Alevi Haber Ajansi

‘Hawtemal’de bütün canlılar üç gün toprağa secdeye gelir’-VİDEO

PİRHA-Aleviler için kutsal olan ve baharın gelişini ifade eden ‘Kara Çarşamba’ ve ‘Hawtemal’ ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan DAD İstanbul Eş Başkanı Ali Şeker, unutulmaya yüz tutan geleneklerin devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İstanbul Eş Başkanı Ali Şeker, Aleviler için baharın başlangıcı olarak görülen ve kutsal olan ‘Kara Çarşamba’, ‘Hawtemal’ ile ‘Newroz’a ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu. Özellikle Dersim coğrafyasında çetin geçen kış mevsiminden sonra baharın gelişi çeşitli inanç ve ritüellerle karşılanır.

Şeker, unutulmaya yüz tutan gelenekleri anlatırken; eski ve kadim bir inanca ait olan bu ritüellerin devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti.

“KARA ÇARŞAMBA BİRÇOK İNANÇTA VAR”

Hızır ayından sonra baharın geldiğini belirten Şeker, ‘Kara Çarşamba’ geleneğinin birçok halk ve inançta yer aldığını söyledi. Şeker şöyle konuştu:

“Özellikle Dersim coğrafyasında kutlanır. Pirler, analar, mürşitler taliplerine giderler. Dua ederek taliplerini üç kez şilandan (kuşburnu ağacının dalından yapılmış çember) geçirirler. Kara Çarşamba’da fazla yolculuk yapmazlar. Herkes evini temizler. Lokmalarını yaparlar.

HAWTEMAL’DE BÜTÜN CANLILAR ÜÇ GÜN SECDEYE GELİR

‘Raa Haq’ inancı güneşi, havayı, suyu, toprağı kutsar. Kara Çarşamba’da dere kenarından getirilen taşlar evin bacasının etrafına dizilir. Hawtemal zamanı da giderlerdi, dereden su getirirlerdi. Ya da derede, çayda duş alırlardı. Dereden getirilen suyu evin içine, çevresine, hayvanlara serperlerdi. Çocuklara içirirlerdi. Lokma dağıtırlardı. Yakında ziyaret var ise oralar ziyaret edilirdi. Ayrıca inancımıza göre Hawtemal’de bütün canlılar üç gün toprağa secdeye gelir. Dedelerimiz, nenelerimiz üç gün ağaç kesmezdi, balta vurmazlardı. Hawtemal’de dokuz gün oruç tutanlar da var.”

Hawtemal’in ayrıca Newroz’a denk geldiğini belirten Şeker, “Kürtlerin kadim bayramlarından biridir Newroz. Bu coğrafyada yeni yılın başlangıcıdır” diye konuştu.

“BİRÇOK GELENEĞİMİZ UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Şeker, “İnancımız çok eski ve kadim bir inançtır. Maalesef asimilasyon ile birçok geleneğimizi ve inancımızı unutturmaya çalışıyorlar. Dilimizi, inancımızı, kültürümüzü unutturmamak gerek. Pirler, analar eskisi gibi taliplerini ziyaret etmelidir. Talipleriyle ibadet etmelidir” diyerek Alevi toplumunun inancına sahip çıkmaya çağırdı.

PİRHA / İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak