PİRHA- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, açık havada maske zorunluluğunun ve HES kodu uygulamasının kaldırıldığını duyurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede gelinen nokta ve kısıtlamaların tekrar değerlendirilmesi gündemiyle bugün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.
Bakan Koca’nın madde madde açıkladığı yeni kararlara göre, açık havada maske zorunluluğu ve HES kodu kaldırıldı, okullarda karantina uygulanması sona erdi. Yeni kararlara göre, belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
Bakan Koca’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Bugün kısıtlamalardan çok onların yerini alacak serbestlikten söz edeceğim. Bugün ısrarların sabırları sınadığı konularda size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim. Şimdi ise her şeyi gözden geçirmenin zamanı geldi.
Koronavirüs Bilim Kurulumuz tıpkı bugün olduğu gibi gelişmeleri mercek altında tuttu ve öneriler geliştirdi. Salgınla nasıl mücadele edeceğimizi tanımlayan güncel gelişmelere göre sürekli güncelleyen Bilim Kurulu’nda çalışmaktan iftihar ettiğim kurumdur. Şahsım ve sizler adına Bilim Kurulu’nun bütün üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Salgın sürecinde gerekli tedbirlere erken başvurduk. Tüm dünyada en hızlı hareket ülkelerden biri olduk. Salgının vaka sayılarına baktığımızda en az etkilediği ülkeler arasındayız. Bu başarıda, Bilim insanlarımızın yanında teşekkür borçlu olduğumuz çok insan var. En büyük teşekkürü ise aziz milletimiz hak ediyor. Kurallara uymada büyük kararlılık gösteren aziz milletime teşekkür ederim. Birlikte eşsiz bir mücadele verdik.
“KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE BUNDAN SONRA AŞI İLE VERİLECEK”
Tedbirlere bizden çok geç başvuran ülkeler kısıtlamadan büyük oranda vazgeçmiş durumda. Ülkemizde de bazı kısıtlamalar kalkmıştı. Karantina, izolasyon gibi bir çok uygulama da değişikliğe gittik. Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken Corona ile mücadelenin bundan sonra aşı ile verileceğidir. İlacın 65 yaş üzerindeki vatandaşlarla bağışıklığı düşük kişilere dağıtımına başlamıştık. Bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte. Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak bir mutabakatla alınmış kararlar değil. Bilim insanlarımızdan bekleme kararı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise aldığımız insiyatifi destekliyor.
AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALKTI
İşte bakanlık olarak aldığımız kararlar;
* Bundan sonra, artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.
* Kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise ve mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske takmak artık şart değil.
* Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak.
*Hastalık belirtisi olmayanlardan test istenmeyecek.
* Okullarda iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya artık gerek görülmeyecek. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek.
“MASKEYİ TAMAMEN HAYATIMIZDAN ÇIKARMIYORUZ”
Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir kişi salgın bitmedi demediğinde somut gerçek değişmiyor. Salgın somut etkisini yitirdi, gözle görülür gerçek budur. Bundan sonra ne yapılmalı derseniz cevabı çok açık. Salgın ile toplum olarak kısıtlamalarla mücadele etmekten bireysel korunma aşamasına geçmeliyiz.
Maskeyi tamamen hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi her an takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlarla beraberken vazgeçilmez olmalı.
SON DURUMU PAYLAŞTI
Hiç ek hastalığı olmayanların %8inin vefat yaş ortalaması 63. 13 ayrı ek hastalığı olanların vefat yaş ortalaması ise 77.
Vefat yaş ortalaması 2021 Mayıs ayı, (Deltanın yoğun olduğu) yaş ortalaması 68 iken Omicron varyantının baskın olduğu iki haftada vefat edenlerin yaş ortalaması 77’ye kadar yükseldi.
Yaş gruplarına göre vefat oranlarına bakıldığında son ay vefat edenlerin %91.5’i 60 yaşından büyükler. Hastaneye günlük yatışlara bakınca omicron öncesi duruma dönmüş görünüyoruz. Yoğun bakıma günlük yatışlar önemli ölçüde düştü.
“BÜTÜN HASTANELERDE TURKOVAC AŞISINI BAŞLATMAK İSTİYORUM”
TURKOVAC aşısı bizim sahaya verdiğimiz 1 milyonu geçti. Ve üretimde her geçen hafta artış içinde. 2 ay sonra aylık 1-1,5 milyon üretime geçmiş olacağız. TURKOVAC’ı biz bütün hastanelerimizde uygulamaya yeni başladık. Şimdi ise gelecek haftadan itibaren hazırlık yapıyor arkadaşlar. Aile hekimleri dahil olmak üzere bütün hastanelerde TURKOVAC aşısını başlatmak istiyorum. Aşımıza sahip çıkalım. Sinovac’la yapılan çalışmaların 5-6 kat etkili olduğunu iyi biliyoruz. TURKOVAC aşısını olup hastalığı nasıl geçirdiğine dair verileri de önümüzdeki haftalarda Ateş Hocam’la paylaşmış oluruz.
Şu an Bilim Kurulu’nun önerdiği 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilere verilmek üzere. Bundan sonraki dönemde bu gruba verilmek üzere kullanılacak. Daha alt gruba vermek üzere Bilim Kurulu yeni karar almadı. Bu ilacın etkinliği hastaneye yatış ve vefatları %30 azalttığını biliyoruz. Dünyada yaygın olarak kullanılmadığını biliyoruz. ABD’de 770 dolar gibi bir fiyattan uygulanırken Türkiye’de 70’de 1 oranı maliyete indirilerek üretildi. Bu ilaçtan da bütün illere dağıtmış olduk. İlaca ne kadar erken başlatılırsa o kadar etkili olduğunu biliyoruz. Bu yüzden 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük olanların PCR testlerini hızlıca yaptırmasını istiyoruz.
Henüz bir karar yok. 4. doz uygulaması gerekecekse daha çok riskli ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için düşünülebilir.
Doğrusu üzülüyorum. Klinik çalışma devam ediyor. Ve çalışmaların durdurulduğu diye bir durum söz konusu değil. Türkiye’nin 50 yıl sonra hücreden aşı üretme başarısı gösterirken böyle bir dönemde heyecan duymamız gerekirken, bilim insanlarının biz de başardık demelerini beklerken, doğrusu üzülüyorum. Bilim insanlarının bizim vatandaşlarımızı motive etme sorumluluğu gerekmez mi?
KARARLAR NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLAYACAK?
Kararların başlayacağı tarihle ilgili genelge yayınlanacak, İçişleri Bakanlığınca.
KAPALI ALAN AÇIKLAMASI
Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, mesafe korunamıyorsa uçak, otobüs, sinema, tiyatro gibi, okulların kapalı alanları gibi maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunuyor olursa o durumda maske takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maskeyi artık nerede gerekiyor ise, gerekli olan ortamda, yanımızda taşımak gerektiğini söylüyoruz.
Maskenin faydasını gördük, pandemi sonrasında da bundan böyle herhangi bir grip nezle, covid gibi belirtisi olanların bulaştırma potansiyeli olduğu için, normal hayatımızda da maske takılması gerekitğini biliyoruz.
MÜZİK YASAĞI KALKACAK MI?
Müzik yasağıyla ilgili Bilim Kurulu’nun bu anlamda aldığı bir karar yoktu, onun da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim.
5-12 YAŞ ARASI AŞI ÇALIŞMALARI VAR MI?
TURKOVAC için böyle bir çalışmayı başlattık.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI
Hem özlük hakları dahil olmak üzere hem şiddet, hem sağlık çalışma ortamlarının daha düzenli hale getirilmesi gibi birçok konuda çalışmalarımız var. Maaşlarla ilgili Bakanlıkların çalışmaları var. Emeklilikle ise 3600 ek gösterge ile bütün kamu ile ilgili bir çalışma söz konusu. Bizim burada beklentimiz, hekimlerin de hakimlere benzer bir şekilde korunması.
Bunun dışında şiddetle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın dahilinde, Adalet Bakanımızla birlikte 3 aydır devam eden bir çalışmamız var. Bununla ilgili bir noktaya geldik. Cumhurbaşkanımıza da bu çalışmaları arz edeceğimizi ve uzun sürmeyeceğini ifade etmek istiyorum. 10 Mart’ta Adalet Akademisi ile birlikte sağlık çalışanlarının hukuki haklarının korunması için bir sempozyum yapılacak. Bu sempozyumda 3 oturum yapılacak. Bütün olumsuzların farkında olduğumuzu, bunu çözmek için yoğun gayret sarfettiğimizi ve çözeceğimizi belirtmek istiyorum.”
Yoruma kapalı.