Alevi Haber Ajansi

Tiyatro Bathonea’nın hazırladığı ‘Pir Sultan Abdal’ oyunu Esenyurt’ta izleyiciyle buluştu-VİDEO

PİRHA – İstanbul Esenyurt’ta bulunan Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Cemevi, “Pir Sultan Abdal” adlı tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı. Oyunun yönetmeni, oyuncuları ve çocuk izleyicileri oyuna dair görüşlerini PİRHA’ya anlattılar.

Haberin Videosu

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Erenler Cemevi, Tiyatro Bathonea adlı tiyatro grubunun Pir Sultan Abdal isimli oyununa ev sahipliği yaptı. İlgiyle izlenen oyun adından da anlaşılacağı üzere Alevi yol önderlerinden Pir Sultan Abdal’ın hayatını anlatıyor.

“TİYATRO ARACILIĞIYLA TEPKİ GÖSTERMEK İSTEDİK”

Tiyatro Bathonea’nın hocası olan Deniz Tokur son dönemde yaşanan haksızlıklar ve adaletsizliklere karşı tiyatro aracılığıyla tepki göstermek istediklerini söyledi. Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı dönemden günümüze hiçbir şeyin değişmediğini belirten Tokur, sahneledikleri oyunun halkın sürekli ezildiğini, yıpratıldığını, emeğin sömürüldüğünü gözler önüne seren bir oyun olduğunu vurguladı.

“ZULMÜN DİLİ DE VATANI DA YOK”

Uygulanan baskılara karşı sanat aracılığıyla bir direnç göstermek istediklerine dikkat çeken Tokur, zulmün dilinin de vatanının da olmadığını, her yerde devam ettiğini, kendilerinin de bugüne kadar oynadıkları oyunlarda bunu işlediklerini belirtti. Oyuna altı ay boyunca hazırlandıklarını ve tamamen kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalıştıklarını dile getiren Tokur, “Büyük bir oyunu küçük bir fiyata mal etmek bundan da geçiyorum, büyük bir emeğe mal etmek çok güzel. Sevinçliyiz bu yüzden” dedi.

Oyunun ilk gösterimini İstanbul Avcılar’da bulunan Barış Manço Kültür Merkezi’inde yaptıklarını söyleyen Tokur, oyunun 12 Ağustos’ta Alkınoluk’da sahneleneceğini, bunun dışında Tokat, Yalova ve Sivas’a gitmeyi düşündüklerini de ekledi.

“MADDİ VE MANEVİ HER TÜRLÜ DESTEĞE İHTİYAÇ VAR, ÖZELLİKLE MANEVİ DESTEK”

Tiyatro Bathonea’nın sahne amiri olan Doğan Yılmaz aynı zamanda Pir Sultan Abdal oyununda Pir Sultan’ın asılmasında fermanı yazarak etkili olan ‘Sarı Kadı’ rolünde. “Rolün iyisi kötüsü olmaz” diyen Yılmaz, ne kadar kötü bir karakteri oynuyor olsa da o zamanlarda insanların verdiği mücadele, bu mücadeleyi ateşleyen bir kişinin olması ve o kişinin de, faşist sistemde olması gerektiği gibi her zaman ezildiğini ifade etti.

Tiyatro Bathonea adı altında iki yıldır gösterilere çıktıklarını belirten Yılmaz, maddi ve manevi her türlü desteğe ihtiyaçları olduğunu, özellikle de manevi olarak insanların arkalarında olduklarını hissetmek istediklerini dile getirdi. Oyunun kendisine çok şey kattığını ifade eden Yılmaz, bu oyun için sürekli diksiyon çalıştığını, Pir Sultan hakkında çok dramaturjü yaptıkları için genel kültürünün de geliştiğini belirtti.

Üniversite öğrencisi olan Kazım Dinler ise 6- 7 sendir tiyatronun içinde olduğunu, arkadaşı Doğan Yılmaz ile beraber dersten kaçmak için küçük bir proje oyunu çıkardıklarını söyledi. Hocaları Deniz Tokur ile bu oyundan sonra tanıştıklarını ve birlikte çalışmaya başladıklarını belirten Dinler, tiyatroya bir süre ara verdikten sonra Firuzköy Gençliği adı altında hocaları Deniz Tokur öncülüğünde toplandıklarını ve ardından da Tiyatro Bathonea’yı kurduklarını kaydetti.

“DAHA ÇOCUKSUNUZ, YAPAMAZSINIZ DEDİLER”

Dinler, Pir Sultan Abdal oyununu oynamaya nasıl karar verdiklerini şu sözlerle anlattı:

“Deniz ağabey geldi bir gün. ‘Pir Sultan Abdal oynayacağız. İki perdelik bir oyun’ dedi. Biz daha önce iki perdelik bir oyun çıkarmamıştık.”

Doğan Yılmaz da arkadaşı Kazım Dinler’in kaldığı yerden şöyle devam etti:

“Olayın aslı, bize ‘Yapamazsınız. Siz yeni ekipsiniz. Daha çocuksunuz’ dediler. Biz de gaza geldik. Bizi ateşleyen, harlayan buydu. Biz de ‘Asıl olan bizim çocuk olmamız, acemi olmamız değil. Biz de yaparız’ dedik ve şimdi yapıyoruz.”

“PİR SULTAN’I OYNAMAK GERÇEKTEN ÇOK ZOR”

Oyunda Pir Sultan Abdal rolünde oynayan Umut Yıldırım, Pir Sultan’ı oynamanın zorluklarını şöyle anlattı: “Yolumuzun ulu ozanlarından biri olan Pir Sultanı yaşamak, anlamak ve oynamak gerçekten çok zordu. Umarım üstesinden gelebilmişizdir. Elimden geldiğince Pir Sultan’ı yaşatmaya çalıştım. Pir Sultan’ın o zamanda yaşadıklarını şu an aktarmayı biz beceremeyiz o kadar ki büyük bir şahsiyet. Hayatını okuduğumuz zaman bunu görebiliyoruz zaten.”

“BOYNUMDA BİR HALAT VAR VE O HALATLA KENDİMİ AŞAĞI BIRAKIYORUM”

Oyunda taşlanma sahnesinin çok can alıcı bir nokta olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Özellikle bağlama ve neyin vermiş olduğu ses drama olarak çok etkiliyor hem bizi hem de seyirciyi” Asılma sahnesinden çok etkilendiğini söyleyen Yıldırım, “Ekip arkadaşlarımın ağlaması arkamdan, düşüşüm sırasındaki yaşadığım korku olsun çünkü boynumda bir halat var. O halatla kendimi aşağı bırakıyorum. Ne olacağı belli değil. Onun korkusu ve ağlama seslerini duyduğum zaman ki yaşadığım etki direk tüyleri diken diken ediyor bende” dedi.

EN ÇOK ETKİLENDİKLERİ SAHNE PİR SULTAN ABDAL’IN ÖLÜM SAHNESİ

Çok sayıda izleyici tarafından beğeniyle izlenen oyunun çocuk seyircileri oyunda en çok etkilendikleri sahneleri aktardı.

Ferda Gül Edemir, oyunun bazı yerlerinin duygusal bazı yerlerinin de komik olduğu düşündüğünü söyledi. Ferda Gül Edemir oyunda an çok etkilendiği sahnelerin Pir Sultan’ın kadılara karşı direnmesi, kadınların kadılara karşı direnmesi ve Pir Sultan’ın ölüm sahnesi olduğunu dile getirdi.

Hüseyin Demirel de oyunun biraz duygusal olduğunu, oyunda en çok etkilendiği sahnenin Pir Sultan Abdal’ın asılması olduğunu söyledi.

Kardelen Demirel ise oyunda en çok etkilendiği sahnenin Pir Sultan Abdal’ın asılma sahnesi olduğunu belirtti.

Yine çocuk izleyicilerden olan Özgür Toprak da oyunda en çok etkilendiği sahnenin Pir Sultan Abdal’ın ölüm sahnesi olduğunu söyledi.

Suay Abak/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak