PİRHA- HDP Milletvekili Zeynel Özen, PİRHA’nın internet sitesine hiçbir gerekçe gösterilmeden erişim engeli getirilmesine tepki göstererek konuyu Meclis’e taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Özen, “Başta Aleviler olmak üzere ülkenin çeşitliliği olan ötekilerin sesinin kesilmesinde yargının araç olarak kullanılmasının önüne geçecek misiniz?” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Zeynel Özen, 2016 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Pir Haber Ajansı’nın (PİRHA) internet sitesine hiçbir gerekçe gösterilmeden erişim engeli getirilmesine tepki göstererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Özen, erişim engelinin hak ihlali olduğunu vurgulayarak, bu hukuk garabetinin ortadan kaldırılması için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesini istedi.
“AYM’NİN EMSAL KARARLARINA GÖRE BU DURUM HAK İHLALİDİR”
HDP’li Özen’in Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
“Alevi toplumuna ait bir haber ajansı olması açısından bir ilk olan ve ‘pirha.net’ adresi üzerinden yayın yapan Pir Haber Ajansı (PİRHA), Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 08/03/2022 tarihli ve 2022/1028 sayılı kararıyla herhangi bir gerekçe gösterilmeden erişime engellendi.
“Anayasa Mahkemesi (AYM) 27 Ekim 2021’de internet erişim engellerine yönelik bir pilot karara imza atmış, aralarında Bir Gün, Gazete Duvar ve Diken gibi gazetelerin olduğu erişim engellemeleri için ‘hak ihlali’ demişti.
Hak ihlallerinin yapısal sorundan kaynaklandığını belirten AYM, ‘pilot karar usulü’nün uygulanmasına, ‘yapısal sorunun giderilmesi için keyfiyetin TBMM’ye bildirilmesine’ karar vermişti.
Pilot karar uyarında eğer 1 yıl içinde TBMM tarafından yeni yasal düzenleme yapılmazsa AYM tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı vereceğini belirttiği kararında şu hukuki görüşler net bir şekilde aktarılmıştır:
– Erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı.
– Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli.
– Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı.
– Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı.
– Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı.
– Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.
“ALEVİLERİN SESİNİ KISMAK İÇİN YARGI BİR ARAÇ OLARAK MI KULLANILIYOR?”
Bu kapsamda Milletvekili Özen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:
1-Hatay 1. Sulh ceza hakimliği tarafından Alevi Haber Sitesi Pir Haber Ajansı’na neden erişim engeli uygulanmıştır?
2-Başta Aleviler olmak üzere ülkenin çeşitliliği olan ötekilerin sesini kesilmesinde yargının araç olarak kullanılmasının önüne geçmek için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
3-Anayasa Mahkemesinin (AYM) temel içtihat niteliğindeki haber sitelerine erişim engelinin aksine kararına rağmen, mahkemeler neden halen bu yönde kararlar vermeye devam etmektedir?
4-AYM’nin de altını çizdiği bu hukuk garabetinin ortadan kaldırılması için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi için TBMM’yi göreve çağırmayı düşünüyor musunuz?
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.