Alevi Haber Ajansi

Alevi kurum başkanları: Mevcut iktidar Alevilerin sorunlarını çözmez

PİRHA- HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Alevilerin çözüm bekleyen sorunlarına ve taleplerine ilişkin TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verip, Meclis araştırma sürecinin başlatılmasını talep etti. Alevi kurum başkanları Kenanoğlu’nun vermiş olduğu önergeyi desteklediklerini belirttiler ancak önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedilebileceğini ifade ettiler. Alevi Başkanlar, “Tüm muhalefet partileri de Alevilerin sorunlarını gündeme getirmelidir. Alevilerin sorunlarının çözülmesi için kardeşliğin, barışın, özgürlüğün olması lazım” dediler. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 12 Temmuz günü Alevilerin çözüm bekleyen sorunlarına ve taleplerine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

Kenanoğlu, Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde Alevilerin sorunlarının ve taleplerinin kamu otoritelerince zaman zaman tartışma konusu yapılsa da çözüme kavuşturulmadığını belirterek, Alevilerin yaşadığı sorunlar ile talep ve isteklerinin neler olduğunun tespit edilmesi ve yasalar çerçevesinde eşit yurttaşlık haklarının tanınabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırma sürecinin başlatılmasını talep etti.

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Remzi Akbulut, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ve Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat, Kenanoğlu’nun Meclis’e vermiş olduğu araştırma önergesini desteklediklerini belirterek, verilen önergenin AKP-MHP oylarıyla reddedileceğini ve mevcut hükümetin Alevilerin sorunlarını çözemeyeceğini ifade ettiler.

“DİNLEMEKLE OLMAZ”

Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Remzi Akbulut Kenanoğlu tarafından Meclis’e verilen araştırma önergesinin reddedileceğini söyleyerek konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Verilen bu araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla yine reddedilecektir. Çünkü zaten teklifi veren HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu. Bizim bu hak ve taleplerimizi Ali Kenanoğlu ve Kemal Bülbül dışında Meclis’te gündeme getiren yok. Biz Alevi kurumları olarak geçtiğimiz ay Kemal Kılıçdaroğlu’yla da bir görüşme yapmıştık. Bizzat bu sorunu ben kendisine söyledim. Alevilerin hak ve taleplerini Ali Kenanoğlu ve Kemal Bülbül dışında gündeme getiren yok dedim. Meclis’e taşıyan yok dedim. Siz ana muhalefet partisisiniz. Neden Alevilerin sorunlarına böyle sessiz kalıyorsunuz diye sordum. Kendileri cevap vermedi, sadece dinlediler. Yanında Veli Ağbaba vardı. İkisi de sadece dinlediler. Bu dinlemekle olmaz.”

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI EKİBİ CEMEVLERİNİ GEZİYOR, BU SAÇMALIK”

Alevilerin demokratik hak ve taleplerinin dillendirilmesi gerektiğini belirten Akbulut,  “Alevi kurumların açtığı davalar ve kazandığı haklar var. Buna rağmen hiçbir şey yapılmıyor. AİHM kararlarına rağmen hala direniyorlar. Muhalefet de buna sessiz kalmamalı. İçişleri Bakanlığı bir ekip oluşturmuş ve Alevi kurumları geziyor. Alevilerin talepleri, istekleri nedir diye soruluyor. Bu saçmalıktan başka bir şey değil. Onlara hadi oradan diyorum. Bizim boş laflara artık karnımız tok. Ali Kenanoğlu çok yerinde bir hareket yaparak Meclis’e önerge verdi. Bunu çok doğru buluyorum ve destekliyorum. Samimilerse eğer hodri meydan, önergeyi kabul etsinler. Meclis’te sorunlarımızı, taleplerimizi görüşsünler.

“TÜM MUHALEFET PARTİLERİ ALEVİLERİN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRMELİDİR”

Meclis’te ki tüm muhalefet partileri birleşmeli ve bu önerge üzerinden bir çözüm üretmeliler. Bu önergeye sahip çıkmalılar ve desteklemeliler diye düşünüyorum. Ali Kenanoğlu ve Kemal Bülbül var Alevilerin sorunlarını dile getiren. Onlar da bizim kurumlarımızdan gittiği için bizi sık sık gündeme taşıyorlar. Onların dışında Alevileri dillendiren yok. Muhalefet de Alevilerin sorunlarını gündeme getirmelidir.”

“CEMEVLERİNİN İBADETHANE SAYILMASI İÇİN İSLAM TARİHİNİ YENİDEN YAZMALARI GEREKİYOR”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ise Alevi kurumlarından giden birisi olarak Ali Kenanoğlu’nun Alevilerin sorunlarını Meclis gündemine getirmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek şunları ifade etti:

“Ancak Alevilerin taleplerinin yerine getirilmesi mümkün değil. Çünkü bu ülkede demokrasi yok. Demokrasi olmadığı sürece, barış olmadığı sürece, barışın olduğu bir ortam olmadığı sürece Alevilerin sorunları da çözülmez çözülemez. Tabii gündeme getirilmesi, Meclis’e taşınması Aleviler açısından olumlu bir şeydir. Biz diğer bütün siyasi partileri geziyoruz ve diyoruz ki sakın seçim bildirgenize ‘Cemevlerini yasal statüye kavuşturacağız’ diye yazmayın. ‘Alevilerin haklarını vereceğiz’ diye yazmayın diyoruz. Çünkü HDP’sinden CHP’sine hiçbirisi bizim taleplerimizi yerine getiremez. Getirmeleri mümkün değil çünkü AİHM’den bile yasal olarak kararlarımız var ama bunlar uygulanmıyor. Alevilerin sorunlarının çözülmesi ve en başta da Cemevlerinin ibadethane sayılması için İslam tarihinin yeniden yazılması lazım. Bir dinin iki ibadethanesi olmaz gözüyle bakılırsa bu iş çözülmez. Ayrı bir mezhep olarak kabul ederlerse, ayrı bir din olarak kabul ederlerse yine İslam tarihini yeniden yazmaları gerekiyor. İslam tarihini yeniden yazacak bir hükümette yok. Türkiye Cumhuriyeti devletinde bunu yeniden yazacak bir siyasi parti, bir hükümet geleceğine de inanmıyoruz. Daha önce yapılan Alevi çalıştaylarının önünün tıkanmasının sebebi de buydu.

“KENANOĞLU’NUN VERDİĞİ ÖNERGE BİZİM İÇİN KIYMETLİDİR”

Buna yönelik tartışmalarda Kenanoğlu’nun verdiği önerge bizim için kıymetlidir. En azından taleplerimizi, isteklerimizi gündeme getiriyor. Meclis’te dillendiriyor ama ben bu önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedileceğini düşünüyorum. Zaten Cumhur İttifakı muhalefetten gelen her şeyi reddettiği için bunu da reddedecektir. İçişleri Bakanlığı cemevlerini geziyor, isteğiniz talebiniz var mı diye. Bunda samimi olsalar zaten Meclis’te çözerler de bu işi. Ama onlar sadece seçim için saha çalışması yapıyor. O gezdikleri cemevlerini yasal olarak tanısınlar önce.”

“ALEVİLERİN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN KARDEŞLİĞİN, BARIŞIN, ÖZGÜRLÜĞÜN OLMASI LAZIM”

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat da Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun vermiş olduğu araştırma önergesine katıldığını ve desteklediğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Aynı şekilde Kemal Bülbül de Alevilerin sorunlarını meclise taşıyan bir diğer vekil. İkisine de teşekkür ediyorum. İktidar kendi Alevisini yaratma peşinde. Kendi gibi düşünmeyen, kendi yaptıklarına onay vermeyen herkese ‘terörist’ diyerek ötekileştiren bir mantıkla hareket ediyor iktidar. Bana karşı olanlara Türkiye’de yaşam hakkı tanımam diyor. İçişleri Bakanlığı köy köy, kasaba kasaba geziyor. Alevilerin sorunlarını öğrenmek istiyoruz diyor. Alevilerin talepleri yıllardır belli. Eğer iktidar ve ortağı samimi ise Alevi örgütleri ile ve bu konuda sözü olan herkesle otursun konuşun ve bu sorunu çözsün. Araştırma önergesine ‘Evet’ desinler ve Meclis’te bu konuyu gündemlerine alıp çözsünler. Ama samimi değiller. Türkiye’nin bu sevgisizlikten, bu ötekileştirmeden bir an önce çıkması lazım. Sevginin egemen olması lazım. Kardeşliğin, barışın, özgürlüğün olması lazım. Herkesin kendi dini, dili, inancıyla beraberce yaşadığı bir toplum olmasını istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Ne olursa olsun biz mücadelemize devam edeceğiz.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak