Alevi Haber Ajansi

Yönetmen Kazım Öz’ün duruşması 28 Nisan’a ertelendi

PİRHA- Örgüt üyeliği iddiasıyla yargılanan Yönetmen Kazım Öz’ün duruşması bugün Dersim’de görüldü. Öz’ün adli kontrol uygulaması kaldırılarak bir sonraki duruşma 28 Nisan tarihine ertelendi.

Yönetmen Kazım Öz hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Tunceli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan Öz ve avukatları hazır bulundu.
İddianamede yer alan iddialara ilişkin söz alan Öz, şunları söyledi:  “İddianamede 3 ay boyunca BDP siyaset akademisine katıldığım söyleniyor ancak bu mümkün değil. Bahsi geçen dönemlerde hem yurt içinde hem yurtdışında sinemaya dair eğitimlerde yer aldım.”

ADLİ KONTROL KALKTI, DURUŞMA 28 NİSAN’DA

Öz’ün ardından savunma yapan avukatlar ise, iddianamedeki “örgüt üyeliği”ne ilişkin hiçbir somut delilin olmadığını ifade ettiler.
Avukatlar, Kazım Öz’ün adli kontrolünün kaldırılmasını talep ettiler.

Mahkeme heyeti, adli kontrol uygulamasının kaldırılmasına karar vererek duruşmayı 28 Nisan 2020’ye erteledi.

“HUKUKA AYKIRI BİR DELİL”
Kısa bir açıklama yapan Kazım Öz’ün Avukatı Cafer Koluman, hukuka aykırı deliller üzerinden, tamamen algı, sindirilme ve korkutma psikolojisi üzerinden harekete geçmek amacıyla davanın açıldığı düşüncesinde olduğunu belirtti.

Koluman, “Özellikle Kazım Öz’ün hem yönetmenliği hem sinemacılığını da törpülemek amacıyla bu davanın açıldığını düşüncesindeyiz. Ankara’da yapılan bir operasyon sonucunda Aydın Erdem eğitim devresi bu operasyon 7-8 ay önce yapılıyor. Her neyse o flaş belleği Ankara Kızılay’da ele geçiriliyor. BDP’nin gençlik hareketine yönelik yapılan operasyon sonucu flaş bellek orada ele geçiriliyor. Ne şekilde kimin orada bıraktığı belli değil. Üzerinde oynanıp, oynanmadığı belli değil. Hakim kararıyla bu delilin eline geçirilip geçirilmediği meçhuldür. Biz bunun araştırılmasını istedik. Mahkemede bunun için ara karar koydu. Delilin ne şekilde eline geçti, mahkeme kararı ver mı, yok mu? Mahkeme kararı yoksa derhal beraat kararı verilmesi gerekiyor. Çünkü hukuka aykırı bir delildir. Tamamen bir gurup polis memurunun yaptığı eylemin hukuka aykırı kapsamda bir delil olduğunu idea ediyoruz. Temennimiz buradan vicdanı rahatlatacak bir şekilde kararın çıkmasıdır” dedi.

“TANIK, ÖZ’Ü SİNEMACI KİMLİĞİNDEN TANIDIĞINI SÖYLEDİ”
Tanık dinlenmeden savcının mütalaayı flaş belleğe yerleştirerek, mütalaayı verdiğine tanıklık ettiklerini dile getiren Koluman, “Bunu kabul etmediğimizi mahkeme duruşma salonunda ifade ettik. Şu an mütalaanın askıya alındığını söyleye biliriz. Tanık daha önce Kazım Öz hakkında emniyette aleyhine ifade verdiği belirtildi. Bu tanığa sormuş olunan sorular üzerinden olayın gerçekliği ortaya çıkmıştır. Mahkeme huzurunda vermiş olduğu ifade ise ‘Kazım Öz’ün siyaset akademisinden tanımıyorum. Ben Kazım Öz’ü sinemacı kimliğinden dolayı tanıyorum. Ama beni apar topar emniyete götürdüler ve bir şablon oluşturmuşlardı. Olayı anlattılar orada Kazım Öz’ün ismini vermeleri sonucu böyle bir ifade verdim’ demiş. Bu süreçte avukatlar olarak, siyasetçiler, yönetmenler sanatçılar duyarlı demokrat insanlar nefes bile alamayacak bir süreç yaşamaktayız. En ufak ufak demokratik bir tepki bile maalesef siyasi talimatlar verilerek suç unsuru haline getiriliyor. bu şekilde hareket sahalarımız daraltılıyor. Temennimiz vicdanı kaanati esas alarak, adil yargılamayı esas alarak buradan olumlu bir karar çıkmasını talep ediyoruz. Duruşma şu an ertelendi” diye konuştu.

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak