Alevi Haber Ajansi

Musa Anter davası görüldü: Zaman aşımına uğramasına yönelik karar sonra verilecek

PİRHA- Zaman aşımına uğramasına 5 gün kalan Musa Anter davasının 36’ncı duruşması bugün Ankara Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme Musa Anter davasının zaman aşımına uğramasına yönelik kararını sonra vereceğini açıkladı.

20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 36’ncı duruşması, zaman aşımına 5 gün kala Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Anter’in oğlu Dicle Anter’in yanı sıra çok sayıda hukuk örgütü ile demokratik kitle örgütleri, CHP Milletvekili Yıldırım Kaya ve HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Abdullah Koç da katıldı.

Mahkeme heyeti ilk olarak İsveç’te yaşayan JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan hakkında kırmızı bülten çıkarılması için eksik evrakların tamamlanmasına, sanık Hamit Yıldırım’ın Şırnak’ta yaşadığı ve adli kontrol hükümlerine uymadığı ve kendisine ihtar çekilmesine karar verdi.

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ”

Ardından Musa Anter’in oğlu Dicle Anter söz aldı. Anter şunları dile getirdi:

“Bu davanın başladığı günden bu güne çok zorluklar yaşadık. Dava süreci hukuksuzluklarla dolu. Dava zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz. 30 yıldır ifadesi alınması gerekenler çeşitli bahanelerle bulunamadı, ifadesi alınmadı. Orhan Miroğlu tanık olarak dinlenmedi. Yeterli bilgileri vermiyor. Bu katliamın tüm belgeleri MİT ve Genel Kurmay da var. Neden istenmiyor, açıklanmıyor? İtirafçılar bunu söyledi. Mecliste önergeler veriliyor ama reddediliyor. Tek adam rejimi Meclisi işlevsiz hale getirdi. Hukuk İnsan hakları ihlal ediliyor.  Ama bizler bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Biz olmasak da bizden sonraki nesil bırakmayacak.”

“BU CİNAYET KÜRT HALKINA KORKU YAYMAK İÇİN İŞLENDİ”

Ardından İHD Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan söz aldı. Türkdoğan da şunları ifade etti:

“Bu dava zaman aşımına uğratılmak isteniyor umarım öyle bir duruma izin vermezsiniz. Bu cinayet Kürt halkına korku yaymak için işlendi. O dönemin tüm yetkilileri hakkında suç duyuruları var. Döneme ilişkin raporlar var. Ama hiçbir ilerleme olmuyor. Biz hakikatin açığa çıkmasını istiyoruz. Biz bu davayı hukuken asla sonlandırmayacagız. Sonuna kadar gideceğiz.  Bizden sonraki nesilde bırakmayacak. Devletin içindeki suç örgütlerinin açığa çıkarılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Zaman aşımına kesinlikle izin verilmemeli. 3 dava birleştirildi.  Bunlar ayrılsın. Anter davası ile ilgili yeterince delil var. Dosyadaki eksikler tamamlanmalı. Sanık Aygan’ın ifadesi alınmalı. Hamit Yıldırım hakkında da tutuklama kararı verilmelidir. ”

Orhan Miroğlu’nun avukatı Serhat Menzilcioğlu ise söz alarak, “Söz konusu cinayeti JİTEM işlemiştir.  Sanıkların itirafları bu yapının varlığını ve bu tür cinayetleri bu yapının işlediğini söyledi. Devlet içinde kurulmuş bir yapı bu. Bu yapının o dönemlerde yaptıkları insanlık suçudur. Zaman aşımı olamaz. Aygan kesinlikle dinlenmelidir. Bu olayın tüm yönleriyle aydınlatılması gerekiyor.  Bu devletin görevidir. Biz her zaman bu davanın takipçisi olduk olacağız da” dedi.

Ardından sanık avukatları söz aldı. Müvekkillerinin masum olduğunu söyleyen avukatlar davanın zaman aşımına uğraması gerektiğini belirterek bu yönde talepte bulundular. Davanın 30 yıldır sürmesin nedeninin ise mağdur yakınları olduğunu ifade ettiler. Davanın medyatik olduğunu da aktaran avukatlar müvekkillerinin masumiyet karinesinin zedelendiğini söylediler. Avukatlar sanıklar hakkındaki adli kontrollerin de kaldırılmasını istedi.

Dicle Anter tekrar söz alarak, “Dava sürecinde İsveç’ten gelen belgelerin orijinalinin bize verilmesini istiyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti ilk olarak İsveç’te yaşayan JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan hakkında kırmızı bülten çıkarılması için eksik evrakların tamamlanmasına, yakalanmayan sanıkların aranmasının devamına, Hamit Yıldırım’ın adli kontrol kararının aynen kalmasına, dava insanlığa karşı işlenen suç olduğu için zaman aşımına uğramaz talebinin önümüzdeki celsede  değerlendirilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 21 Eylül 2022 saat 16:00’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Kürt yazar Musa Anter, Kültür ve Sanat Festivali için geldiği Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 tarihinde bir sokak ortasında 4 kurşunla vurularak öldürüldü. Bu sırada yanında bulunan eski AKP milletvekili Orhan Miroğlu ise yaralandı.

Cinayet, uzun yıllar faili meçhul kaldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bu nedenle Türkiye’yi 2006 yılında mahkûm etti ve Anter ailesine 28 bin 500 euro tazminat ödenmesine karar verdi.

Dosya ancak 2009 yılında raftan indirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 2013 yılında dava açıldı. İddianamede, tetikçi olmakla suçlanan Hamit Yıldırım, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı’na (JİTEM) çalışan eski PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan (Aziz Turan) ve emekli Albay Savaş Gevrekçi sanık olarak yer aldı. İddianamede, sanıkların “taammüden öldürme” ve “halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik” suçlarından cezalandırılması istendi.

İddianameye göre, Musa Anter cinayeti, infazlarına 1989’da başlayan JİTEM’in bir cinayetiydi. İsveç’te yaşan Abdulkadir Aygan, 2010 yılında alınan ifadesinde, tetikçinin “Şırnaklı Hamit” olarak anılan Hamit Yıldırım olduğunu açıkladı. Bu ifade üzerine 2012’de Yıldırım tutuklandı. Aygan’a göre, o sırada JİTEM Grup Komutanı Cahit Aydın’a vekâlet eden TİM Komutanı Albay Savaş Gevrekçi, “Çocuklar eve biraz geç gideceksiniz” diyerek cinayetin talimatını verdi. İddianameye göre, cinayetin planlayıcıları arasında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım yer aldı. Yıldırım, bu konuda PKK itirafçısı Hogir kod adlı Cemil Işık’ı kullandı.

Dava Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2013’te başladı. Mahkeme, 2014 yılında Anter davasıyla JİTEM Ana Dosyası’nın birleştirilmesine karar verdi. Dosya daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından kaçırılarak işkenceyle öldürülen Ayten Öztürk davasının da Anter-JİTEM davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Böylece davadaki dosya sayısı da sanık sayısı da arttı. Dava sürerken, İsveç’te yaşan Abdulkadir Aygan’ın ifadesi bir türlü istinabe yoluyla alınamadı. 2012’de tutuklanan Hamit Yıldırım, 2017 yılında tahliye edildi.

2013’te başlayan dava, 9 yılda karar çıkmayınca zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 20 Eylül tarihinde Musa Anter cinayetinin üzerinden 30 yıl geçtiği için yasal zaman aşımı süresi dolacak.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak