olmakla birlikte aynı zamanda da bir eğitim hane olduğunu vurgulayan Tekten, “Görgü, musahip ve ikrar cemleri dışındaki birlik ve muhabbet cemlerimizde bu tür esneklikleri göz önüne alarak işin ibadet kısmını kısa tutup, muhabbet ve bilgilendirme karşılıklı söyleşme, konuşma, anlaşma kısmına daha fazla ağırlık vererek en azından bu yönden talibimizi güçlendirmek bilgilendirmek hayata hazırlamak daha doğru olacaktır. Cem ibadetlerimizi her perşembe yapmak gibi bir saplantıdan sıyrılıp cuma namazı görüntüsünden kurtarmamız gerekir. Cuma namazında da biliyorsunuz önlüğünü, peştamalını toplayıp birbirini tanımayan insanların cuma namazı farzdır deyip ki cuma namazı farz değildir, camiye dolup efendim hocanın karşısında kendini ıslah olmuş kabul ediyorsa, aynısını bizim yapmamamız gerek. Biz birbirimize dokunarak, birbirimizin sorunlarıyla ilgilenerek girip orada hem mahkememizi, hem bilgilenmemizi sağlamamız gerekir, cemler böyle olmalıdır. Ama şehir hayatında maalesef ekseninden kaymalar söz konusu olabiliyor” diye konuştu.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.