Alevi Haber Ajansi

DEM Parti Mersin: Türkiye, Şengal’deki katliamı soykırım olarak tanısın-VİDEO

PİRHA- DEM Parti Mersin İl Örgütü, Şengal’de IŞİD eliyle gerçekleştirilen katliamın Türkiye tarafından soykırım olarak kabul edilmesi için çağrıda bulundu. Yapılan çağrıda, “Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerekiyor. 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmeli” denildi.

3 Ağustos 2014’te IŞİD çeteleri tarafından Şengal’de 5 binden fazla Ezidi katledilmiş, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce Ezidi kaçırılmıştı. Katliamın yıldönümünde Halkaların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin İl Örgütü, Ezidi halkına yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı DEM Parti Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş okudu.

“BİNLERCE KADININ AKIBETİ BİLİNMİYOR”

Bedriye Kuş, IŞİD’in kapitalist erkek egemen iktidarlar eliyle beslendiğine dikkat çekerek, saldırılar sonucu binlerce kadın ve çocuğun soykırıma uğradığını belirtti. 6 bin kadın ve çocuğun esir alındığını, 400 bin Êzidînin zorla göç ettirildiğini, binlerce kadının ise akıbetinin bilinmediğine vurgu yapan Kuş, “Binlerce kadına işkence edilmiş, kadınlar köle pazarlarında satılarak din değiştirmeye zorlanmıştır. Saç örgülerini bir direniş sembolüne çeviren Êzidî kadınlar büyük bir inanç ve kararlılıkla Şengal’de yeni yaşamın inşasında öncülük etmeye devam ediyor. Her türlü soykırım politikasına rağmen kadınlar bugün Şengal’de yaşamlarına, yaşam alanlarına yönelik saldırılara karşı öz savunmasını gerçekleştirerek, hala devam eden saldırılara karşı direniyor” dedi.

“KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULAN YAŞAM HEDEF ALINIYOR”

Kürt halkının elde ettiği statü ve diğer yandan Ortadoğu’da yükselen kadın mücadelesinin hedef alındığının altını çizen Kuş, şunları söyledi:

“Şengal’de, Rojava’da kadınlar öncülüğünde örülen yeni yaşamdır hedef alınan. KobanîKumpas davasında onlarca kadına verilen cezalarda bu saldırılardan bağımsız değildir. Ortadoğu’da yükselen kadın özgürlük mücadelesi karanlık güçler, işbirlikçi çeteler eliyle yürütülen bu savaş siyaseti ile soykırım politikalarıyla sindirilemeyecek kadar büyük bir mücadeledir. Êzidîkadınların direnişi bunun en büyük kanıtıdır.”

Bedriye Kuş, Şengal’de IŞİD eliyle gerçekleştirilen katliamın soykırım olarak tanınması için çağrıda bulunarak, “3 Ağustos tarihinin ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak ele alınması kararlaştırılmıştır. Kadınlara yönelik cins kırımının tekrarlanmaması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz” ifadelerini kullandı.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak