PİRHA- PSAKD Fethiye Şubesi Başkanı Turgut Sevinç, ilçede cemevinin olmadığını hatırlatarak, “Cemevimiz olmadığı için en büyük sorunumuz yaşamını yitiren canlarımızı sırlayamıyoruz, defin sırasında sorunlar yaşıyoruz. Yani Sünni geleneğine göre canlarımızı defnetmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Fethiye Şubesi Başkanı Turgut Sevinç, PİRHA’ya yaptığı açıklamada şube faaliyetlerinden bahsederken, yeterli ilgiyi görememelerinden dolayı üzgün olduklarını kaydetti.
Covid-19 pandemisinin de süreçte etkili olduğunu belirten Sevinç, “Pandemi süreci herkesi etkilediği gibi bizim dernek faaliyetlerimizi de etkiledi. Bu konuda çok büyük bir çalışma yapamadık. Pandeminin biteceğine dair düşüncelerimizi daha önde tutarak halk eğitim merkezi ile derneğimizin ortak girişimi ile semah dersleri başlattık, katılımın az olmasından dolayı bu faaliyeti gerçekleştiremedik. Buradan bütün canlarımıza sitem etmek istiyorum. Bu zor şartlarda ayakta kalan bir sivil toplum kuruluşu olarak biz en azından öğretilerimizin öğrenilmesi için bir şeyler gerçekleştirebilir miyiz düşüncesi ile gerek telefonlarla gerek mesajlarımızla gerekse de bire bir diyaloglarımızla gerekli duyarlılığı sağlayamadık” dedi.
“CANLARIMIZI, SÜNNİ GELENEĞİNE GÖRE DEFNETMEK ZORUNDA KALIYORUZ”
Sevinç, Fethiye ilçesinde cemevinin olmadığını hatırlatırken, “Burada PSAKD Fethiye Şubesi ve yerel anlamda Alevi Kültür Derneği var. Her ne kadar Alevi Kültür Derneği, “Bizim cemevimiz var” diyorlarsa da orası kapsamlı bir cemevi değil. Cemevimiz olmadığı için en büyük sorunumuz yaşamını yitiren canlarımızı sırlayamıyor; defin sırasında sorunlar yaşıyoruz. Yani Sünni geleneğine göre canlarımızı defnetmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda iki buçuk yıldır bir çalışmamız vardı. Çalış bölgesinde iki buçuk dönüm bir arsa tahsis olacaktı. Bu konuda Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay alamadığı için şimdi bize Foça Mezarlığı ile Yaşlılar Evi’ne yakın bir yerde üç buçuk dönüm arsa üzerinden bir yer tahsisi için belediye ile beraber iş birliği içerisindeyiz. Umarım en kısa sürede orayı tahsis eder ve kapsamlı bütün ritüelleri yerine getirebileceğimiz, aynı zamanda etkinliklerimizi yapacağımız, kültürümüzü sunabileceğimiz donanımlı bir cemevine kavuşuruz. Fethiye’de özellikle cenaze sorunlarımızı da ivedi olarak çözmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“CANLARIMIZ MAALESEF DERNEKLERİMİZE SAHİP ÇIKMIYOR”
İlçede yaşayanların derneklere yeterli ilgiyi göstermemelerinden dolayı üzgün olduklarını vurgulayan Sevinç şunları söyledi:
“Bir diğer konu ise Alevi canlarımız maalesef derneklerimize sahip çıkmıyorlar. Biz burada bir etkinlik yaptığımız ya da bir toplantı yaptığımız zaman maalesef zaman ayıramıyorlar bizlere. 15-20 bin Alevinin yaşadığı bir ilçede yaşıyoruz inanın bir toplantıya 50-60 kişi katılıyor. Bu bizim için muzdarip (acı) bir olay. Biz bu konuda Fethiye’de yaşayan bütün Alevi canlarımıza derneklerimize sahip çıkmalarını bizimle buluşmalarını ve özellikle ritüellerimizi ve inançlarımızı yolumuzu erkanımızı öğrenilmesi için derneklere, cemevlerine gençlerimizi ve çocuklarımızı getirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
“CANLARIMIZ NEDEN BİZİMLE TEMAS KURMUYORLAR”
Bu konuda çok gerideyiz. Dernek olarak nerede hatalarımız var, neden canlarımıza ulaşamıyoruz, neden canlarımızla temas kuramıyoruz ya da canlarımız neden bizimle temas kurmuyorlar ya da bizimle yol yürümüyor; bununla ilgili bir etkinlik, büyük bir panel düzenleyeceğiz. Bu paneli de sosyal medyadan mesaj yoluyla kendilerine ulaştıracağız. Umarım düzenleyeceğimiz panele katılım güçlü olur. Alevi ritüellerinin, Alevi geleneğinin sürdürülmesi hakkında değerli hocalarımız da birlikte güzel bir panel olacağını düşünüyorum. Buradan da çağrımdır katılım sağlasınlar.”
Cebrail ARSLAN/Fethiye-MUĞLA
Yoruma kapalı.