Alevi Haber Ajansi

Demokratik Alevi Kadınlar Birliği’nden Jina Mahsa Amini açıklaması: Kadın katliamları politiktir

PİRHA- Jin Jiyan Azadi Demokratik Alevi Kadınlar Birliği Yürütmesi yazılı bir açıklama yaparak 13 Eylül 2022 tarihinde İran’da zorunlu başörtü kuralların uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürülen Jina Mahsa Amini’yi andı. Sadece İran’da değil dünyanın pek çok yerinde insanlık suçları işlendiğini belirten Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, kadın mücadelesinde öz savunmanın bir hak olduğunu kaydetti. 

Jin Jiyan Azadi Demokratik Alevi Kadınlar Birliği Yürütmesi, 13 Eylül 2022 tarihinde İran’da zorunlu başörtü kuralların uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürülen Jina Mahsa Amini’ye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kadın katliamlarının cinsiyetçi, dinci, milliyetçi, militarist saikler ile işlendiği için ideolojik politik katliamlar olduğunu belirten Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, dünyanın bir çok yerinde kadına karşı insanlık suçları işlendiğini ve bir çok kez de bu suçlara sessiz kalındığını vurguladı.

Jin Jiyan Azadi Demokratik Alevi Kadınlar Birliği Yürütmesi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“13 Eylül 2022 tarihinde İran’da, 22 yaşındaki Kürt bir kadın olan Jina Mahsa Amini, zorunlu başörtü kuralların uymadığı gerekçesiyle Tahran ahlak polisi tarafından gözaltına alindi. Jina Amini, gözaltında iskence görerek komaya girdi ve üç gün sonra, 16 Eylül’de hastanede hayatını kaybetti. Amini’nin memleketi Saqiz’da yapılan cenaze töreninde, Kürt kadınları başta olmak üzere toplum “Jin, Jiyan, Azadî” (Kadin, Yasam, Özgürlük) slogan ile İranın gerici molla rejimine karşı özgür yasam talebini ve acısını dile getirdi. Kadınlar başörtülerini çıkararak Kürtçe devrim şarkıları söylediler. Bu eylemler, dünya çapında dikkat çekti ve “Jina Amini” ismi dünyanın heryerinden kızkardeşlik duygusu ile sahiplenildi.

“İRAN REJİMİ 2023’TE 853 İDAM GERÇEKLEŞTİRDİ”

Bugün de 2. ölüm yıldönümünde sunu söylemekten üzülsekte kadın katliamları cinsiyetçi, dinci, milliyetçi, militarist saikler ile işlendiği için ideolojik, politik katliamlardır. O nedenledir ki Jina ne ilkti son da olmadı. Jina Amîn’nin katledilmesine tepki gösteren aktivist, sanatçı muhalif 9 kisi idam edildi. Ayrıca uluslararası insan haklar kuruluşlar İran rejiminin 2023 yılında 853 idam gerçekleştirdiğini açıklamıştır.

“DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR”

Yine iki Kürt kadın aktivist Pexsan Azizi, Serîfe Muhammedi ye idam cezaisi verildi. Kadın hareketleri, inisiyatifleri “idama Hayır Özgür Yasama Evet” kampanyaları başlattı. Tüm dünya kadınları inancımız, düsüncemiz, rengimiz, yasam biçimimiz ne olursa olsun, kadına düşman bu rejimler karşısında dayanışarak birlikte mücadele etmek gerektiğine inanıyor, Alevi inancımız gereği olarak iyi, güzel, doğru olanın yanında yer almaya çağırıyoruz. Çünkü sadece İran rejimi değil dünyanın bir çok yerinde kadına karşı insanlık suçları işleniyor ve bir çok kez de dünya bu suçlara sessiz kalıyor.

“EGEMEN ZİHNİYET MÜCADELEYİ SUSTURNAK İSTEMEKTEDİR”

Erkek egemen zihniyet, eril kodlarını hiç bozmadan özellikle kadın mücadelesinin sesi olan politik aktivistleri, siyasi temsilcileri, gazetecileri, sanatçıları hukukçuları hedef alarak bu mücadeleyi susturmak istemektedir. Ancak tarih, bu direnisi ve cesur kadınları unutmamıştır ve unutturmayacaktır. Özgürlük için mücadele eden cesur kadın, onurlu yarınlar için miraslarını bırakmaya devam ediyorlar. Son yıllarda Türk devleti yönetimi de kadına karşı işlediği suçların başka bir boyuta evrilttiğini görmekteyiz Dünyanın gözünün önünde katliam ve cinayetler gerçekleştiriyor. 4 Ekim 2022’de Güney Kürdistan’ın Süleymaniye sehrinde, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi gazeteci Nagihan Akarsel, 23 Ağustos 2024’te, kadın gazeteciler Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara insansız hava araçlar ile katledildi. Ve bu insanlık suçu olan katliamlar devam ediyor. “Jin, Jiyan, Azadî” sloganı, sadece Kürt kadınlarına değil, tüm dünyadaki kadınlara ilham vermeye devam ediyor.

“KADIN MÜCADELESİNDE ÖZ SAVUNMA BİR HAKTIR”

9 Ağustos 2024’te Hindistan’da tecavüz edilerek öldürülen bir kadın doktorun ardından, Hindistan’da kadınlar kitlesel olarak sokaklara döküldü ve bu sloganı hep bir ağızdan haykırdılar. Biz, Demokratik Alevi Kadınlar Birliği üyeleri olarak “Jin, Jiyan, Azadî” perspektifinin inancımız ile buluşturan, bütünleştiren etkisini görüyoruz ve de dünyanın bütün dillerinde söylenmesini sahipleniyoruz. Kadın kimliğine, kişiliğine, bedenine, ruhuna her türlü yaşam alanına saldıranlara karşı özgürleşme mücadelesinde öz savunma bir haktır. En güzel savunma her kadının özgürlük değerleri ile buluşması, özgürlüğün emekçisi olmaktır. Özgür bir dünya hakikati için yol yürüyen, söz kuran, bedel ödeyip her türlü gericiliğe bas kaldıran tüm kadınlara selam olsun.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak