PİRHA- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’daki operasyonun ardından getirilen yaptırımların Rusya’yı tutumunu değiştirmesini sağlamayacağını ifade etti.
Batılı ülkeler Rusya‘nın Ukrayna‘dan çıkması için ekonomik yaptırımlar yolunda ısrarcı. ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı finansal ve ekonomik yaptırımları her geçen gün artarken, en son Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarıldı ve Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerine erişimi engellendi.
AB, Rusya’ya ham petrolün işlenmesi için gerekli olan mal ve teknoloji satışını, transferini, ayrıca ihracatını da yasakladı. Bu alandaki hizmetler büyük ölçüde kısıtlanmış oldu. Bu yaptırımın hedefi, Rusya’nın petrol rafinerilerini modernize etmesini engellemek. Enerji ve finansal yaptırımların dışında Batılı ülkeler Rusya’ya hava sahalarını kapattılar. Rus ulaşım şirketlerine herhangi bir ihtiyaç malzemeleri temin edilmeyecek. Bunun yanı sıra, ABD, yüksek teknolojili ürünlerin Rusya’ya ihracatını da yasakladı. FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) da Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı. FIFA’nın aldığı karara göre uluslararası maçlar Rusya’da oynanmayacak.
“ZELENSKIY’İ MEŞRU DEVLET BAŞKANI OLARAK GÖRÜYORUZ”
RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR MU?
Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Harkov’daki roket saldırısında en az 10 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını açıkladı. Peskov ise Ukrayna’da sivil kayıpların yaşandığına dair gelen bilgilerin Ukraynalı milliyetçilerin eylemlerinin sonucu olabileceğini, bu güçlerin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söyledi. Peskov, “Rus birlikleri özel operasyon sırasında sivil altyapılara veya konut binalarına saldırı gerçekleştirmiyor. Böyle bir şey söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Rusya’nın Batıdan yönelen askeri harekatlara karşı başlatıldığı söylenen Ukrayna Savaşı iki devlet arasındaki çatışmalardan çıktı. Rusya, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarik etmeye dönük hamleleri ülkede krizi tırmandırdığını söylüyor. Ukrayna ordusu, güçlerinin neredeyse yarısını ülkenin doğusundaki çatışma hattına yığdı. Ayrıca iddialara göre, 2021’de Ukrayna’ya 650 milyon dolardan fazla askeri yardım sağlayan ABD, Kiev’e silah göndermeyi sürdürüyor. ABD ve AB kaynaklı medya kuruluşları da Ukrayna’daki savaşın Suriye’dekinden daha acıklı olduğunu “Açıkça söylemek gerekirse: Bunlar Suriye’den gelen sığınmacılar değil. Bunlar komşu Ukrayna’dan gelen sığınmacılar. Ve bu, açıkçası, bunun bir parçası. Bunlar Hristiyan, bunlar beyaz. Polonya’da yaşayan insanlara çok benziyorlar” şeklinde anlatmıştı. Sosyal medyada bu ifadeler tepki çekince kuruluşlar özür dilediler.
Helin Yılmaz- PİRHA
Yoruma kapalı.