PİRHA-İçinde toplumsallığı, birliği, dayanışmayı, ortaklaşmayı barındıran inançsal ve kültürel ritüellerden olan ve baharın gelişini müjdeleyen Hawtemal’e ilişkin konuşan Seyid Sabun Ocağı’ndan Mehmet Seyitalioğlu, “Alevilikte de eşitlikçi, doğal, dayanışmacı bir toplum kültürü vardır ve o bu geleneklerde yatıyor. Tarım alanındaki üretimi, sanayideki üretimi gerçekleştirenlerin özgürlük aşkıyla birleşmesinin günü olan Newroz ve Howtemal hepimize kutlu olsun” dedi.
Kışın zorluklarından kurtulup baharın aydınlığına, bereketine kavuşmayı her toplum, kendi dili, kendi inancı ve yaşam tarzı üzerinden ifadelendiriyor. Bugünlerden biri de Howtemal.
Aleviler için kutsal kabul edilen Howtemal, mart ayının ilk haftasında başladı. Howtemal, Dersim, Bingöl, Hınıs, Varto, Erzincan’da yaşayan yurttaşlarda önemli bir yere sahiptir. Gaxan ile başlayan dönem, Hızır ayı ve ardından da Howtemal ile devam eder.
İçinde toplumsallığı, birliği, dayanışmayı, ortaklaşmayı barındıran inançsal ve kültürel ritüellerden olan ve baharın gelişini müjdeleyen Howtemal yeni yılın da başlangıcı kabul edilir.
“ALEVİLİKTEKİ BÜTÜN İNANÇSAL RİTÜELLER TOPLUMSALLIKLA DOĞRUDAN BAĞLANTILIDIR”
Howtemal, çeşitli asimilasyon politikalarıyla birlikte bazı yerlerde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olsa da günümüzde hala kutlayanlar var. Aleviler için kutsal kabul edilen Howtemal’e ilişkin konuşan Seyid Sabun Ocağı’ndan Mehmet Seyitalioğlu, Alevilik inancında Gaxan, Xızır, Howtemal ve Newroz’un birbiri ile ilişkili olduğunu belirterek, Alevilikteki bütün inançsal ritüellerin toplumsallıkla doğrudan bağlantılı olduğunu aktardı.
“HOWTEMAL BİR LOKMA ETRAFINDA BULUŞMA, BİRLEŞMEDİR”
Mart’ın ikinci haftasında başlayan Howtemal’ın yörelere göre değişiklikler gösterse de, ortak noktasının bir lokma etrafında buluşma, birleşme olduğunun altını çizen Mehmet Seyitalioğlu, “Cemrelerin ilk olarak havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düşer. Cemre toprağa düşer ve artık toprakta saklı bulunan çiçekler, kardelenler çıkar” dedi.
Seyitalioğlu, Howtemal ve Newroz’un birbirinin devamı olan bir süreç içinde yaşandığına işaret ederek, “Tabiattaki değişikliğin bir diğer yansıması da göçmen kuşların gelişidir. Beyaz yorganın yerini yeşil örtünün sardığı doğaya insanlar kucak açarlar ve bayram ederler” diye konuştu.
“NEWROZ VE HOWTEMAL ÖZGÜRLÜK AŞKIYLA BİRLEŞMENİN GÜNÜDÜR”
Eşitlikçi doğal toplum fikrini esas alan bir inanç ve yaşam sisteminin var olduğunu ifade eden Seyitalioğlu, “Aslında Alevilikte de eşitlikçi, doğal, dayanışmacı bir toplum kültürü vardır ve o bu geleneklerde yatıyor. Tarım alanındaki üretimi, sanayideki üretimi gerçekleştirenlerin özgürlük aşkıyla birleşmesinin günü olan Newroz ve Howtemal hepimize kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.