PİRHA- İHD ve ulusal ve uluslararası insan hakları ve hukuk örgütleri, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “Türk hükümetini, mahkemenin kararını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekten kaçınarak, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duymaya çağırıyoruz” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve ulusal ve uluslararası insan hakları ve hukuk örgütleri, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin ortak basın toplantısı yaptı.
Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde yapılan açıklamaya uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerinin temsilcileri çevrimiçi olarak katıldı.
Örgütlerin ortak hazırladıkları basın metnini İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan okudu. Türkdoğan’ın ardından çevrimiçi olarak açıklamaya katılan uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerinin temsilcileri kısa kısa söz alarak söz konusu davaya ilişkin görüşlerini dile getirdi.
“ANAYASA MAHKEMESİ, HDP İLE İLGİLİ KARARINI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA AÇIKLAYACAK”
Demokrasi ve insan haklarının korunması ve geliştirilmesi alanında faaliyet gösteren kuruluşlar olarak, muhalefet partisi HDP’nin kapatılmasıyla ilgili olarak Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nde devam eden davadan derin endişe duyduklarını belirterek sözlerine başlayan Türkdoğan, “HDP, 15 Ekim 2012’de kuruldu ve o zamandan beri Türkiye’deki siyasi yaşamın hayati bir parçası oldu. Örgütlerimiz, yetkilileri Türkiye’de siyasi temsil hakkını desteklemeye ve siyasi partiler ve temsilcilerine karşı yürütülen her türlü yargılamanın, yasal olarak tanınan mahkemenin bağımsız ve tarafsızlığı ve savunma hakları dahil olmak üzere, adil yargılanma hakkı standartlarına uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamaya davet etmektedir. HDP’nin son yazılı ve sözlü savunmalarının ardından Anayasa Mahkemesi’nin kararını önümüzdeki aylarda açıklaması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini uygun bulup, HDP’nin süresiz olarak veya bir süreliğine kapatılması veya hazine yardımından tamamen yoksun bırakılması talebini kabul ederse, HDP ortadan kalkacak. Cumhuriyet Başsavcılığına göre partinin kapatılmasını gerektirecek olaylardan sorumlu olduğu ileri sürülen temsilcileri de 5 yıl süreyle siyasi faaliyetten men edilecek” şeklinde konuştu.
“SAVCILIK, HDP’NİN SUNDUĞU SAVUNMAYI DİKKATE ALMAMIŞ GÖRÜNÜYOR”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, iddianameyi 7 Haziran 2021 de Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiğini anımsatan Türkdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“İddianamede HDP’nin kapatılması ve aralarında HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın da bulunduğu 451 parti üyesinin 5 yıl boyunca siyasetten yasaklanması istendi. 69 partilinin söz ve eylemlerinin siyasi partinin kapatılma talebine dayanak teşkil ettiği belirtiliyor. İddianamede kurum olarak HDP’ye atfedilebilecek somut veya güvenilir hiçbir delil sunulmamıştır ve son seçimlere katılan seçmenlerin %10’undan fazlasının siyasi temsil hakkını ihlal edecek olan parti kapatma talebine dair bir gerekçe belirtilmemiştir. HDP’nin Kasım 2021 ‘de sunduğu ön savunmanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı esas hakkındaki görüşlerini Anayasa Mahkemesi’ne sundu ve mütalaa 20 Ocak 2022’de HDP’ye tebliğ edildi. Esas hakkındaki görüşler, savcılığın HDP’nin sunduğu ayrıntılı savunmayı dikkate aldığına dair herhangi bir belirti olmaksızın iddianamede yer alan iddia ve talepleri tekrarlıyor.”
