PİRHA- Ajansımız PİRHA’nın Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce erişime kapatılmasının gerekçeli kararına Avukat Seyit Demir ulaştı. Demir, 5651 Sayılı Kanun’nun ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi’ maddesine dayandırılarak PİRHA’nın erişime kapatıldığını söyledi. Mahkemenin kararının anormal, absürt bir karar olduğunu belirten Avukat Demir, “İtiraz edeceğiz” dedi.
Alevi toplumuna ait bir haber ajansı olması açısından bir ilk olan ve ‘pirha.net’ adresi üzerinden yayın yapan Pir Haber Ajansı (PİRHA), Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 08/03/2022 tarihli ve 2022/1028 sayılı kararıyla herhangi bir gerekçe gösterilmeden erişime engellendi.
“ANORMAL BİR KARAR”
Pir Haber Ajansı’na (PİRHA) yönelik Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen erişim engelinin gerekçeli kararına ulaşan Avukat Seyit Demir, “PİRHA’ya erişim engelini herhangi bir haberden dolayı değil, genel geçer, ortaya karışık bir kararla vermişler. Anormal, absürt bir karar.” dedi.
Av. Demir, gerekçeli kararda, “Hatay Valiliği’nin İl Jandarma Komutanlığı’nın 08/03/2022 tarih ve 2022/16 Muh. sayılı yazısı ile; 5651 Sayılı İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlar ile mücadele edilmesi hakkında Kanun kapsamında, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi maddesine dayandırılarak PİRHA’nın erişime kapatıldığının belirtildiğini ifade etti.
İTİRAZ EDİLECEK
Av. Seyit Demir şöyle devam etti:
“Aslında muhalif çizgide yayın yaptığı için engellemek istemişler. Kararın hiç bir dayanağı yok. ‘Şu suçu işlemişsin’ demiyor. Yani ‘senin yayın çizgini beğenmiyorum’, diyor. İtiraz edeceğiz. Bu karar devleti de rencide eden bir karar. Devletini seven böyle bir karar vermez. Haberleşme hürriyetinin engellenmesidir. Anayasaya aykırı davranılıyor. Herkesin neyle suçlandığını bilme hakkı var.”
ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA TERS
Öte yandan, Anayasa Mahkemesi (AYM) 27 Ekim 2021’de internet erişim engellerine yönelik bir pilot karara imza atmış, aralarında Bir Gün, Gazete Duvar ve Diken gibi gazetelerin olduğu erişim engellemeleri için ‘hak ihlali’ demişti. Hak ihlallerinin yapısal sorundan kaynaklandığını belirten AYM, ‘pilot karar usulü’nün uygulanmasına, ‘yapısal sorunun giderilmesi için keyfiyetin TBMM’ye bildirilmesine’ karar vermişti.
Pilot karar uyarınca eğer 1 yıl içinde TBMM tarafından yeni yasal düzenleme yapılmazsa AYM tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı vereceğini belirttiği kararında şu hukuki görüşler aktarılmıştı:
– Erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı.
– Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli.
– Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı.
– Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı.
– Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı.
– Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.
PİRHA/ İSTANBUL
Yoruma kapalı.