PİRHA- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1-3 Aralık 2021’de yapılan 20’nci Milli Eğitim Şûra kararlarının uygulanmasına yönelik ilk raporu yayınladı. MEB 128 karardan 57’sinin uygulamaya geçtiğini belirtti. Başta Aleviler olmak üzere kamuoyunun büyük tepki gösterdiği ana sınıfına din dersi önerisiyle ilgili bir bilgi raporda yer almadı. Başta Aleviler olmak üzere demokrasi güçleri ana sınıfında din dersine karşı bir kampanya yürütüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1-3 Aralık 2021’de yapılan 20’nci Milli Eğitim Şûra kararlarının uygulanmasına yönelik ilk raporu yayınladı.
MEB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, raporun ilk kısmında atılan adımlar ve maddeler anlatılırken, son kısmında özet diyagramlar sunuldu.
Raporun sonuçlarına göre; son 6 ayda yapılan çalışmalar sonucunda şûrada alınan 128 tavsiye kararından, 57 farklı tavsiye kararına dair bakanlığın en az bir somut adım attığı görüldü. Bakanlığın politikaları ile ilişkilendirilen 57 kararın 34’ünün temel eğitimde fırsat eşitliği, 14’ünün öğretmenlerin mesleki gelişimi, 9’unun ise mesleki eğitimin güçlendirilmesi ile ilişkili olduğu belirtildi.
Rapora göre, bakanlığın en büyük önem atfettiği proje, Türkiye’de okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması.
“93 YENİ ANAOKULU, 7 BİN 252 YENİ ANA SINIFI AÇILDI”
Raporda şu bilgiler verildi:
“Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için atılan ilk adım Türkiye’nin farklı illerinde okul öncesi eğitim kurumlarının sayısını artırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, mevcut anaokulları ve ana sınıflarının bölgesel analizleri gerçekleştirilmiş, öğrenci sayısına bağlı olarak en fazla kurum ihtiyacı olan bölgeler belirlenmiştir. 2022 yılında toplam 3.000 yeni anaokulu ve 40.000 yeni ana sınıfı açılması hedefi doğrultusunda ocak ayı sonu itibarıyla 23’ü özel eğitim anaokulu olmak üzere 93 yeni anaokulu ve 7.252 yeni ana sınıfı açılmıştır. Ayrıca 214 yeni anaokulunun ihalesi yapılmış, 1.095 yeni anaokulu yatırım planına dâhil edilmiştir. 1.632 yeni anaokulu için ise arsa çalışmaları devam etmektedir.”
İSTANBUL’DA 1000 ANAOKULU YAPILMASI PLANLANIYOR
İstanbul’da okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasının planlandığı belirtilirken, 2022 yılında başlatılan “İstanbul’a 100 Anaokulu” projesinde İstanbul’un farklı bölgelerinde her biri en az 12 derslikli 100 anaokulunun kurulması için sürecin başlatıldığı, bu adımın, İstanbul’a yapılması planlanan 1.000 anaokulunun bir parçası olduğu kaydedildi.
Bu arada, 20. Milli Eğitim Şûrası’nda 4-6 yaş grubu çocukların eğitimine din eğitimi eklenmesi kabul edilmişti. Ancak raporda, hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir-Sen’in, ana sınıflarına da din dersi getirilmesi önerisinin, uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir bilgi yer almadı.
Eğitim Sen, ana sınıfına din dersi önerisine sert tepki göstermişti. Sendika yaptığı açıklamada, şu tepkiyi göstermişti:
“Pedagoji bilimine aykırı olan bu kararın uygulanmaması için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Henüz oyun çağında olan, soyut düşünce yetileri yeterince gelişmemiş olan 4-6 yaş grubu okul öncesi eğitim çağındaki öğrencilere, hangi neden ya da gerekçeyle olursa olsun, dini eğitim verilmesinin Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi ile temelden çelişiyor. Laik bir ülkede devletin, zorunlu din dersi uygulamasıyla bireylerin kişisel inanç alanına girmesi doğru değildir. Bu noktada en hassas yaş grubu gelişim çağının başında olan okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardır. MEB’in görevi iktidarın dindar nesil yetiştirme hedefini gerçekleştirmek için çalışmak değildir. Çocuk ve gençleri insanlığın ortak evrensel değerleri doğrultusunda yetiştirmek, çocukların üstün yararını gözeten, çocuk ve gençlerin kendini gerçekleştirebilmesi ve eleştirel düşünce becerisini kazanabilmesine olanak sağlayacak somut adımlar atmak olmalıdır. Eğitim Sen olarak, çocukların sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen her türlü adım karşısında olduğu gibi bu karara karşı da tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”
‘ANASINIFINA DİN DERSİNE HAYIR’ İMZA KAMPANYASI
Öte yandan, anasınıfına din dersi getirilmemesi ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için Demokrasi Konferansı bileşenlerinden Aleviler öncülüğünde bir kampanya yürütülüyor.
Başta Alevi örgütleri olmak üzere Eğitim-Sen, KESK, Öğrenci Veli Derneği, çok sayıda yazar, gazeteci, aydın, sanatçı, demokratik kitle örgütü, sendikalar, yüzlerce yurttaş kesinlikle ana okuluna din dersinin getirilmesi önerisinin kabul edilemeyeceğini, bunun hem pedagoji bilimine, hem laik-bilimsel eğitime hem de çocuk haklarına aykırı olduğunu vurgulamışlardı.
ALEVİLER ZORUNLU DİN DERSİNİN KALDIRILMASINI İSTİYOR
Alevilerin öncülüğünde, 12 Eylül Askeri Darbesi ile zorunlu hale getirilen din dersinin kaldırılması için mücadele sürüyor. Aleviler zorunlu din dersinden Alevi öğrencilerin muaf tutulmasına yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını istiyor. Alevilerin bu konuda başlattığı kampanya devam ediyor.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.