Alevi Haber Ajansi

Fernas işçileri için İstanbul’da eylem: Madem uygulamayacaksınız kaldırın bu yasaları-VİDEO

PİRHA – 52 gündür direnen Fernas Madencilik işçilerine İstanbul’dan da destek verildi. Okunan basın açıklamasında “Madem uygulamayacaksınız kaldırın bu yasaları. TBMM, köleliği yasalaştırsın” denildi.

Soma’da Fernas Madenciliğe ait ocak çalışanları, “toplu ölüm riski var işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri alınsın, ücretlerimiz düzenlensin ve atılan işçiler geri alınsın” talepleri ile 52 gündür direniyor.

Direnen işçilere İstanbul’dan da destek verildi. Kadıköy İlçesi’ndeki Süreyya Operası önünde bir araya gelen işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler, üniversite öğrencileri ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası üyeleri, baretlerini yere vurarak Fernas Madencilik şirketini protesto etti.

“MADENCİLERİN YAŞADIĞI ÖFKE KARŞISINDA KİMSE DURAMAZ”

Ortak basın açıklamasını Burcu Arıkan okudu. Arıkan, şunları söyledi:

“Maden işçilerinin çözüm çağrılarına karşı Fernas Madenciliğin patronu ve aynı zamanda Batman AKP milletvekili olan Ferhat Nasıroğlu işgal ettiği Meclis kürsüsünden maden işçilerini ve sendikaları Bağımsız Maden İş’i bir grup marjinal gibi göstermeye çalıştı. Aslında Nasıroğlu, sarf ettiği sözlerle, maden patronlarının desteğini ve devletin gücünü de arkasına alarak, Soma’da sahibi olduğu şirkette kölelik koşullarının ve sömürünün katlanarak devam ettirileceğini ilan etti.

3 gündür açlık grevinde olan madenciler Ankara’da nöbet tuttukları parkta dün gece yarısı polis baskını ile apar topar gözaltına alındılar. Gözaltı işlemi sırasında bayılan, fenalaşan madenciler olduğu ve dakikalarca ambulansın gelmemesi nedeniyle ilk yardım müdahalesinin geciktiği öğrenildi. Yer altında çalışırken ölüme terk edilen madenciler yer üstünde aç bırakılarak, sefalete mahkûm edilerek, hak ararken açıkça zulme uğratılarak öldürülmek isteniyor.

Yeni 301’ler olmasın diye mücadele eden madenciler ne gözaltılarla ne yasaklarla ne de cezalarla sindirilemez. Onların mücadelesi dün başlamadı! Onların mücadelesi 2014 Soma Katliamında hayatta kalma mücadelesine kadar uzanıyor. Soma maden ocağından elleriyle kendi arkadaşlarının cansız bedenini çıkarmak zorunda kalmış ve faillerin ceza alması için yıllarca mahkeme koridorlarında koşmuş madencilerin yaşadığı öfke karşısında kimse duramaz. Mücadele yolunda yiğit madenci önderlerini Tahir Çetin’i ve Ali Faik İnter’i kaybetmiş Bağımsız Maden İş Sendikası’nın kararlılığı karşısında hiçbir güç duramaz.

“BU YASALAR İŞÇİLERİN CANLARINI KORUMUYOR”

Yeni anayasa tartışmaları ile gündemin meşgul edildiği şu günlerde mevcut anayasanın 51. maddesine göre işçiler istedikleri sendikaya üye olma özgürlüğüne sahipken patronlar mücadeleci sendikaların işyerlerinde örgütlenmesini engellemek için türlü yollara başvuruyor. Fernas Maden direnişinde ve birçok işçi direnişinde onlarca kez benzerini gördüğümüz gibi Çalışma Bakanlığı hangi işçilerin sendikaya üye olduğu bilgisini patronlarla paylaşıyor, işçilerin işten atılmasına aracılık ediyor.

İşçilerin haksız şekilde işten atılmasına izin veren İş Kanunun 25’e 2. Maddesi ise kıdem tazminatsız, işsizlik maaşı hakkının gasp edilerek ve başka işe girmeyi zorlaştıracak şekilde işçiyi damgalayarak işten atmaya fırsat tanıyor. Diğer taraftan ise anayasada sendikal üyelik ve faaliyetlerde bulunanlara yönelik baskı uygulanmasının hapis cezası ile cezalandırılacağı şeklinde hükümler yer alıyor. Bu yasalar işçilerin haklarını ve canlarını korumuyor.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır’ın sözünü biz de buradan tekrarlıyoruz. Madem uygulamayacaksınız kaldırın bu yasaları.

Anayasa 51. maddeyi, TCK 118’i kaldırın! Sendikalar kanununu kaldırın! İSİG kanununu kaldırın! TBMM köleliği yasalaştırsın! Kaldırmıyorsanız uygulayın, madencilerin haklarını verin. Haklarını alana dek mücadele kararlılığı gösteren madencilerin yanındayız.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak