Alevi Haber Ajansi

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının durdurulması için Danıştay’a gidildi

PİRHA- Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporu olmadan devam eden inşaatının durdurulmasına verilen ret kararının bozulması için Danıştay’a temyiz başvurusu yapıldı. Davaya ilişkin açıklama yapan Çevre derneklerinin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, santralin bir milli güvenlik sorunu olduğunu ve bir an önce durdurulması gerektiğini ifade etti.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken geçerli bir ÇED raporu olmadığı gerekçesiyle santralin devam eden inşaatının durdurulması için Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri tarafından açılan davada verilen ‘ret’ kararının bozulması için Danıştay’a temyize gidildi.

“ROSATOM SABIKALI BİR ŞİRKET”

Çevre derneklerinin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan açıklamada, Rusya devletine ait bir nükleer santralin Türkiye’nin bekasını tehdit eden bir milli güvenlik sorunu olduğunu belirterek, “Akkuyu’yu inşa eden Rosatom 1986’da Çernobil‘i patlatan, bütün Avrupa‘yı ve Karadeniz bölgemizi kansere boğan sabıkalı bir şirkettir. Halen Çernobil nükleer santralindeki radyoaktif atıklar 10 binlerce ton betonun altında tutularak radyasyon kontrol edilmeye çalışılırken, emperyalist Rusya Çernobil ve Zaporisya nükleer santrallerine füze atmakta, bütün dünyayı ateşe doğru sürüklemektedir” dedi.

Atal, Akkuyu’da son 17 bin yıldır yıkıcı deprem olmadığı için her an nükleer felaket yaratacak deprem olabileceğini, Fukushima nükleer faciasının Japonya’ya maliyetinin bir trilyon dolar olup, böyle bir maliyetin Türkiye’yi ekonomik ve ekolojik olarak çökerteceğinin altını çizdi.

“HUKUKEN GEÇERLİ ÇED RAPORU YOK”

Akkuyu Nükleer Santrali’nin bütün ulusal, ekolojik, jeolojik, risklerinin yanında hukuken geçerli bir ÇED raporunun da olmadan inşaatına devam edildiğine dikkat çeken Atal, şunları kaydetti:

“Yeni bir ÇED sürecine başlanılması ve bu süreç sonlandırılana kadar inşaatın durdurulması gerekmekteyken, hukuka aykırı şekilde inşaat devam ediyor. Bu durumda yukarıdaki mevzuat ışığında Akkuyu nükleer santralinin geçerli bir ÇED raporu ve geçerli bir üretim lisansı olmadığından yeni bir ÇED raporu alınmasına dair açtığımız dava Mersin 2. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş, bu kararı istinaf talebimiz ise Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından bire karşı iki oyla reddedilmiştir. Ülkemizin ve halkımızın Akkuyu Nükleer Santrali belasından kurtulabilmesi için ‘ret’ kararını temyiz ettiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

PİRHA/MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak