PİRHA- İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Zeytincilik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasını eleştirerek, “Zeytin alanlarının tarım alanlarının hemen kıyısında olduğu düşünüldüğünde yüzlerce yıllık zeytinliklerin yok edilmesi sadece bir ekosistemi yok etmeyecek tarım alanlarını da olumsuz etkileyecek” dedi. Yıldırım Kara ekledi: Talan yönetmeliği derhal geri çekilmeli.
AKP hükümetinin Zeytin Yasası’nı işlevsiz kılacak yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin vermediği için birçok maden ve enerji projesinin iptalini sağlayan ‘Zeytin Yasası’, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle işlevsiz kılınmaya çalışılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”teki değişiklik şöyle:
“Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek.”
Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından tepkiler yükseldi.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, dünyada var olan zeytin ağacı varlığının yüzde 98’i Akdeniz çanağı içinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye’de de Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri zeytin üretimindeki en önemli bölgeler olduğunu söyledi.
“Pandemi süreci ve şu an içinde yaşadığımız savaş bize göstermiştir ki, ülkemizdeki gıda arzı ve tarım alanları çok önemlidir” diyen Yıldırım Kara, “Zeytincilik alanlarının da tarım alanlarının hemen kıyısında olduğu düşünüldüğünde yüzlerce yıllık zeytinliklerin yok edilmesi sadece bir ekosistemi yok etmeyecek tarım alanlarını da olumsuz etkileyecektir” dedi.
“ZEYTİN AĞAÇLARI MADENLERE KURBAN EDİLMEMELİDİR”
Madencilik faaliyetleri başta olmak üzere tüm kirletici ve yok edici kirli teknolojili tesislerin sonlandırılması zorunluluğu canlı yaşamı için zorunluluk olduğunun altını çizen Nermin Yıldırım Kara, “Bugün maden arama ya da sanayi tesisleri kurmak için zeytinliklerin elden çıkarılabilmesine olanak sağlayan söz konusu yönetmelik derhal iptal edilmelidir. İklim krizine önlem olarak pek çok ülke kömür kullanımından vazgeçme yönünde kararlar alıp yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik ederken, tarihsel olarak ülkenin doğasının ve tarımsal üretim deseninin en önemli varlıklarından olan zeytin ağaçları madenlere kurban edilmemelidir” diye konuştu.
“TALAN YÖNETMELİĞİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”
Yüzlerce yıldır bu ülkede yerleşik bu ağaçların bu topraklarda insanlarda fazla söz hakkının olduğunu belirten Nermin Yıldırım Kara, şunları dile getirdi:
“Yüz yıl sonra bugün kuracağımız sanayi tesisi bir işe yaramayacak muhtemelen, ama yüzlerce yıldır orada duran zeytin ağaçları orada durmaya devam ederse en az bugün yaradığı kadar işe yarayacaktır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından; Maden Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair 01.03.2022 tarih 31765 sayı ile Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik iptal edilmez ise; ülkemizde zeytin ağacının en fazla toprak ile buluştuğu Akdeniz ve Ege bölgeleri başta olmak üzere birçok bölgede taş ve kömür ocakları sebebiyle yaygın biçimde zeytinlikler türlü yollarla parçalanacak ve yok edilecektir. Dolayısıyla talan yönetmeliği derhal geri çekilmelidir.”
PİRHA/HATAY
Yoruma kapalı.