Alevi Haber Ajansi

Binlerce yıllık gelenek; Maraş Göynük köylüleri, mezarları ziyaret edip ağıtlar yaktı-VİDEO

PİRHA-Alevilerde geçmişten gelen bir gelenek olan mezar ziyaretleri gerçekleştirildi. Göksu ilçesine bağlı Göynük köylüleri, sabahın erken saatlerinde cemevinde toplandıktan sonra, Hakk’a yürüyen yakınlarının mezarlarına giderek dua edip, ağıtlar yaktılar. 

Maraş’ın Göksu ilçesine bağlı Göynük köyünde, çok eski dönemlerde sürdürülen ve Alevilerin geleneklerinden biri olan mezar ziyareti gerçekleştirildi. Sabah erken saatlerde cemevinde bir araya gelen köylüler, hep birlikte mezarlıklarına giderek dua edip, yas tuttular.

Mezarlıklara gelen köylüler, burada yakınlarına dua ederek, ağıtlar yaktı. Daha sonra buradan cemevine geçen Aleviler, yakınları adına yaptıkları lokmalar pay etti.

Göynük’te yaz aylarında köylerine yerleşen Alevi yurttaşlar, eski inançları olan geleneklerini her yıl yerine getiriyor. Kürt-Alevi Göynük köyünde her sene devam ettirilen ziyaretlere, dünyanın birçok yerinden ve çevre şehirlerden katılımlar oluyor.

PİRHA‘ya konuşan Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan, Alevi inancında yas dönemlerinin binlerce seneden beridir sürdüğünü ancak son 20 yıldır Alevi inancının başka alanlara hizmet ettiğini söyledi.

Tan, “Artık buralarda kuranlar okunmaya başlandı, amacın dışına çıkılmaya başlandı. Bizler de bu konuda duyarlı olan insanlar her yerde olmaya çalışıyoruz. Pirlerin okuyacağı gülbenklerle, temennilerle bu ritüelin devam etmesinden yanayız” dedi.

“ANLAMLI VE GÜZEL BİR RİTÜEL”

Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan, şunları ifade etti:

“Her sene yapılan bu gelenekle insanlar birbirini görüyor. Mezar ziyaretlerinin ardından insanlar oturup muhabbet ediyorlar. Bölgenin sorunlarını, geçmişini tartışıp çözüm bulmaya çalışıyorlar. Son derece anlamlı ve güzel bir ritüel, bunun devam etmesinden yanayım.”

Evlendikten sonra Elazığ’a yerleşen, babasını kaybettiği için mezarına gelen Göynük köyünde yaşayan Gülüm adlı kadın, “Kaç kişinin yakınları vefat etmişse, mezarlarına gelir yas tutar, teselli olur. Hem birbirimizi görüyoruz, hem de birbirini uzun süredir görmeyen insanlar bir araya gelip özlemimizi gideriyoruz” diye konuştu.

PİRHA/MARAŞ

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak