Alevi Haber Ajansi

‘Eril zihniyete karşı örgütlü mücadele şart’

PİRHA-Adıyaman’da 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde şölen düzenledi. Etkinliğe HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, HDP Gurup Başkan vekili Filiz Kerestecioğlu, PSAKD, AKD, İHD yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı.

Adıyaman Kadın Platformunun 8 Mart vesilesiyle düzenlediği etkinliğe HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım, HDP Gurup Başkan vekili Filiz Kerestecioğlu, PSAKD, AKD, İHD yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte kadınlara kadın mücadelesinin anlam ve önemine değinin slayt gösterisi yapıldı.

Can Düğün salonunda düzenlenen etkinlikte kadınların giydiği yöresel kıyafetlerle salonda renkli görüntüler oluştu. Salona “Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak”, “Vahşette sınır tanımayanlara karşı direnişte sınır tanımayacağız”, “Özgür kadınla demokratik Ulusa” pankartları asılırken  “Jin Jiyan Azadi”, “Biji 8’te Adare”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları atıldı.

“ERİL ZİHNİYETE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ETMELİYİZ”

Adıyaman Kadın Platformu adına konuşan Ayşegül Yücetaş, “Yaşanan çağın kadınların özgürleşmesi için bir umut çağı olduğunu belirterek, verilen mücadele ile umutlarının büyütüldüğünü ifade etti. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile binlerce kadın emekçinin ihraç edildiğine dikkat çeken Yücetaş, “Biz kadınlar örgütlü olduğumuz müddetçe bu eril zihniyete karşı mücadele verebiliriz. Biz cinsiyetsiz, özgürlükçü demokratik bir toplumu savunuyoruz. AKP hükümetinin en büyük korkusunun kadınların özgürlüğüdür. OHAL yasaları ile emeğimizin gasp edilmesine hayır, diyoruz. Biz kadınlar tek adam rejimine hayır, diyoruz. Özgür yaşam ve özgür toplum için hayır, diyoruz. Hayır demek bir isyan ve bir başkaldırıdır” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK KOLAY DEĞİL”

Kadın olmanın ne Türkiye’de ne de dünyada kolay olmadığını ifade eden  HDP Gurup Başkan vekili Filiz Kerestecioğlu da, “Türkiye’de on binlerce kadının sokaklarda nasıl direnerek mücadelelerini büyüttüklerini  gördük. Kadınlar her türlü erkek egemen sisteme karşı mücadelelerini sürdürecektir. Biz bir kadın partisiyiz. En fazla kadın milletvekili olan bir partidir. Sizlerin emeğinin toplumsallaşması gerçekten kollektif hale gelmesi işte o emeği kollektif olması gerekmektedir. Milletvekili adayı olmakta kolay olmuyor. Kadınların verdiği mücadele herkesin verdiği mücadeleden bin kat daha değerlidir. Kadınlar sokakta evde her yerde mücadele veriyoruz” dedi.

“YA HEP BERABER, YA HİÇ BİRİMİZ”

“Biz mecliste parlamento kadın gurubu olan tek partiyiz” diyen Kerestecioğlu, “Görüşleri bizden aynı olmasa her hangi bir kadının çektiği sıkıntı hangi partili olursa olsun biz onlarında yanında olacağız. Zaten böyle bir parti olduğumuz için baskı altına alınıyoruz. Tutuklu olan vekillerimizden 7’si kadındır. Ya hep beraber ya hiç birimiz diyerek mücadele edeceğiz” dedi.

HDP Gurup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu konuşmasında şunları ekledi:

“14 yıldır Tayip Erdoğan ne istediyse elde etti. Bu ülkede ne kadar çok şiddet ve patlama olduysa bütün bunların sorumlusu 14 yıldır bu ülkede iktidar olan hükümettir. Bu hükümet çözüm sürecinin ortadan kaldırıp masayı tekmeleyerek barışı bitirmiştir. Ama tekrar kurulacaktır kuşkumuz yoktur. Bunlar kadınların her türlü emeklerine müdahale eden bir hükümet ve kişi, ben başkan olacam, diyor. Hayır, kadın yine hayır diyecektir. Kadınların emeğinin karşılığı verilmeden bir anayasa yapılabilir mi? Elbette yapılamaz. Barış için bir çaba göstermeden bu ülkede askeri, sivili ve gerillası ile gençlerimizin ölmemesi için bir çaba içerisinde olmadan bir anayasa yapılabilir mi? Evet bu ülkede halkların inançların kadınların isteği olmadan bir anayasa olamaz. Çünkü anayasa bir toplumsal uzlaşmadır. İşte böyle bir anayasaya canı gönülden evet deriz. Ancak böyle yoksayıcı bir anayasa hayır, diyeceğiz. Hayır, birlikte geleceğimizi kazanalım. Kadınlar başta olmak üzere toplum olarak hepimizin geleceği için hayır, diyeceğiz” diye konuştu.

Kerestecioğlu’nun konuşmasından sonra etkinlik Ruken Yılmaz’ın söylediği ezgiler ile sona erdi.

Haberin videosu

Mustafa Yüksel/ADIYAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak