PİRHA- Mersin Tabip Odası, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde art arda yaşanan iş kazalarına ve cinayetine dikkat çekerek, nükleer santralden hemen vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından Mersin’de inşasına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde kaza haberleri gelmeye devam ediyor. Bir hafta içinde 2 kazanın, 1 iş cinayetinin yaşandığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin Mersin Tabip Odası yazılı açıklama yayınladı.
Mersin Tabip Odası, yaptığı açıklamada, “Nükleer santral demek; kaza demek, arıza demek, doğa katliamı kısaca ‘ölüm’ demektir. Ne yazık ki, her geçen gün nükleer santrallere neden karşı olduğumuzu haklı çıkaran olaylar dünyada da ve Akkuyu’ da da art arda yaşanıyor” diyerek, “Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından Mersin`de inşası hala devam eden bu süreçte hiçbir meslek odası ve bağımsız denetçinin alınmadığı, bakanların randevu alarak ziyaret edebildiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali; kazalarla, patlamalarla, doğa katliamlarıyla ve iş cinayetleri ile anılır, Akkuyu adı doğal güzellikleri değil; felaketi çağrıştırır oldu” ifadelerine yer verdi.
“İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN YOK SAYILMASIDIR”
Nükleer Santralin anlamı Akkuyu’da neden olduğu doğa katliamı, santralin temelinde oluşan çatlaklar, dinamit patlamalarında yerel halkın evlerine verilen zararlar, şantiyelerin dere yataklarına akıttığı kanalizasyon atıkları yanı sıra işçilerin uzun süreli çalışma, kötü beslenme ve barınma koşulları yüzünden yaralanmalı ve ölümlü iş kazalarının yaşandığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlara yer verildi:
“Bu son yedi gün içinde gerçekleşen iki iş kazasında iş cinayetlerine ikisi daha eklendi. Bunların ilki bu Santralin inşaat alanında 24 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşen iş kazasında dev vincin tonlarca ağırlıkta demir blok taşıyan halatının kopmasında yükün altında kalan Rus uyruklu bir işçinin yaşamını yitirmesidir. İkincisi 27.12.2022 tarihinde Akkuyu NGS işçilerini taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu yaralanan 22 kişi ambulanslarla ve özel araçlarla Silifke Devlet Hastanesine götürülmesi ve hastaneye kaldırılan 22 işçiden 1’inin hayatını kaybetmesi ve bir işçinin hala hayati tehlikesinin olmasıdır.
İş kazaları, çatlaklar, su sızıntıları ve patlamaların arkasında yatan neden, inşaatı 2023’e yetiştirme çabası ile işçi sağlığı ve güvenliğinin yok sayılmasıdır.
SORUMLU ŞİRKETLER HAKKINDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMALIDIR
Telafisi mümkün olmayan faciaların yaşanmaması için Nükleer Karşıtı Platformun bir bileşeni olan Mersin Tabip Odası yasal mevzuatı bile olmayan, denetimsiz, mühendislik ve hukuk dışı, yaşamsal riskler barındıran, toplumsal faydayı öncelemeyen Akkuyu NGS inşaatının derhal durdurulmasını ve nükleer santral projelerinin ülkenin gündeminden çıkartılmasını talep etmektedir. Nükleer Santralden hemen vazgeçilmelidir. Mersin Tabip Odası ve diğer meslek odaları ile bağımsız denetçilerden oluşan bir komisyon tarafından kazalar ile ilgili inceleme yapılarak bir rapor hazırlanmalı; rapor neticesinde sorumlu şirketler hakkında hukuki süreç başlatılmalıdır.
ÜLKEMİZDEKİ NÜKLEER SANTRAL PLANLARINDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR
Sadece işçiler için değil nükleer santralin yakın ve uzak çevresinde yaşayanlar açısından sağlık riskleri her zaman var olacaktır. Bu nedenle ülkemizdeki nükleer santral planlarından derhal vazgeçilmelidir. Ülkemiz için ‘yerli kaynak’ kesinlikle nükleer enerji değildir ve ülkemiz açısından asıl öncelik verilmesi gereken teknoloji gerçek ‘yerli kaynak’ olan güneş, rüzgar, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji türleri olmalıdır.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.