Alevi Haber Ajansi

Ali Kenanoğlu: AKP’yi Kürtler mi besliyor Türkler mi?

PİRHA-HDP MYK Üyesi Ali Kenanoğlu, 7 Haziran seçimlerinde sosyal demokratlar ile Kürtlerin oy tercihlerine ilişkin “AKP’yi Kürtler mi besliyor Türkler mi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

HDP MYK Üyesi, 25. dönem İstanbul Milletvekili Kenanoğlu, “AKP’yi Kürtler mi besliyor Türkler mi?” başlıklı yazısında, “AKP’yi Kürtlerin beslediğini ve Kürtlerin çoğunlukla AKP’ye oy verdiklerini HDP’ye ve/veya Kürt temsiliyetinin bulunduğu partilere ise az oy verdiği, vereceği” tartışmalarına değindi.

Kenanoğlu, bu tartışmaların yeniden gündeme gelmesinin ardından bilgi ve algı kirliliği üzerine yazı yazmaya karar verdiğini belirterek, “Yüzde 10 barajının olduğu, HDP’nin olmadığı ve seçime parti olarak girilmeyen seçimlerde Kürtlerin yoğun yaşadığı illerden AKP’nin en çok milletvekili çıkarttığı bir gerçektir. Ancak bunun nedeni oy vermeyi düşündükleri partinin parti olarak seçime girmemesi ve bağımsız adayların bir seçim bölgesindeki organizasyon zorluğundan kaynaklıdır” dedi.

HDP’nin parti olarak seçimlere girdiği 7 Haziran’da AKP’nin bölgede tabela partisine dönüştüğünü söyleyen Kenanoğlu, seçim sonuçlarınında HDP’nin bölgedeki kazanımlarını hatırlattı.

7 Haziran’dan sonrasında yaşanan çatışmalı ortama rağmen 1 Kasım seçimlerinde Arapların yoğun yaşadığı Siirt Urfa gibi iller dışında çok ciddi bir değişimin olmadığına değinen Kenanoğlu, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimi ile seçim öncesi yapılan Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçim sonuçlarıyla örnekleme yaptı.

Kürtlerin yoğun yaşadığı 6 il ile Türklerin yoğun yaşadığı 6 ili örnek olarak veren Kenanoğlu, Türkiye haritasındaki dağılımı grafikler ile anlattı. Kenanoğlu, grafikteki sonuçlara göre illerin sonuçlarında AKP’yi besleyen seçmenin Kürt seçmeni değil Türk seçmeni olduğunu çok net bir şekilde görüldüğünü belirtti.

“KÜRTLERİ YARGILAMAKTAN VAZGEÇİN”

Kenanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gerçeği görüp tepeden bakan bir üslupla Kürt halkını yargılamaktan vazgeçelim. Bu tepeden bakmacı üslubun Kürtleri AKP’ye daha fazla yaklaştırdığını bilelim. Tıpkı CHP’ye oy veren Alevilere “celladına aşık Aleviler” denilmesinin yarattığı ters etki gibi bir etki yarattığının farkında olalım.

Siyaseti sosyolojik nedenleriyle irdelemeyip sadece suçlayıcı üsluplar kullananlar hem itici hem de ayrıştırıcı olmaktan başka bir sonuca ulaşamıyorlar.

Kürtlerin CHP’ye oy vermemesinin sorumlusu Kürtler değildir, Kürtlerden oy alamayan CHP’dir, yani CHP’nin politikalarıdır.  Yine Alevilerin CHP’ye ve HDP’ye oy vermesinin sorumluluğu da Alevilerde değildir. Alevilerden oy alamayan AKP ve MHP Alevilerden neden oy alamayışının nedenini yürüttüğü, savunduğu politikalarda aramalıdır.”

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak