Alevi Haber Ajansi

Ankara’da kadınlar Hakkâri için nöbette: Kayyım düzenini tanımıyoruz-VİDEO

PİRHA-Ankara Kadın Platformu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyımı protesto etti. Yapılan açıklamada, “Kadınlar kazanılmış haklarını savunmaya kararlıdır. Hakkâri’de ve Kürt illerinde eş başkanlık sistemini var eden, kadın mücadelesine doğrudan saldırı olan kayyım düzenini tanımıyoruz” denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı nöbet eylemleri ve protestolar devam ediyor.

Ankara Kadın Platformu, DEM Parti Hakkâri Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanması ve yerine kayyım atanmasını protesto etti.
Eylemde; “Hakkâri için kadınlar nöbette “ yazılı pankart açılırken, “Hakkâri Van olur, kayyumlar yok olur”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Platform adına açıklamayı Buse Üçer okudu.

“KAYYIM, ÜLKEDE HALK İRADESİNİN TANINMADIĞININ BİR KEZ DAHA İLANIDIR”

Buse Üçer, “AKP –MHP koalisyon Hükümeti’nin, devletin karakterini de oluşturan kadın düşmanı politikaları, devletin kendini yeniden yapılandırma ve tahkim sürecinde öncelik haline geldiği somut bir şekilde açığa çıkmıştır” diyerek şunları söyledi:

“Siyasal iktidar kadınların direnerek ve mücadele ederek elde ettikleri kazanımları yok ederek yerine kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzlerin alabildiğine sıradanlaştırıldığı erkek egemen bir yaşam inşa etmeye çalışmaktadır. 03-06-2024 günü erken saatlerde Hakkari Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alınması yetmemiş ve anında görevden alınarak, yerlerine kayyım atanmıştır. Belediye binası polisler tarafından basılmış, bina abluka altına alınmıştır.

31 Mart 2024 günü yapılan seçim sonucunda göreve gelen, halkın verdiği oylarla seçilmiş eş belediye başkanlarının tamamen hukuksuz ve hiçbir kural tanımaksızın görevden alınmış olması bu ülkede seçimin, demokrasinin, halk iradesinin tanınmadığının bir kez daha ilanıdır. 31 Mart seçimleri öncesinde başlatılmış olan seçilmişleri görevden alıp, belediyeleri kayyumla yönetme uygulamasına halkın oyları ile son verilmişken, seçimden daha 3 ay geçmeden siyasal iktidarın yine aynı yönteme başvurmuş olması faşizan iktidarında ısrardan başka bir şey değildir.”

“KADIN MÜCADELESİNE DOĞRUDAN SALDIRI OLAN KAYYIM DÜZENİNİ TANIMIYORUZ”

Belediyelere kayyım atanmasının yolsuzluk ve çıkar düzeninde ısrar etmek anlamına geldiğini belirten Üçer, “Kayyım demenin ne demek olduğunu biz kadınlar daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de kayyumların ilk icraatı kadınların kurdukları yapıları dağıtmak oldu. Diyarbakır’da kadın daire başkanı kayyım tarafından görevden alındı ve gözaltına alındı. Kayyım demek halka ait olanı kendi menfaati için kullanan, sığınma evlerini, kadın derneklerini, kreşleri, klinikleri, kız öğrenci yurtlarını, şiddet merkezlerini, kadın emeği pazarlarını kapatan demektir. Kayyım, kadınların kazanılmış haklarını ellerinden alan, lüks makam odalarından kadınların hayata katılımlarını engelleyen ve yaşam hakkına saldıran AKP-MHP koalisyonunun vücut bulmuş halidir. Ne itaat ederiz ne de rahat ettiririz. Kadınlar kazanılmış haklarını savunmaya kararlıdır. Hakkari’de ve Kürt illerinde eş başkanlık sistemini var eden, kadın mücadelesine doğrudan saldırı olan kayyım düzenini tanımıyoruz” diye belirtti.

“KAYYIM DERBESİ ERKEK EGEMEN AKLIN SAVAŞ HAMLESİDİR”

Kadınları kayyıma karşı kadın dayanışmasını büyütmeye çağıran Üçer, “Savaş, zorbalık, kadın düşmanlığı ile AKP-MHP koalisyonu eş başkanlık sistemi ile kadınların siyasete katılmasını hedef haline getirmiştir. Kazanımlarımızı elimizden almaya çalışmaktadır. Kayyım düzeni aynı zamanda eş bakanlık sistemini de ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Öte yandan önceki kayyım döneminden biliyoruz ki kadınlara hizmet eden hangi kurum var ise kayyım önce onu hedef almaktadır. Biz kadınlar kazanımlarımızı korumaya erkek egemen devlet politikalarının karşısında dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz. Eş başkanlık sistemini kriminalize etmeye çalışan AKP-MHP koalisyonu bilsin ki kadınların iradesine kayyım atanamaz. Halkın varlığının görmezden gelindiği bu kayyım darbesi erkek egemen aklın savaş hamlesidir. Biz kadınlar, kadın düşmanı, kayyımlara karşı halk iradesini, demokrasiyi, cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Artık yeter! Savaş politikaları ile yaşanan ekonomik krizi, yoksulluğu unutturmak isteyenlerin karşısında direnen kadınlar ve lgbti’ler var. Cinsiyetçi, kadın düşmanı politikaları ile kadınların, lgbt+ların haklarını gasp etmek isteyenlerin karşısında direnen kadınlar var” dedi.

“SADECE KAYYIM DEĞİL, BU SİSTEM GİDECEK”

Açıklamanın ardından konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher ise “Bugün kayyım sadece Kürt halkının iradesine atanmış değil, her yerde. AKP-MHP iktidarının sistemselleşmiş rejimidir. Mardin ve Diyarbakır’da yaşanan yangın bugün yaşamımızın her alanında. Bugün bir arada yaşamaya daha çok ihtiyacımız var. Kayyım politikaları aynı zamanda kadın düşmanlığıydı, kadının sesinin kısılmasıydı, kadın kurumlarının askeriyeye, tarikatlara, cemaatlere verilmesiydi. Sadece kayyım değil, bu sistem, bu iktidar da gidecek” dedi.

Konuşmaların ardından şarkılar söyleyen kadınlar, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde nöbete son verdi.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak