Alevi Haber Ajansi

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği’nden yöresel yemek buluşması-VİDEO

PİRHA- İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Dersim’e özgü yöresel yemek gününde buluştu.

İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Dersim’e özgü olan yöresel yemeklerin yaşaması adına üyeleri ile etkinlik düzenledi.

Bayraklı’da bulunan bir yemek evinde gerçekleşen yöresel yemek buluşmasına Dersimliler Derneği yöneticileri, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Dersim’e özgü olan Zerefet, Şire Sac (Şire Seri), Qavut (Kavut) yemeklerinin yapıldığı buluşma renkli görüntüler ortaya çıktı.

Zerefet Nasıl Yapılır?

Pişirilmiş ekmeğin üstü yuvarlak daire gibi bıçakla kesilir. İçi iyice boşaltılır.. Boşlukta çıkarılan pişmiş ekmek, elle ufaltılır ; Ayrı bir kaba konulur. Sonra ufaltılan ekmek tekrar çıkarıldığı gömbe’nin içine konur. İsteğe göre sarmısaklı veya sarmısaksız ayran, kaşık ile ufaltılan ekmeğin üstüne ilave edilir. Son olarak eritilmiş terayağı üstüne ilave edildikten sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur.

Şire Saç (Şire Seri) Nasıl Yapılır?

Şire Saç mantık olarak zerefet gibi yapılır. Tek fark könbe (pişmiş yuvarlak ekmek) yerine ince köy ekmeginden (lavaş , yufka ) yapılır. Köy ekmeği yuvarlak daireler şeklinde sarılır. Sarılan köy ekmekleri fırında veya kuzuneli sobada ısıtılarak üzerine kızgın tereyağı ile ayran ilave edilerek servis edilir.

Qavut (Kavut) Nasıl Yapılır?

Kavut yapımına, buğday veya arpanın kızgın sac üzerinde pişirilmesiyle başlanıyor. Pişirilen buğday veya arpa daha sonra el değirmeninde un haline getiriliyor. Un sıcak suyla belli bir kıvama geldikten sonra da tabaklara konuluyor. Üzerine tereyağı ve şerbet dökülen kavut, gelen konuklara ikram ediliyor.

PİRHA/İZMİR

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak