Alevi Haber Ajansi

‘Bingöl’deki orman yangınında iktidarın Kürt halkına olan düşmanlığını görüyoruz’-VİDEO

PİRHA- Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Milletvekili Erdal Aydemir ve HDP Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez’in aralarında bulunduğu heyet Bingöl’ün Genç ilçesinde 25 Haziran’da Sivan (Suvêran) bölgesinde başlayan ve kontrol altına alınan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. 

Bingöl’ün Genç ilçesi Sivan alanındaki ormanlık alanında başlayan ve kontrol altına alınan orman yangını bölgesinde incelemede bulunan heyet basın açıklaması yaptı.

“SAVAŞTAN KAYNAKLI EKOLOJİK YIKIM VE TALANA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”

Yangın bölgesindeki incelemelerden sonra konuşan HDP Ekolojiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, yaşanan yangının Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşananlar ile farkı olmadığını belirtti. Kürt illerinde yaşanan doğa katliamlarının savaş ve çatışmaların devlet politikasının sonuçları olduğunu ifade eden Sönmez, “Bütün ekoloji hareketlerine Bingöl’den seslenmek istiyoruz. Ekoloji mücadelesi sadece çevreyi koruma mücadelesi değildir. Aynı zamanda ranta, kapitalizme ve özellikle de savaşa karşı tutum alarak sürdürülmesi gereken bir mücadeledir. Sadece çevrenin korunması ile ilgili bir mevzuyla burada değiliz. Sadece insanlığın geleceği açısından bir yaşam değil diğer canlılarında yaşamı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Türkiye’nin batısındaki ekoloji mücadelesi ile Kürt kentlerindeki savaş kaynaklı bu ekolojik yıkım ve talan siyasetine karşı birlikte mücadele yürütemez isek asla başarılı olamayacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

“DEMOKRASİYİ KAZANABİLMEK İÇİN KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Sönmez, HDP’ye yönelik saldırıların halklara, doğaya ve ekolojik yaşama saldırı olduğunu belirtti. Demokrasi mücadelesini başarılı kılmak için doğa katliamlarının görülmesi gerektiğini söyleyen Sönmez, “Burayı görmeden ne savaşı ne de Kürt halkının yaşadığı kıyımı anlayabiliriz. Demokrasiyi kazanabilmemiz için Kürt sorununu çözmemiz gerekiyor. Bu sorunda bağlı hem doğa kıyımına hem de kapitalizmin emek kıyımına dur demek gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KÜRT HALKINA DÜŞMANLIĞI BU YANGIN İLE GÖRÜYORUZ”

Görülen manzaranın iktidarların yıllardır Kürt halkına yönelik düşmanlığını gördüklerini ifade eden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, “Bingöl’e gelir gelmez iktidarın Kürt halkına olan düşmanlığını bu yangını görmekle başlamak istedik.  Bugün heyet olarak biz de buradayız. Gördüğümüz manzara da devlet politikasının 100 yıldır Kürt halklarına nasıl bir düşmanlıkla yaklaştığını bir kez daha gördük. Burada gördüğümüz çok geniş bir alan günlerce bilinçli bir şekilde yakıldı” şeklinde konuştu.

“COĞRAFYA İNSAZSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR”

Orman yangınları  ile birlikte bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine vurguda bulunan Aydeniz, “Yakılan bur ormanlık alanın Başur, Rojava, Gresipî, Serekani’de yakılan doğa talanından bir farkı olmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor.  Dicle ve  Arıcak ilçelerinde onlarca yer yakıldı. Operasyon ismi altında Kürdistan coğrafyası bilinçli bir şekilde devlet tarafından yakılıyor. Çünkü burası insansızlaştırılması isteniyor. Dolayısıyla yöntemin katliamla, bitirme, yok etmekle olmayacağını görmek gerekiyor. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin önüne geçemeyeceklerini çok net ifade etmek gerekiyor. Kürt halkı kültürünü, statüsünü, dilini, doğasını korumaya devam edecektir” dedi.

PİRHA/BİNGÖL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak