PİRHA-Şah Ahmet Sultan Ocağı Yol Hizmetkârı Mehmet Turan Dede Hakk’a uğurlama erkânına ilişkin PİRHA’ya konuştu. Turan, “Cemevlerinde bile insanlarımız camideymiş gibi onların dualarıyla Hakk’a uğurlanıyor. Ama bu bizim geleneğimiz değil. Bizim kendi kelamlarımızı, Hakk’a yürüme erkânını Yola ve Alevi anlayışına uygun yerine getirmemiz lazım. Bunun için kendi kadrolarımızı yetiştirmemiz lazım” dedi.
Şah Ahmet Sultan Ocağı Yol Hizmetkârı Mehmet Turan Dede Hakk’a uğurlama erkânına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“HAKK’A UĞURLAMA ERKANINI NEDEN BAŞKA İNANÇLARIN RİTÜELLERİYLE YAPIYORUZ?”
Hakk’a yürüme erkanlarını Alevi toplumunun yumuşak karnı olarak gördüklerini söyleyen Mehmet Turan, “Bizler cemlerimizi cemevlerinde daha öncesinde ise kendi bulunduğumuz, yaşadığımız köylerde, büyük evler ve büyük mekânlarda yapıyorduk. Cemlerde kendi anladığımız dilden, kendi muhabbetlerimizde âşıkların sözü ve kelamıyla toplumumuza insanlığı, edebi, erkânı, ahlakı aktarmaya, öğretmeye, ilimle donatmaya ve bütün insanları ilimin ışığından faydalanmalarına destek vermeye çalışıyoruz. Biz bunları yaparken yaptığımız hizmetlerden bir tanesi de Hakk’a yürüyen yani ölen canlarımız deniyor. Hakk’a yürüyen canlarımız için biliyorsunuz buna geçmişte cenaze namazı deniyordu arkasından Aleviler cenaze erkanı dedi. Biz dedik ki bu erkan cenaze erkanı değil, Hakk’a yürüme erkanı yani bir uğurlama erkanıdır. Alevi toplumu ibadet ve muhabbetini nasıl yapıyor? Kendi inancı içerisinde aşıklarının kelamını anladığın dilde yapıyor. Peki, en son hizmeti Hakk’a yürüme erkanını neden başkalarına öykünerek, başkalarının inanç ritüelleriyle yapıyoruz ki dedik ve bunda da haklı olduğumuzu her zaman söylüyoruz” dedi.
“KENDİ KADROLARIMIZI YETİŞTİRMEMİZ LAZIM”
Cemlerde nasıl muhabbet ediliyorsa ve muhabbetlerde hangi dilde nasıl konuşuluyorsa Hakk’a uğurlama erkânında da bunların yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Turan, şunları kaydetti:
“Bu konuda kadro eksikliğimiz var. Cemevlerinde bile insanlarımız camideymiş gibi, onların dualarıyla, Arapça dualarla Hakk’a uğurlanıyor. Âmâ bu bizim geleneğimiz değil aslında. Kendi kelamlarımızla Hakk’a yürüme erkanını Yola ve Alevi anlayışına uygun yerine getirmemiz lazım. Bunun için kendi kadrolarımızı yetiştirmemiz lazım. Bunu yapmak için illa dede, illa baba, ana olmak şart değil. Ehil kimlikler bile belli eğitimlerini alarak bu hizmeti yerine getirebilirler. Bütün kurumların ve kurum yöneticilerinin bu konuda daha dikkatli ve titiz davranması da dileğimizdir.”
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.