“TÜRK HÜKÜMETİ HİÇBİR ULUSLARARASI SÖZLEŞMEYE UYMUYOR”
Söz konusu yargılamanın, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğünün ciddi ölçüde gerilediği bir zeminde gerçekleştiğini vurgulayan Türkdoğan, “2000’li yıllarda Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin bir parçası olarak getirilen ve 1990’larda yaygın olan parti kapatmalarını zorlaştıran anayasa değişikliklerine rağmen, Anayasa Mahkemesi 2009’da HDP’nin öncüllerinden olan siyasi parti Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) kapattı. Türkiye, son yıllarda insan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından sözleşmeyi ihlal ettiği için defalarca kınandı. Buna DTP’nin kapatılması, HDP ve üyelerine ilişkin olan ve mahkemenin başvurucular aleyhine başlatılan prosedürlerin başvurucuların sözleşme kapsamındaki haklarını ihlal ettiğine dair kararlar verdiği davalar da dahildir. Türk hükümeti, İHAM kararlarına sürekli olarak uymadı ve bunun sonucu olarak 2 Şubat 2022’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Türkiye aleyhine bir ihlal prosedürü başlatıldı” dedi.
“TÜRK HÜKÜMETİNİ, YARGININ BAĞIMSIZLIĞINA VE TARAFSIZLIĞINA SAYGI DUYMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Söz konusu davada, adil ve şeffaf bir yargılama yapılmadığını ifade eden Türkdoğan, son olarak şunları aktardı:
“Örgütlerimiz, Anayasa Mahkemesi kararının yargılananların hakları ve Türkiye’deki siyasi demokrasi üzerindeki etkisinden derin endişe duymaktadır. Anayasa Mahkemesi’ne, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ve savunma hakları dahil olmak üzere yargı sürecinin ulusal ve uluslararası adil yargılanma standartlarına tam olarak uygun olarak yürütülmesini sağlama çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca Türk hükümetini, mahkemenin kararını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekten kaçınarak yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duymaya ve Türkiye’de demokrasiye saygının, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının ön koşulu olan siyasi temsil ve demokratik katılım haklarını korumaya çağırıyoruz.”
Ortak basın metninde imzası bulunan kurumlar şunlar:
-Afgan Kadınlara Destek İtalya Koordinasyonu (CISDA)
-Asya ve Pasifik Avukatları Konfederasyonu (COLAP)
-Amerikan Hukukçular Birliği (AAM)
-Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Hukukçular Derneği (ELDH)
-Avrupalı Demokratik Avukatlar (AED
-Bangladeş Demokratik Avukatlar Derneği (DLAB)
-Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği, Almanya
-Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD)
-Demokratik Avukatlar Derneği, Almanya (VDJ)
-Demokratik Avukatlar Sendikası, Belçika (le SAD)
-Demokratik Avukatların Ulusal Derneği, (NADEL), Güney Afrika
-Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD)
-Demokrasi Üzerine Araştırma ve Detaylandırma Merkezi / Uluslararası Hukuki
Müdahale Grubu (CRED/GIGI)
-Eskubideak, Bask Ülkesi
-Eşit Haklar için izleme Derneği (ESHİD)
-Fransa Avukatlar Sendikası (SAF)
-Fırıncılar, Gıda ve Müttefik İşçiler Sendikası (BFAWU) Hak İnisiyatifi Derneği
-Haldane Sosyalist Hukukçular Derneği (UK)
-Halkın Hukuk Bürosu
-Halkların Avukatlarının Ulusal Birliği, Filipinler (NUPL)
-Hindistan Avukatlar Derneği
-Hukuk Ekibi, İtalya
-İnsan Hakları Gündemi Derneği
-İnsan Hakları Derneği (İHD)
-İsviçreli Demokrat Avukatlar Derneği (DJS)
-İtalyan Demokratik Avukatlar Kadın Ağı, İtalya (Jin Net)
-Katalan İnsan Haklarını Savunma Demeği (ACDDH) — Katalonya
-Kültür Forum Türkiye Almanya Derneği
-Özgürlükçü Avukatlar Derneği, (ALA), Madrid
-Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD)
-Rosa Kadın Derneği
-Sendikalar Genel Federasyonu (UK)
-Sivil Alan Araştırmaları Derneği
-Sosyal Hukuki Yardım Derneği,
-Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliğe Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPOD)
-Toplulukların Kriminalize Edilmesine karşı Kampanya Grubu(CAMPACC)
-Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
-Ukrayna Demokratik Avukatlar Derneği
-Ulaştırma Alanında Ücretli Çalışanlar Derneği
-Ulusal Hukukçular Birliği (ABD)
-Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü (IBAHRI)
-Uluslararası Demokratik Avukatlar Derneği (IADL)
-Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH)
-Yaşam, Bellek, Özgürlük Derneği
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.