Alevi Haber Ajansi

Adıyaman Eğitim Sen Şubesi: Depremin ardından hiçbir okulun temeli atılmadı-VİDEO

PİRHA-Adıyaman Eğitim Sen Şubesi depremin ardından yaşanan aksaklıklarla ilgili rapor yayınladı. Yayınlanan raporda eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili bilgiler verildi. Zeynel Polat, “İlimiz genelinde yaşanan depremden kaynaklı bir yıl boyunca hiçbir okulun temeli atılmamış ve herhangi bir inşaat  temel atma faaliyeti yapılmamıştır” dedi.

Maraş Pazarcık Merkezli depremin üzerinden 1 yıldan fazla bir süre geçti. Depremden sonra birçok okul ağır hasarlı ve kullanılamayacak duruma geldi.  Adıyaman’da depremden dolayı il genelinde 103 okulun yıkık, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olduğu belirtildi. Adıyaman Eğitim Sen Şubesi Başkanı Zeynel Polat, eğitimin ilk gününde depremin etkilediği şehirde okullardaki eksikleri, ihmalleri sıralayan bir rapor yayınladı.
Polat, yaptığı açıklamada taleplerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

“MEB GÜNDEMİNDE TARİKAT VE CEMAATLERE OLANAK SAĞLAMA ANLAYIŞI DEVAM ETMİŞTİR”

Adıyaman genelinde yaşanan depremden kaynaklı bir yıl boyunca hiçbir okulun temelinin atılmadığını ve herhangi bir inşaat, temel atma faaliyeti yapılmadığını söyleyen Polat, deprem öncesi temelleri atılan iki okulun eğitim ve öğretime kısmi anlamda hazır hale getirildiğini değindi.

Polat, “Konteyner kentlerin bulunduğu yaşam alanlarına prefabrik okulları hayırsever vatandaşların çabası ile oluşturulmuştur. MEB gündeminde ise tarikat ve cemaatlere  nasıl olanak sağlarım anlayışı devam etmiştir. İnşa edilen bu okulların çoğunda ücretli öğretmenler çalıştırılmıştır. Yeterli düzeyde eğitim öğretim koşulları oluşturulmamıştır. Adıyaman genelinde 103 okul yıkık, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlıdır. Bunlardan orta hasarlı ve güçlendirmesi yapılan Güzel sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Süleymanşah Ortaokul 2023-2024 eğitim öğretim yılında güçlendirilmesi yapılarak 20 milyonun üzerinde para harcanmıştır. Geldiğimiz süreçte ise yeniden hasar kontrolden geçen bu okullar tekrar güçlendirilmeye alınarak öğrencileri farklı okullara gönderilmiştir. Bu da bize halkın parasının bazılarına peşkeş çekilerek devleti ve halkı zarara uğratıldığını düşündürmektedir” diye ifade etti.

“OKULLARIN UZAKLIĞINDAN DOLAYI ÇOCUKLAR YÜRÜMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR”

6 Şubat depreminden sonra hasarlı ve yıkılan binalarda eğitim ve öğretim faaliyeti gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı geriye kalan okullara öğrenciler nakledildiğini, bu durumda 26 okulda ikili eğitim şeklinde iki okul aynı binada bir arada eğitim görmektedir diyen Polat, şöyle devam etti:

“İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir ihata duvarına milyon lira aktarırken tasarruf tedbirleri halk ve öğrenciler üzerinde uygulanmaktadır. Bunu açmak gerekirse il genelinde kırsal kesimde ve eğitime uzak yerlerde ikamet eden lise öğrencilerimizin taşımalı eğitimleri kaldırılıp zorunlu olarak ailesinden uzak yurt ve pansiyonlara kayıtları yapılmıştır. Velilerin bu duruma tepkisi ise çocuklarının can güvenliği ve sağlık koşullarını gerekçe göstererek çocuklarını örgün eğitimden çekeceklerini okula göndermeyeceklerini beyan ettiler. Şehir merkezinde bulunan resmi ve özel servisler gerekli denetim yapılmadan öğrencilerimizi taşımaktadır. Okulların yaşam alanlarına uzak olmasından kaynaklı özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki öğrencilerimiz yürüyerek okullarına ulaşmaktadırlar. Veliler bu durumdan kaynaklı zorunlu olarak özel servis tutmaktadırlar. Buda ekonomik olarak aileyi çok zorlamaktadır.

“BARINMA NEDENİYLE ÖĞRETMENLER TAYİN İSTEMİŞTİR”

Öğretmenlerin barındıkları evler depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar alarak oturulamaz hale gelmiştir. Bu nedenlerden kaynaklı konteyner alanlarında veya yüksek fiyatlar ile sağlam kalan evlerde oturmak zorunda kalmışlardır. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile kira ödeyemeyecek duruma gelmişlerdir. Bütün kurumlar kendi çalışanlarına yaşam alanları tesis ederken İl Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir sorumluluğu yokmuşçasına yaşam alanı oluşturmamıştır. Bunun için bir çaba içerisine dahi girmemiştir. Barınma ve güvenlik sorunu nedeni ile çok fazla öğretmen tayin isteyip başka illere gitmek zorunda bırakılmıştır. Sorunun devam etmesi nedeni ile gelmek isteyenler de gelememektedir.

“EĞİTİM GÖRMESİ GEREKEN ÖĞRENCİLER TARIMDA ÇALIŞTIRILMAKTADIR”

İlimizin tarım yoğunluklu bir şehir olmasından kaynaklı eğitim ve öğretimin başında ve sonunda öğrencilerimiz okullarından uzak kalmaktadırlar. Genel olarak çevre illere mevsimlik işçi olarak geçici göç etmektedirler. Gittikleri yerlerde temel eğitim ve sağlık haklarından mahrum kalmaktadırlar. Gittikleri yerler Karadeniz bölgesi (fındık işçiliği), Malatya bölgesi (kayısı işçiliği) ve Adana bölgesi (pamuk vb. işçiliği) bu yerlerde eğitim görmesi gereken öğrenciler çocuk işçi olarak tarımda çalıştırılmaktadır. Geri döndüklerinde ise eğitimden mahrum kalmış bir şekilde dönüyorlar.”

PİRHA/ADIYAMAN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak