Alevi Haber Ajansi

İHD, hasta tutsak İsmail Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi -VİDEO

PİRHA- İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 651. oturmasında Kırşehir Yüksek Güvenlik Cezaevinde tutulan hasta mahpus İsmail Tüzün için toplandı. Yapılan açıklamada, hasta tutuklunun sağlık sorunları nedeniyle bakıma muhtaç olduğunu ve cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığı ifade edilerek serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi her hafta gerçekleştirdiği oturmasında Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan İsmail Tüzün için bir araya geldi. Şube hasta olan Tüzün’ün serbest bırakılmasını talep etti.

Açıklamayı okuyan İstanbul İHD Komisyon üyesi Meryem Bars, hasta tutuklunun sağlık sorunları nedeniyle bakıma muhtaç olduğunu ve cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığını ifade ederek serbest bırakılmasını istedi.

İHD binası önünde bir araya gelen hasta yakınları ve kitle hep bir ağızdan “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın, tedavi haktır engellenemez, tecrit öldürür dayanışma yaşatır” diye slogan attı.

HAK İHLALLERİNİN ARTIŞ GÖSTERMESİ

Hapishanelerde giderek artan hak ihlallerinin olduğunu söyleyen Bars, derneklere gelen hak ihlallerin iki nedeni olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Biri; ‘politik’ mahpusların maruz kaldığı ayrımcı ve düşmanca diye nitelenecek infaz uygulamalarının yoğunluğu, diğeri ve daha önemlisi; bu mahpusların hak arama ve seslerini duyurma çabasının yoğunluğu.  Nitekim, adli suçlar nedeniyle hapiste tutulan ve ‘adli mahpus’ olarak tanımlanan mahpuslara uygulanan hak ihlallerini de yine çoğunlukla ‘politik’ mahpusların anlatımlarından öğreniyoruz. Bu kadarıyla bile özellikle parası olmayan, yoksul ‘adli’ mahpuslara uygulanan hak ihlallerinin yoğunluğu ve mahpuslara yönelik başta gelen hak ihlalinin tedavi hakkına yönelik ihlaller olduğu görülmektedir.

HASTA TUTSAK ÇIPLAK ARAMA DAYATMASINA MARUZ KALMIŞ

21 yıldır cezaevinde tutulan İsmail Tüzün’ün hasta olduğu ve bakıma ihtiyaç duyulduğunu söylendi. Bars, hasta tutsak hastalığı hakkında konuşarak şunları söyledi: “Hasta mahpus İsmail Tüzün; ateşli silahla yaralanma nedeniyle vücudunun 13 farklı bölgesinde bulunan şarapnel parçaları nedeniyle yaşadığı şiddetli ağrılar yanında, uyku apnesi, yumurtalık kisti, mide ve bağırsak sorunları ve bu hastalıkları nedeniyle ayrıca beslenme ve yürüme güçlüğü yaşamakta olup, hapishane koşullarında tedavi ve bakımı sağlanamadığı gibi, günlük ihtiyaçlarının temini için destek ve bakıma ihtiyaç duyduğu halde tek başına tutulmaktadır” diye konuştu.

“TUTUKLANDIĞI GÜNDEN BUGÜNE KADAR TEDAVİSİ YAPILMAMIŞ”

Kardeşi tarafından aktarılan bilgiye göre; İsmail Tüzün 21 yıldır hapiste. Çeşitli hapishanelerde tutulmuş ve son olarak Kırşehir’e getirilmiş. Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde girişte çıplak arama dayatılmış. Kabul etmediği için darp ve işkenceye maruz kalmış. Tüm çabasına rağmen revire çıkarılmamış, tedavisi ve rapor alması engellenmiş. Tutuklandığı günden bu yana düzenli ve sürekli hiçbir tetkik ve tedavisi yapılmamış. Hastalıkları nedeniyle vücudunda oluşan şiddetli ağrılar için ağrı kesici bile verilmemiş.  Bu nedenle her geçen gün sağlık durumu daha da ağırlaşmış ve yeni hastalıklar eklenmiş. Ayakta durması yürümesi bile zorlaşmış son günlerde”

Bars, “2003 yılından bu yana hapiste tutulan ve hastalıklarının tedavisinde engellemelerle karşılaşan İsmail Tüzün’ün tedavisine yönelik engellerin kaldırılması ve yeterli bakım sağlanması konusundaki talepleri bugüne kadar karşılanmadığı için hastalıkları ilerlemekte, yaşamına tehdit oluşturmaktadır” dedi.

PİRHA/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak