PİRHA- Dün gerçekleştirilen Alevi Kültür Dernekleri 13. Olağan Genel Kurulunda söz alan kadınlar, kurum yönetimlerinde kendilerine yeterince söz hakkı verilmediğini belirterek; “Politika yapmak isteyen erkekler, kadınları kurumlarımızdan dışlıyorlar. 21. yüzyılın başındayız ve biz eş başkanlık uygulamasını istiyoruz. Alevi toplumu bu uygulamaya hazır. Buna hazır olmayan Alevi erkek yöneticilerdir” dedi.
Dün yapılan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) 13. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan gençler ve kadınlar, kurum yönetimlerinde kendilerine yeterince söz hakkı verilmediğine ve kurumlarda yönetimlere gelmek istediklerinde önlerinin açılmadığına ilişkin eleştirilerde bulundu.
Kadınların kurumlarda temsiliyetinin artırılması için önerge de veren kadınlar, eş başkanlık uygulamasının getirilmesini, kadın ve gençlik meclisleri oluşturulmasını, tüzük kurultayı düzenlenerek kadınlar açısından gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediler.
Kurultaya sundukları önerge sonrası PİRHA’ya konuşan AKD delegesi Yüksel Mutlu, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Bedia Çaka ve Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Kaya, Alevi kadınlar olarak kurumlarda yaşadıkları sorunları aktararak her zaman ikinci plana itildiklerini ve yönetimlerde kadınlar olmadığı için kurumların nitelikli bir işleyişe sahip olmadığını söylediler.
“ALEVİ TOPLUMU EŞ BAŞKANLIK UYGULAMASINA HAZIR, BUNA HAZIR OLMAYAN ALEVİ ERKEK YÖNETİCİLER”
Salonun genel durumuna bakıldığında neredeyse tamamına yakınının erkek olduğunu aktaran AKD delegesi Yüksel Mutlu; “Kadının ve gencin olmadığı bir kongredeyiz. Biz Aleviler olarak kadın erkek eşitliğini sıkı sıkıya savunduğumuzu dile getiririz ancak gerçekliğimiz böyle değil. Sadece Alevi Kültür Dernekleri için geçerli değil bu, tüm Alevi örgütlenmeleri için geçerli. Ben buranın üyesi ve delegesiyim ancak delege olmayan kadınlara burada söz hakkı verilmeli ve bu anlamda pozitif ayrımcılık uygulanmalıydı. Politika ve siyaset yapmak isteyen erkekler, kadınları kurumlarımızdan dışlıyorlar. 21. yüzyılın başındayız ve biz eş başkanlık uygulamasını istiyoruz. Alevi toplumu bu uygulamaya hazır. Buna hazır olmayan Alevi erkek yöneticilerdir. Alevi toplumu eş başkanlık uygulamasını doğru buluyor, onaylıyor ancak erkekler kendilerine yer açılamayacağı düşüncesi ile kadınlara bu kapıları kapatıyorlar” şeklinde konuştu.
“BU SALONUN YARISI KADIN OLSAYDI DAHA NİTELİKLİ TARTIŞMALAR YÜRÜTÜLÜRDÜ”
Alevi kadınlar olarak genel kurula 3 maddelik bir önerge verdiklerini kaydeden Mutlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Önergemizde bir tüzük kurultayının yapılmasını ve eş başkanlık sisteminin getirilmesini istedik. Kadın meclisleri ve gençlik meclislerinin kurulmasını istedik. Alevi Kültür Derneklerinin tüm kurumlarında kadın erkek eşitliği gerçek anlamda sağlanmalıdır aksi halde bir sonraki kongrede burada 3 kadın bile göremeyeceğiz. Erkek egemen sistem kendi üzerine düşeni her zamanında yapıyor. Bakın İstanbul Sözleşmesi bir gecede kaldırıldı. Kadınlar bugün hala her alanda yok sayılıyor. Burada kadınların yaşadıkları sorunları duymuyoruz, konuşmuyoruz. Ancak bu kongre salonu yarı yarıya kadın olsaydı bu tartışmaları daha nitelikli ve geleceğe dair vizyonu olan daha güçlü tartışmalar yürütebilirdik. İnsanlık ailesinin yarısı kadınlardır. Siz kadınları görmezseniz, onlara yer vermezseniz bu demokrasi değildir. Bu ancak göreceli bir erkek demokrasisi olur. Biz kadınlar olarak gerçek bir demokrasi istiyoruz.”
“KADINLAR HEP İKİNCİ PLANDA, BİZ BUNA İTİRAZ EDİYORUZ”
Alevi kurumlarına bakıldığında siyasi partilerin kapılarına kümelenmiş, adaylık için bekleyen erkeklerle dolu olduğunu ifade eden Mutlu; “Biz bunu kabul etmiyoruz. Kadınlara yönetimlerde eşit şekilde yer verilmelidir. Eğer kadın yönetici bulamıyorlarsa o sandalye boş kalmalıdır. Demokratik Alevi erkeği şunu yapabilmelidir, ‘Ben demokratik bir Alevi erkeğim o yüzden bir kadına sandalyeyi bırakıyorum. Bu sandalyeye bir Alevi kadın oturmalıdır’ diye bilmelidir. Pirler postlara oturmuş Analar kenarda bekliyor. Onların seçim çalışmalarını yürüten, onların yemeklerini yapan, cemevlerinin temizliğini yapan, işini gücünü yapan kadınlar olarak kalmışlar. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu itirazımızın da bu salonlardan başlayarak toplumun geneline yayılması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
“EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE KADIN DAHA GÖRÜNÜR HALE GELMEKTEDİR”
Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Bedia Çaka ise, kadınların kurumlarda, örgütlerde daha görünür olabilmesi için kadın meclislerinin olmazsa olmazları olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:
“Yine acil bir şekilde tüzük kurultayı yapılmalıdır. Çünkü değişmeyen tek şey değişimdir ve artık Alevi kurumlarının bir kadın bakış açısıyla yeniden yapılandırılması gerekiyor. Eş başkanlık sisteminin getirilmesini istiyoruz çünkü eş başkanlık sistemi ile kadın daha görünür hale gelmektedir. Kadınlar Alevi kurumlarında eş başkan olduğu zaman inancı da daha ileri noktaya taşıyacaktır. Biz kadınlar olarak bu yüzyılda gerçekten eşitlenmek için mücadele etmek istemiyoruz. Günümüzde hala bir Alevi kurumunda kadınlar daha fazla nasıl görünür olsun diye tartışıyoruz. Bu tartışmalar bugün Alevilerin hangi noktada olduklarını da net bir şekilde gösteriyor. Umuyoruz ki önergelerimiz dikkate alınır ve inancımızı daha ileriye taşıyabiliriz. Biz kadınlarda tüm yönetim katlarında erkek canlarımız gibi eşit bir şekilde var olabiliriz.”
“DELEGE KADINLARIN BİR ŞEKİLDE ÖNÜ KESİLMİŞ DURUMDA”
Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Kaya da kadınlara yönetimlerde yeterince yer verilmediği gibi önlerinin kesildiğini söyleyerek şunları aktardı:
“Bugün 10 delegenin imzaladığı 3 önerge verdik. Birincisi eşit temsiliyet, ikincisi eş başkanlık, üçüncüsü ise kadın ve gençlik meclislerinin oluşturulmasıydı. Bu kurultayda yapılacak çalışmalar çok önemli. Biz Mersin’den buraya gelirken, oradaki kadın arkadaşlarımızla sohbetler yaptık ve diğer şubelerdeki kadın delegelerle de görüşerek geldik. 13. Genel Kurulunda bir düğün salonunda yapılması bizi üzdü. Çünkü anlatmak istediklerimizi tam olarak anlatamıyoruz. Hem süre kısıtlaması var hem de erkeklerin doldurduğu bir salon var. Konuşmamıza bile tahammül edemiyorlar. Alevi Kültür Derneklerinin 100’ün üzerinde şubesi var, 60 binin üzerinde üyesi var ve şu an salonda bine yakın delege var. Bu delegelere baktığımızda 50 tane kadın delege sayısı görünüyor. Delege kadınların bir şekilde önü kesilmiş durumda.”
“TEMMUZ AYINDA BİZ BÜYÜK BİR KADIN BULUŞMASI DÜŞÜNÜYORUZ”
Alevi inancının demokrasiden, adaletten, eşitlikten yana olduğunu kaydeden Kaya; “Biz Alevi kadınlar olarak mücadele etmeye, kendimizi anlatmaya devam edeceğiz. Tüm Alevi kurumlarının içerisinde yer alan kadınlarla birlikte bağımsız bir Alevi kadın örgütlenmesi yaratmak istiyoruz. Kadıncık Ana üzerinden yurt dışında ki Alevi kadınların yürüttüğü bir çalışma var ve AKD’nin de bu çalışmayı sahiplenmesi gerekir. Bu yıl Temmuz ayında biz büyük bir kadın buluşması düşünüyoruz. Alevi kurumlarına çağrı yaparak, kadınlara çağrı yaparak kadın sempozyumları, çalıştayları düzenlemek istiyoruz. Alevi kadınların sorunlarını daha geniş bir zamanda daha farklı platformlarda dile getirmek istiyoruz” dedi.
Melis CİDDİOĞLU/Eren GÜVEN -ANKARA
Yoruma kapalı.