Alevi Haber Ajansi

Fırat, Adıyaman’da konut için ağaç kıyımını Meclis gündemine taşıdı: Başka alan yok muydu?

PİRHA-DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağacın kesilmesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Fırat, “Adıyaman Yeşiltepe’de (Gazi Kale) deprem konutu yapmak için ormanlık bölgesinden başka alan yok mudur? Çevre ve doğa felaketine sebep olacak, hayvanların otlak alanları neden tercih edilmektedir?” sorularını yöneltti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağacın kesilmesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması istemiyle Meclis Genel Kurulu’na soru önergesi verdi.

“AĞAÇ KESİMİNE KARŞI ÇIKAN YÖRE HALKI, NEDEN BAŞKA BİR ALAN BULUNAMADIĞINI SORGULAMAKTADIR”

Celal Fırat, soru önergesinde şunları ifade etti:

“Deprem bölgesindeki sorunlar katlanarak devam etmektedir. 6 Şubat depremlerinden dolayı şehirlerimiz halen enkaz yığını halindedir. Malatya’da, Adıyaman’da, Maraş’ta, Hatay’da halen yıkılmamış binalar toz toprak içindedir. Çadırlarda ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veren insanlar, depremin üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen barınma sorunu yaşamaktadır. Vaat edilen konutların çoğu halen yapılmamış durumdadır. Bazı illerde bariz ayrımcılık uygulamaları devam ederken, deprem konut alanı seçimlerinde orman alanları talan edilmek istenmektedir.

Mart 2024 verilerine göre Adıyaman’da ihtiyaç duyulan deprem konut sayısı 64.811 iken bunun sadece 6001 yapılmış durumdadır. Örneğin, Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı kasabasının, Bulam, Balıkburnu ve Kurudere’de yapılması gereken 300’e yakın ev için hiçbir çalışma yapılmamıştır.

Diğer taraftan, iktidar konut yapımı için akıl almaz yollara başvurmaktan geri durmamaktadır. Bunun son örneği ise Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağaç kesilmesi ile yaşanmıştır. Aynı tehlike çevrede bulunan Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köylülerinin ormanlık alanları içinde söz konusudur. Yöre halkı deprem konutlarına alan açmak için ağaçların kesilmesine karşı çıkarken, neden başka bir alan bulunamadığını sorgulamaktadır.”

“DEPREM KONUTU YAPMAK İÇİN AĞAÇ KESİMİNDEN VAZGEÇİLECEK MİDİR?”

Milletvekili Celal Fırat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:

– Adıyaman Yeşiltepe’de (Gazi Kale) deprem konutu yapmak için ormanlık bölgesinden başka alan yok mudur?

– Adıyaman’ın Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köylerinin ormanlık alanlarında deprem konutu yapmak için ağaç kesiminden vazgeçilecek midir?

– Çevre ve doğa felaketine sebep olacak, hayvanların otlak alanları neden tercih edilmektedir?

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak