Alevi Haber Ajansi

Dersim Doğa Aktivistleri: İl dışından avlanmaya gelen katiller derhal Dersim’i terketmeli

PİRHA- Dersim Doğa Aktivistleri il dışından av için Dersim’e gelen avcılara tepki göstererek basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan Haydar Çetinkaya , “Dün itibariyle yaklaşık 14 kişilik grubun av için Dersim’e geldiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bugünde Pülümür vadisinde şu anda avdalar ve muhtemelen şu anda kutsal dağ keçilerimizi avlıyorlar” dedi.

Dersim de son zamanlarda kaçak avlanmanın yanı sıra birde diğer illerden özel av için yaklaşık 14 kişilik grubun Dersim’e geldiği bilgisini alan Dersim Doğa Aktivistleri Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelerek bir an önce Dersim’i terk etmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada Marçik kayalarında geçen yıl katledilen yaban geyiğinin yer aldığı  ‘Katil avcılar Dersim’den defolun!’ pankartı açıldı.

“KATİLLERİ TEŞHİR EDECEĞİZ”

Doğa aktivistleri adına açıklamayı yapan Çetinkaya, “Burada toplanmamızın sebebi öncelikle av turizmi. Avcılık sporu diyorlar ama esasta bu bir cinayet işlemedir. Biz bu katillerin dün ilimize geldiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bugünde Pülümür vadisinde şu anda avdalar ve muhtemelen şu anda kutsal dağ keçilerimizi avlıyorlar. Burada toplanmamızın sebebi bu katilleri teşhir etmek” diyerek avcılara bir an önce Dersim’i terketmesi çağrısında bulundu.

“DOĞAMIZ AVCILAR TARAFINDAN KATLEDİLİYOR” 

Dersim’in, Anadolu’nun en önemli yaban hayatı sahalarından olduğunun ifade eden Çetinkaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın her yıl Mart ayında toplanarak hayvanların avlanması için ihale açtığını hatırlattı. Devletin, Dersim’de yaban hayatını koruma altına aldığı ve imzaladığı sözleşmelerin tam tersi hareket ettiğinin altını çizen Çetinkaya, şunları vurguladı:

“Her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Mart ayında toplantı yaparak illerde ne kadar hayvan avlanacak diye toplantı yapar ve bu toplantıda belli alanlarda,  belli sayıda hayvan belirler. Bu hayvanların avlanması için ihaleler açar ve bu kapsamda bu avcılar şu anda Dersim’deler. Yediden yetmişe biz bu şehrin insanları avcılık istemiyoruz. Bunu yapanlar gözlerini para bürümüş bunlara rehberlik edenlerle spor faaliyeti olarak avcılık yapanlardır. Dersim genelinde avcılık yok. Bu avcıları protesto etmek için buraya geldik. Dersim Anadolu’nun en önemli yaban hayatı sahalarındandır. Vaşağından su samuruna, porsuğundan ayısına, çengel boynuzlu keçisinden yaban keçisine kadar, ur kekliğine kadar yüzlerce kuş türü yaşıyor burada. Bu doğa, burada yaşayan insanlar tarafından korundu. Birçok canlı kutsal sayıldı. Maalesef bugün avcılar tarafından katlediliyor. Oysaki Devletin kanunları, yasaları, anayasası geçen doğayı koruma, çevreyi koruma ve yaban hayatını koruma kanunları ve altına imza atmış olduğu bir çok sözleşme tam tersi bu yaban hayatının korunmasını esas alıyor.”

Açıklama, ‘Katil avcılar Dersimden Defolun, kutsallarımızdan elinizi çekin’ sloganlarıyla sona erdi.

PİRHA / DERSİM

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Nilgun diyor

    Pankarttaki Ingilizce ceviri yanlis. “Killer Hunters get out of Dersim” olmaliydi. Yaptigimiz uluslararasi paylasimlarda komik duruma dusuyoruz. Lutfen cevirilerinizi dikkatli yapiniz.

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak