Mahir Çayan ve 9 yoldaşı Kızıldere Katliamı’nın 50. yılında mezarları başında anıldı. Ankara’daki anmada konuşan şair Ahmet Telli, “Kızıldere Katliamı; dayanışmanın, direnişin, yoldaşı için ölümü göze alma girişiminin sonucudur” dedi.
Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri, 30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde katledilen THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için Karşıyaka Mezarlığı’nda bir araya geldi. Çayan’ın mezarına yürüyen kitle mezarlığa karanfiller bıraktı.
Anmada; Halkların Demokratik Partisi (HDP), 68’liler Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Halkevleri, Dostluk Kültür Derneği (DKD), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kaldıraç, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Öğrenci Kolektifleri, Yeşil Sol Gelecek (YSG), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP). Emekçi Hareket Partisi (EHP), Öğrenci İnisiyatifi ve Samsun Devrimci 78liler yer aldı.
Ortak açıklamayı Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Şair Ahmet Telli okudu.
Yarım asır sonra bir kez daha anıtsal yoldaşlarının hatırası önünde olduklarını söyleyen Telli, “Egemen sınıfın en azgın aygıtlarının hunharca saldırılarına asla boyun eğmemiş olan 68 kuşağının unutulmaz kahramanlarının yanı başındayız. Onları özlemle, saygıyla anmaktayız. Mahir Çayan ve yoldaşlarının katledilmesiyle tarihin bu sayfasının kapandığını sananlar yanılıyorlar. Evren yanıldı, Özal yanıldı, Demirel en başta yanıldı, elbette bugünün egemenleri büsbütün yanıldılar” dedi.
“KIZILDERE KATLİAMI DAYANIŞMANIN, DİRENİŞİN, YOLDAŞI İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALMA GİRİŞİMİNİN SONUCUDUR”
Telli, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Kaybettiklerimizin yasını tutmak geleneğimizdir; onların yaşayan bizlere nasıl bir ukde bıraktıklarını hatırlamak, onları asla unutmamak bizi var eden olguların asıl mayasıdır.
Unutmayalım ki Kızıldere Katliamı; dayanışmanın, direnişin, yoldaşı için ölümü göze alma girişiminin sonucudur. Tarihte benzerine az rastlanan örneğidir. Bunu asla unutmayalım. Bu gözüpekliği, bu duyguyu hayatımıza çağırabildiğimiz ölçüde dayanışma ve mücadele kültürümüz kökleşecektir. Ama eksiklerimizi ve yanlışlarımızı, alacakaranlıkta kimi zaman kör dövüşüne dönüşen yönelimlerimizi de bilince çıkarmaya devam edeceğiz.”
Kızıldere’de katledilen THKO önderlerinden Cihan Alptekin ise Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Yeniyol (Oce) köyünde bulunan mezarı başında anıldı. Ailesi tarafından organize edilen anma törenine Halkevleri, Sol Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 68’liler Vakfı, Devrimci Gençlik, Cumhuriyet Halk Partisi ve Emek Partisi üyeleri katıldı.
“50 YIL ÖNCE AÇILAN O YOL BİZİ AYDINLATIYOR”
Anmada konuşma yapan Halkevleri Artvin Şube Başkanı Uğur Karakuş, “Bugün Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için bir araya geldik. Onları anmak sadece tarihsel anı, olayı anmak değildir. Onların bize bıraktığı tarihsel direnişi ve bugünün devrimciliğini tartışmak ve gereğini yerine getirmektir. Onlar devrimci dayanışmanın en güzel örneğini gösterdiler. Bugün ekoloji, kent ve hak mücadelesinde bir yolumuz varsa bu onların açtığı yoldur. 50 yıl önce açılan o yol bizi aydınlatıyor” dedi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.