Alevi Haber Ajansi

Karabudak’tan, cemevlerine saldırıyla ilgili toplantıya çağrı: Peşini bırakmayacağız -VİDEO

PİRHA- 4 Alevi kurumuna 30 Temmuz 2022’de yapılan saldırıların ardından açılan dava dosyasına ilişkin basın toplantısı yapılacak. Toplantıya çağrı yapan DAD Ankara Şubesi Eş Başkanın Mustafa Karabudak, “Bizler barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Şikayetçi olmamıza rağmen davadan uzak tutulmaya çalışılıyoruz. Cezasızlık politikası uygulanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi (DAD), aralarında Ana Fatma Cemevi’nin de olduğu 4 Alevi kurumuna geçen yıl Muharrem Orucu’nun ilk günü olan 30 Temmuz 2022’de yapılan saldırıların ardından açılan dava dosyasına ilişkin basın toplantısı yapacak. Toplantı, 24 Ocak saat 14:00’te Mülkiyeliler Birliği’nde yapılacak.

DAD Ankara Şubesi Eş Başkanın Mustafa Karabudak, yapılacak toplantı öncesi tüm duyarlı kesimleri toplantıya ve davaya katılmaya çağırdı.

“BARIŞ İÇERİSİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Karabudak, çağrısında şunları dile getirdi:

“Aleviler dünden bugüne iktidarların politikalarını onaylamadıkları için hedef olmuşlardır. Kırım ve katliamlara uğramışlar, sürgün edilmişlerdir. Bugün bunların yanı sıra bir de asimilasyon politikaları uygulanıyor. Son süreçte siyasal iktidar torba yasayla kendine yeni Alevi yaratmak istiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Barış içinde yaşamak istiyoruz.

“ALEVİLER, DOSYADAN UZAK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Muharrem ayının ilk günü yapılan saldırı, Alevilere dönük uzun yıllardır süren ayrımcı ve ötekileştirici politikaların bir sonucudur. Saldırı sonrası Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi olarak suç duyurusunda bulunduk ve soruşturma süreci takip edilmiştir. Ancak soruşturma süreci tarafımızca takip edilmesine ve şikayetimize rağmen düzenlenen iddianamede kurumumuza yer verilmeyerek saldırının zarar göreni olan Aleviler, dosyadan uzak tutulmaya çalışılmıştır.

“CEZASIZLIK POLİTİKASI İŞLETİLİYOR”

Saldırıların arkasındaki güç odaklarını ortaya çıkarmaya dönük hiç bir araştırma yapılmaz iken, saldırganın cezai ehliyetinin olup olmadığı yönünde yapılan araştırmalar ve var olan sanığın da cezai yaptırımdan korunmasına dönük işlemler, cezasızlık politikasının işletilmek istendiğini düşündürmektedir. Bizler bu davanın peşini asla bırakmayacağız.

Gelinen aşamada; Alevi kurumlarına dönük saldırılara ilişkin davanın ilk duruşması Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olup; Alevi kurumlarını, tüm demokratik kurumları ve hak örgütlerini 24.01.2023 tarihinde yapacağımız basın toplantısına ve 30.01.2023 tarihinde görülecek olan duruşmaya davet ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

30 Temmuz 2022’de Ankara’da bulunan Şah-ı Merdan Cemevi,  Tuzluçayır Ana Fatma Cemevi, Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı ve Gökçebel Köy Derneği’ne eş zamanlı  saldırı düzenlendi. Söz konusu saldırılar saat 17:00 civarında yapıldı.

Saldırının ardından saldırgan Ahmet Ozan K. ve onunla bağlantılı 2 kişi gözaltına alındı. Saldırgan tutuklanırken diğer 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara’da Sincan Cezaevinde kalan Ahmet Ozan K.’ya akıl sağlığı yerinde olmadığına dair rapor verildi.

Cemevlerine yönelik saldırılarla ilgili 3 sanığın yargılandığı dava 30 Ocak’ta görülecek.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak