Alevi Haber Ajansi

Sağlıkçılardan iktidara: Oyalama değil, taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz

PİRHA-Mersin’de sağlık emekçileri grevlerinin ikinci gününde de iş bıraktı. Yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklamalarının oyalama olduğuna dikkat çekilerek, taleplerinin acilen karşılanması istendi.

Sağlık emekçilerinin 3 günlük iş bırakma eylemi devam ediyor. 14-15-16 Mart tarihlerinde grevde olacaklarını açıklayan Sağlık meslek örgütleri ve sendikalar bugün de iş bıraktı.

Mersin’de de Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, Ses Mersin Şubesi DİSK Genel Sağlık İş, Birlik Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği’nin öncülüğünde sağlık emekçileri iş bırakarak greve gitti.

Mersin Şehir Hastanesi ve Toros Devlet Hastanesi’nde bir araya gelen sağlık emekçileri basın açıklaması yaptı.

“YAŞADIKLARIMIZIN KADER OLMADIĞINI BİLİYORUZ”

Yapılan her iki açıklamada, özellikle pandemi döneminde tüm toplumun hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar yaşamsal ve önemli bir iş yaptıklarını gösterdiğine dikkat çekilerek, “Bizler böylesi önemli bir alanda, nitelikli hizmet üretmeye çabalarken, pandemi ile birlikte ekonomik krizin derinleşmesi, çalışma koşullarımızda yaşadığımız zorlukları artırmış, ekonomik haklarımız giderek gerilemiştir. İşlemeyen ve sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü bizler çekiyor ve emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürükleniyoruz. Ancak yaşadıklarımızın kader olmadığını biliyoruz” denildi.

“CUMHURBAŞKANININ AÇIKLAMALARININ BİR OYALAMA OLDUĞU ORTADADIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün sağlık çalışanlarına dair yaptığı konuşmaya da değinilen açıklamada, “2021 yılı Aralık ayında mecliste kabul edilen düzenlemenin iktidar partisi tarafından geri çekildiğini biliyorken, yapılan niyet beyanlarını somut adım olarak değerlendirmiyoruz. Aylardır emekli hekim ücretlerini de etkileyecek 7200 ek gösterge talebimizin dikkate alınmaması bile, açıklanan niyetlerin bizler için yetersiz kalacağını ve adeta bir oyalama olduğunu kanıtlar niteliktedir. “Ben hekimlere iğne bile yaptırmam”, “hekim efendi dönemi bitti”, “gidiyorlarsa gitsinler” açıklamalarından hekimliğin değerini bilen açıklamalara gelmeyi önemli bulmakla birlikte, Cumhurbaşkanının hekimlere yönelik bir özür borcu olduğunu hatırlatmayı da tarihsel ve mesleğimize meslektaşlarımıza yönelik bir sorumluluk olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

“ÇALIŞAN HEKİM MAAŞLARI İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇIKARILMALI”

Mersin Sağlık Örgütleri olarak uzun süredir sağlık alanında yaşanan, sağlık çalışanlarını umutsuzluğa sürükleyen bu karanlık tabloya karşı hakları için, daha iyi bir sağlık ortamı için mücadele ettiklerini belirtilen açıklamalarda, şu talepler ifade edildi:

“Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalı güvenli çalışma ortamları sağlanmalıdır. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır. Tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı’nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir. Çalışan hekim maaşları insanca yaşam düzeyine çıkarılmalı, hekimlerin ek göstergeleri 7.200, diğer sağlık çalışanlarının 3.600 olmalı. Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının en az iki katına çıkarılmalıdır. Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intern hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. COVID-19 “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalıdır. Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.”

PİRHA/MERSİN

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak