Alevi Haber Ajansi

Kaplan’dan ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Dersim’e yaptıklarını görmemek yola ihanettir

PİRHA- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Özgür Kaplan, hükümetin Munzur Üniversitesi’nde yapmayı planladığı “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” eleştirerek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı aslında Alevilerin tüm yaşam alanlarına kayyum atama çabasındadır” dedi.

AKP hükümetinin Dersim’deki asimilasyon faaliyetleri çeşitli yöntemlerle sürüyor. Tunceli Valiliği’nin koordinasyonuyla, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi işbirliğiyle, 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Munzur Üniversitesi’nde “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” gerçekleşecek.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Özgür Kaplan, yaptığı paylaşım ile yapılacak sempozyumu eleştirdi.

“DEVLETİN ŞİMDİKİ AKLI OSMANLI’NIN AKLI İLE AYNI”

Irkçılığın zehirli bir duman gibi sinsice yayıldığını belirten Özgür Kaplan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dağlarımızı kentlerimizi kirleterek ilerliyor. Bu ortaçağdan devşirme ideoloji en çok iradesiz ve omurgasız kişilerin beynine yerleşiyor. Ne demektir Anadolu’nun Horasanı Tunceli? Sözde akademik sempozyum çalışmasını Dersim toprağına paslı bir hançer gibi saplayanların derdi nedir? Elbette ki ırkçılık, tekçilik ve asimilasyondur.
Görüldüğü üzere devletin şimdiki aklı Osmanlı’nın aklı ile aynı ilerlemeye devam ediyor. Tüm kimlikler ve inançlara yaptığı gibi Aleviliği de devletleştirme çabası tüm imkanlarını seferber ederek sürerken, bizimde tarihimizden aldığımız güç ile söyleyecek sözümüz çoğalarak devam ediyor. Örneğin Pir Sultan Abdal’ı idama götüren süreç, onu sarayın Alevisi yapamayışlarından dolayıdır. Duymaktan korktuğu Şah kelimesi aslında devletin-sarayın Alevisi olma baskısına karşı Alevi halkının direnç sembolüdür. Yani saraya biat etmemenin sembolü Şah demektir. Günümüzde yine devletin güdümüne girmeyi reddeden bizler, her türlü baskı, tehdit, şantaj vb ile susturulmaya çalışılıyoruz.

Tam bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı aslında Alevilerin tüm yaşam alanlarına kayyum atama çabasındadır. Bu gün bir avuç yol düşkünü hain ile Dersim’e yaptıklarını görmemek açıkçası yola ihanettir. Evet onlar şimdilik bir avuçlar ama biliyoruz ki sepetteki çürük elmaları temizlemezsek tüm coğrafyamızı çürütecekler. Şu bir gerçektir ki her dönemin Hızır paşaları vardır.
İnancımızda her ağaç kendi kökünden yükselir, her kuş kendi sesiyle öter, şimdi bizim ormanımızdan topladıkları dallarla baltalarına sap yapıyorlar. Ama biz o baltalara teslim olmayacağız.”

PİRHA/ANKARA

İLGİLİ HABERLER

>Fırat Meclis’ten seslendi: Tunceli Sempozyumu Dersim’in inancına, diline saldırı girişimidir-VİDEO

>Kordu: ‘Tunceli sempozyumu’ Devletin Dersim’i Türkleştirme, Sünnileştirme çabası-VİDEO

>Kete’den ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Dersim’deki Ra Heq inancını tüketme planıdır-VİDEO

>Kurumlardan ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Kırmanciye topraklarımızı anlam kaybına uğratma amaçlı

>Afişe adını yazdılar; Ali Önal Dede’den tepki: Tunceli Sempozyumu’na katılmıyorum

>DAM’dan ‘Tunceli Sempozyumu’ tepkisi: Dersim halkının yeni bir tarih anlatımına ihtiyacı yok!

>‘Munzur Üniversitesi, Cemevi Başkanlığı ve Dedeler Meclisi; Dersim’in inancını, kimliğini yok etmek istiyor!’

>Özcan’dan ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: İktidarın Alevilere yönelik politikasının devamı-VİDEO

>FEDA’dan AKP’nin ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Devletin uğursuz faaliyeti; Aleviliğe saldırısı

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak