PİRHA-TBMM Başkanlığı, HDP Milletvekili Zeynel Özen’in, PİRHA’ya dönük erişim engeliyle ilgili soru önergesini kabul etmeyerek iade etti. İade cevabında ise “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz” hükmü işaret edildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Zeynel Özen, Pir Haber Ajansı’nın (PİRHA) pirha.net internet sitesine hiçbir gerekçe gösterilmeden erişim engeli getirilmesine tepki göstererek konuyu Meclis gündemine taşımıştı.
Özen’in önergesini kabul etmeyen Meclis Başkanlığı, yazılı bir cevap ile önergenin “aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir” cevabını verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop imzası ile yazılan cevapta, Milletvekili Zeynel Özen’in “Anayasa Mahkemesinin (AYM) temel içtihat niteliğindeki haber sitelerine erişim engelinin aksine kararına rağmen, mahkemeler neden halen bu yönde kararlar vermeye devam etmektedir?” sorusunun usule aykırı olduğu öne sürüldü.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop imzalı metinde şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçtüzüğü’nün 67’nci ve 96’ncı maddeleri uyarınca TBMM Başkanlığı’na sunulan yazılı soru önergeleri Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygunluk noktasında TBMM Başkanlığı’nca incelenmekte ve yapılan değerlendirme sonucunda işleme alınarak gelen kâğıtlar listesinde yayımlanmakta veya sahibine iade edilmektedir.
Anayasa’nın 138’inci maddesinin üçüncü fıkrasında “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.” hükmü yer almaktadır. Buna göre milletvekilleri tarafından, görülmekte olan bir dava ile ilgili olarak yargı yetkisinin kullanılmasına müdahale anlamına gelebilecek şekilde yazılı soru önergesi verilemeyeceği açıktır.
TBMM İçtüzüğü’nün “Sorulamayacak konular” başlıklı 97’nci maddesi “Aşağıdaki sorular Başkanlıkça kabul edilmez: … b) Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konula/’ hükmünü içermektedir, Bu maddede yazılı soru önergelerinde sadece belli bir konu hakkında istişarî amaçla sorulan soruların Başkanlıkça kabul edilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Bu çerçevede ilgide kayıtlı önergeniz incelenmiş ve önergenizin 3 numaralı sorusunun yukarıda aktarılan Anayasa’nın 138’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 97’nci maddeleri hükümlerine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir. Dolayısıyla önergeniz, söz konusu soru çıkarıldığı veya yukarıda belirtilen Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde işleme alınabilecektir.”
“PİR HABER AJANSI’NA NEDEN ERİŞİM ENGELİ UYGULANMIŞTIR?”
HDP’li Özen, söz konusu önergede Adalet Bakanlığı’na şu soruları yöneltmişti:
“1-Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Alevi Haber Sitesi Pir Haber Ajansı’na neden erişim engeli uygulanmıştır?
2-Başta Aleviler olmak üzere ülkenin çeşitliliği olan ötekilerin sesini kesilmesinde yargının araç olarak kullanılmasının önüne geçmek için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
3-Anayasa Mahkemesinin (AYM) temel içtihat niteliğindeki haber sitelerine erişim engelinin aksine kararına rağmen, mahkemeler neden halen bu yönde kararlar vermeye devam etmektedir?
4-AYM’nin de altını çizdiği bu hukuk garabetinin ortadan kaldırılması için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi için TBMM’yi göreve çağırmayı düşünüyor musunuz?
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.