Alevi Haber Ajansi

Tarım yazarı Abdullah Aysu’dan ‘Gıda krizi katmerli bir hal alacak’ uyarısı!

PİRHA-Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir tür gıda krizine sebep olacağını ifade eden Abdullah Aysu, “Türkiye temel gıda maddelerinde kendine yeterli değil. Savaş bu yanıyla yurttaşlar açısından sorun yaratacaktır. Şöyle ki; savaşan taraflar, ürün stoğu uygulama politikası gütmeleri halinde yurttaşlar gıda kıtlığı yaşayabilir” dedi.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanlığı ile Hububat Üreticileri Sendikası Genel Başkanlığı yapan Abdullah Aysu, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye’ye yansımalarına dair konuştu.

Abdullah Aysu, Türkiye ile Rusya-Ukrayna arasındaki tarımsal ticaretin hacmine işaret ederek “Türkiye on yıllardır uygulanan yanlı ve yanlış politikalar nedeniyle temel gıda maddelerinde kendine yeterlilikten çıkarıldı. Türkiye buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, soya gibi ürünlerin yaklaşık yüzde 80’e varan kısmını savaşan bu iki ülkeden almaktadır. Aynı şekilde Türkiyeli çiftçilerin ürettiği domates, limon, mandalina, portakal, nar ve daha pek çok ürünün önemli bölümünü bu iki ülkeye ihraç ediyordu” dedi.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERİ DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR!

Tarım yazarı Abdullah Aysu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye’ye yansımalarını şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye yansımaları iyi olmayacaktır elbette. Çünkü Türkiye temel gıda maddelerinde kendine yeterli değil. Bu biliniyor. Savaş bu yanıyla yurttaşlar açısından sorun yaratacaktır. Şöyle ki; savaşan tarafların ürün stoğu uygulama politikası gütmeleri halinde yurttaşlar gıda kıtlığı yaşayabilir. Ya da ürün fiyatlarını arttırmaları halinde zaten geçim sıkıntısı içinde olan yurttaşlar gıdaya erişimde güçlük çekebilir. Üreticiler konusunda ise ürettiğini pazarlayamaması hali yaşayabilir. Bu durumda günümüzde oldukça zor koşullarda üretim yapan çiftçileri daha zor günlerin beklediğini söylemek kahinlik olmasa gerek.”

“TARIMSAL ÜRETİM, DEVLET POLİTİKASININ MERKEZİNE ALINMALI”

Abdullah Aysu, olumsuzlukların önüne geçmek adına neler yapılması gerektiğini ise “Türkiye tarımda üretimi destekleme politikalarına ivedilikle geçmeli. Temel gıda maddelerinde kendine yeterliliği sağlayacak tarım politikalarını ‘yarın geç, bugün’ felsefesiyle zaman geçirmeksizin hayata geçirmeli. Üreticiyi, üretimi merkezi devlet politikasının merkezine alacak öncelikli politika şeklinde ekonomik, politik, siyasi bir makas değişikliği yapmalı” diyerek özetledi.

“GIDA KRİZİ DERİNLEŞECEK!”

Gıda krizinin “katmerli bir hal” alacağını söyleyen Aysu, Ukrayna’nın önemli bir tarım ülkesi olduğunu ve üretimde şu hacme ulaştığını aktardı:

-Ekilebilir arazi alanı açısından Avrupa’da birinci,

-Siyah toprak alanına göre dünyada 3. sırada (dünya hacminin %25’i),

-Ayçiçeği ve ayçiçek yağı ihracatında dünyada 1. sırada,

-Arpa üretiminde dünyada 2., arpa ihracatında 4. sırada,

-Dünyanın 3. büyük üreticisi ve 4. büyük mısır ihracatçısı,

-Dünyanın 4. büyük patates üreticisi;

-Dünyanın en büyük 5. çavdar üreticisi;

-Buğday ihracatında dünyada 8. sırada,

-Tavuk yumurtası üretiminde dünyada 9. sırada,

-Peynir ihracatında dünyada 16. sırada.

Evet, Ukrayna 600 milyon insanın gıda ihtiyacını karşılayabilme kapasitesi ile dünya gıda ihtiyacının onda birini tek başına karşılayabilme potansiyeline sahip. Rusya ise ürün fazlası olan, yani önemli tarım ihracatçı ülke olduğunu eklediğimizde gıda krizinin derinleşeceğini belirtmek yanlış olmaz.”

ÖNCELİK; TARIMCININ EKONOMİK DÜZEYİNİ ARTTIRMAK!

Abdullah Aysu, son olarak tarımda kendi kendine yeten ülke olmamanın önemini anlatarak, “Öncelikle Türkiye, tarımını boşveren değil, önem veren ülke olması gerekir. Tarımdan elde ettiği değer ve kazancı sanayiciye ve tüccara kaynak aktarma politikalarını terk etmesi, tarımdan elde edilenin tekrar tarıma döndürülmesi, yani tarımını güçlendirmesi, tarımcısının ekonomik ve sosyal düzeyini yükseltecek merkezi devlet politikasına geçiş yapması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

EREN GÜVEN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak