Alevi Haber Ajansi

ABD: Türkiye IŞİD ile mücadelemize zarar veriyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerine hava saldırılarını “bu tür hareketler koalisyonun İŞİD’in peşinden gitme çabasına ve savaşı yürüten alandaki ortaklarımıza zarar veriyor” diye değerlendirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ezidi Kürtlerin yaşadığı Irak’ın Şengal bölgesi ile Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerine yapılan hava saldırılarını endişe verici bularak ABD ve koalisyon hükümetleri tarafından onaylanmayan bu durumu Türk hükümetine iletiklerini belirtti.

Toner, telekonferans aracılığıyla düzenlediği basın toplantısında, “Endişemizi Türk hükümetine ilettik. Saldırılar ABD ya da koalisyon tarafından onaylanmadı” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’nin Pazartesi günü Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyine yönelik yaptığı hava harekatından derin endişe duyduklarını söyledi. Hava harekatında peşmergelerin de yaşamını yitirdiğini belirten Toner, endişelerini Türk hükümetine doğrudan ilettiklerini belirtti ancak bunun hangi düzeyde yapıldığına açıklık getirmedi.

Toner, “Bu hava operasyonları koalisyon tarafından onaylanmadı ve İŞİD’e karşı savaşta ortak güçlerimiz arasında istenmeyen can kayıplarına neden oldu. Türkiye’nin PKK ile ilgili endişelerini anlıyoruz ama bu tür hareketler koalisyonun İŞİD’in peşinden gitme çabasına ve savaşı yürüten alandaki ortaklarımıza zarar veriyor” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: ABD VE RUSYA’NIN HABERİ VARDI

Özbekistan’da bulunan Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, ABD’nin açıklamasına ilişkin sorulan soruya, “Terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele edeceğimizi her zaman söyledik. Bize yönelik tehditlere karşı operasyon yapacağımızı her zaman herkese söylüyoruz. Operasyon yapacağımızı bizzat müttefikimiz olan ABD’ye bildirdik. Askerlerini sınırımızdan 20-30 km güneye çekmelerini de kendilerine söyledik. Aramızdaki anlaşma gereği 2 saat önce ABD ve Rusya ile operasyon yapacağımız bilgisini paylaştık. Koalisyonun Katar’daki koordinasyon merkezi ile paylaştık. Burada bir bilgi paylaşımı yok deniyorsa, buna katılmadığımı açıkça söylemek isterim. Son birkaç hafta içinde ABD’li müttefiklerimize askeri ve diplomatik kaynaktan operasyon yapacağımızı defalarca bildirdik. Bizim gizli ajandamız yok. Buradan bize tehdit geliyor ve müdafaa meşru hakkımızdır” cevabını verdi.

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak